Брой 11, 2007

Тема: НИКУЛДЕН

Никулден, празникът на моряците


От стари хора съм чул и запомнил, че на 6  декември и в най-бедния български дом на празничната трапеза има пълнен шаран. С тази традиция народът ни изразява почитта си към смелия защитник и закрилник на моряците и рибарите – Свети Николай Чудотворец.Никулден е народното име на празника, посветен на Св. Николай, чието кръстно име Мирликийски означава побеждаващ. Небесните мълнии се падат на Св. Илия, подземният свят на Св. Архангел Михаил, подводният свят е на Св. Никола. Като покровител на водите той пази хората от потоп и удавяне. Светата църква го нарича – „правило на вярата, образец на кротостта, учител на въздържанието”.
Според християнското сказание, когато светците се събрали да си поделят света, тогава на Св. Николай се паднало да бъде господар на моретата и всички водни стихии. И затова този празник е патронен за моряците, а православната църква разрешава през пости да се яде риба като задължителна обредна храна. Според традицията се взема само оная риба, която е с люспи и има в главата си кост във формата на кръст. На никулденската трапеза се нареждат още специален хляб, наречен боговица, постни сарми с ориз, леща, варена царевица или пшеница.
Най-възрастната жена от семейството прекадява празничната маса, а боговицата се разчупва от стопанина на дома. Когато дойде ред на рибата, кръстовидната кост се отделя и се запазва. Тя се използва в някои практики на народната медицина за лечение на различни болести. Останалите кости на рибата се изгарят на другия ден, заравят се или се пускат в реката, защото се вярва, че по този начин ще се умножат плодородието и семейното благополучие.
Съгласно повелята светецът тайно помага на бедните с парични суми и ги спасява от безчестие. Съществува предание, че Св. Николай дарява три девойки с пари, за да могат да се омъжат честно и достойно. Тези девойки са дъщери на разорен търговец и светецът ги спасява от позор. Затова Св. Никола е особено почитан от младите моми, които желаят скоро да се омъжат. Те се обръщат към него със специална молитва за щастлив брак.
Преданието говори, че веднъж, когато се завръщал по море от Божи гроб, Св. Николай претърпял корабокрушение. Тогава светията с усърдната си молитва укротил морската буря и успял да спаси от гибел, падналите в морето моряци. При пренасянето пък на светите му мощи от град Мир в град Бари през 1099 година, свидетелството говори за спасено от удавяне малко дете.
Исторически Св. Николай живее през втората половина на 3-и и първата половина на 4-и век. Той от малък се запознава с истините на християнската вяра. Възпитава се в благочестие под ръководството на своя чичо в родния си град Патара, който се е намирал в областта Ликия, Мала Азия. Ръкоположен за презвитер, Свети Николай предано помага на вярващите. Достигнал до дълбока старост, той блажено предава Богу дух на 6. ХІІ. 342 година. Светите мощи на Свети Николай Чудотворец и до днес се съхраняват в град Бари.

Димитър БОТУШЕВ


Назад

Всички статии на Брой 11, 2007

АБОНИРАЙТЕ СЕ
Абонаментна кампания за 2008 година
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Русе
Троян отбеляза деня на белия бастун
Дупница и Кюстендил празнуваха заедно
Червен бряг, Работим здраво!
Добрич, Момин проход е чудесно място за отмора и лечение
Добрич, Ден на белия бастун
Полъх от стария Добрич
Велико Търново, Полезна работа - добър отчет
Велико Търново, Годишната равносметка
Долни Дъбник
Харманли, Група "Художествено слово" към Съюза на слепите жъне успехи на културния фронт
Благодарност
ЛИЧНО МНЕНИЕ
И отново за възнагражденията в териториалните организации
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
ССБ на европейска сцена
НИКУЛДЕН
Никулден, празникът на моряците
ОБЩЕСТВО
Протест срещу дискриминацията
Меморандум
ОБЯВИ
Малка обява
ПОЕЗИЯ
Представяме Ви Мариана ХРИСТОВА
ПОРТРЕТ
Ако не беше перфектен учител - щеше да бъде страхотен пастор!
СПОРТ
ФУРОР НА БЪЛГАРСКИТЕ ГОЛБАЛИСТИ В ХОЛАНДИЯ
СЪОБЩЕНИЯ
Ново в съюзната фонобиблиотека
ТВОРБИ ОТ СЛЕПИ АВТОРИ
Тайният завет, Димитър ГРУДЕВ
Архив на изданието
1 2 3 4 5