Брой 10, 2020

Тема: СПОРТ

Спортни страсти и забавление на черноморския бряг


Може би републиканското първенство по шоудаун, организирано от федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания", бе най-свежото, вълнуващо и приятно нещо, случило се през тази откровено неприятна година на незрящите участници и гости на морското градче Обзор.
От 10 до 12 септември над 50 запалени фенове на тази интересна игра се бореха за квалификации за участие в европейско първенство. В рамките на тези три дни незрящите и слабовиждащи шоудаунъри изиграха общо 200 срещи, като жените в нищо не отстъпваха на мъжете по спортен хъс и стремеж към победа в този изключително атрактивен спорт.
А играта, повярвайте, е много интересна и увличаща. Самата аз имах възможността лично да се убедя в това, като изиграх веднъж в качеството си на аматьор една среща с Иван Янев – един от първите и най-добри състезатели.
Съвсем различно е усещането, когато сам хванеш хилката и застанеш пред масата, отбивайки топката на противника.
Този спорт е относително нов за страната ни. За пръв път г-н Янев го открива през 2008 г. в Будапеща при посещение на младежки обмен. Тогава е много впечатлен и както се казва – влюбва се от пръв поглед. Играта шоудаун тогава е била представена от шведите, с които Иван Янев веднага осъществява контакт. Започват разговори за закупуване на шоудаун-маса и в резултат първата пристига в България на 17 ноември 2009 г, а първата шоудаун-зала в България е изградена и открита на 13 декември 2010 г., благодарение на Софийския университет, който предоставя помещение, както и Министерството на младежта и спорта. Така, година и малко след пристигането на първата маса, у нас се появява и първата напълно оборудвана шоудаун-зала със съблекални, санитарни възли и всичко необходимо за тренировките. Тя се намира в Студентски град, блок 52. Така че тази година е десета, юбилейна, за този спорт у нас.
Правилата за шоудаун са утвърдени от международната спортна федерация за незрящи ИБСА и са публикувани на тяхната уеб-страница, откъдето нашите състезатели и спортни клубове се информират редовно за всички изменения и актуализации, които се правят на 4 години.
До момента са преведени вече 4 правилника, тъй като играта непрекъснато се развива и правилата стават все по-взискателни. Фактически шоудаун в развитието си върви по стъпките на голбала, с тази разлика, че играта не е отборна, а индивидуална.
Според установените правила тук се обучават и съдиите, но в България са проведени и две международни обучения – през 2015 г. по проект на СКИ "Витоша" и през 2019 г. по инициатива на федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания", където 4 наши съдии са получили сертификат със статут от ИБСА.
През тази година у нас трябваше да се проведе европейско първенство, което бе отложено поради пандемията и затова федерацията организира републиканското в Обзор.
За пръв път български състезатели по шоудаун излизат на международно първенство в Литва през 2017 г., изцяло на собствени разноски, но за да проверят нивото и възможностите си в този спорт. Затова пък 2018 година се явява знакова, защото тогава нашата страна участва, отново за пръв път, на европейско първенство в Полша с двама състезатели. През 2019 г. наши състезатели вече вземат участие и на световното първенство в Италия.
В този спорт надпреварите са три вида – мъжки, дамски и отборни. При последните всеки отбор се състои от трима състезатели за мач, като задължително е те да бъдат от двата пола. А по принцип във всеки отбор могат да участват до петима шоудаунъри. Българският национален отбор се състои от двама мъже и една жена, вероятно защото у нас незрящите жени – по наблюдения – спортуват в по-малка степен от мъжете.
Шоудаунът е изключително популярен спорт за незрящите в Европа, като набира все повече привърженици. На практика това е основно европейски спорт, въпреки че родното му място е далечната Канада, където е измислен през също така далечните 60-те години на миналия век.
Традиционно най-силните играчи са от Полша и Финландия, но и азиатците стъпват много сериозно на международното спортно поле. Шведите и германците също се доказват като едни много силни съперници, както и руснаците, които имат сериозен напредък.
От страните на Югоизточна Европа единствено България развива активно играта, докато Македония и Кипър, имайки маси, сякаш не проявяват особен ентусиазъм, поне що се отнася до международните участия. В България от 25 лицензирани спортни клуба към федерацията за хора със зрителни увреждания 15 имат специалните маси и условията за пълноценни тренировки. Като своеобразни центрове на шоудауна се утвърдиха София и Варна, но постепенно към тях се присъединяват Благоевград, Дряново, Перник, Кюстендил, Русе, Силистра… Интересът към този спорт нараства като снежна топка, а веднъж започнато, това начинание, убедена съм, ще достигне сериозни мащаби и, естествено, ще донесе и успехи на България. За такива постижения и за да се играе с големите, разбира се, са необходими сериозни и редовни тренировки, въпреки че шоудаунът е подходящ за хора от всички възрасти, а дори и за деца.
Най-общо казано - играта шоудаун е нещо като настолен тенис за незрящи. Играе се на маса - широка 122 см и с дължина 365 см, и повдигнати странични бордове с височина 14 сантиметра. От двата тесни края има полукръгли изрязани отверстия с дължина от 30 см в най-широката им част, които са и кошовете. В средата на масата има централна разделителна дъска, долният ръб на която е на 10 см над повърхността й, като целта е, противоположно на стандартния настолен тенис, топчето да минава под дъската и да попадне в коша на противника. Самото топче е приблизително с размерите на топче за тенис, тежи около 15 - 20 грама и е пълно с мънички стоманени сачми, за да издава звук и така играчите да се ориентират.
Първата маса у нас е закупена от Швеция, а впоследствие е издирена софийска фирма-производител, както е намерена и връзка с предприятие на глухите от Варна. Впоследствие обаче се оказва, че тези маси родно производство не отговарят изцяло на изискванията за прецизна игра и изборът е спрян на маси, произведени в Чехия. Такива 7 маси са били закупени за несъстоялото се европейско първенство, като цената им с отстъпка е приблизително 25 000 лв., осигурени от софийската РО и Столична община.
Затова федерацията отправя огромните си благодарности към г-н Алтънов и на целия управителен съвет на РО за неоценимата финансова помощ, тъй като първоначално отпуснатата сума е била спряна от Министерството на младежта и спорта.
На републиканското в хотел "Хоризонт" - Обзор състезанието се проведе на три от тези маси, разположени в отделни помещения с цел шумоизолация. За момента това са масите, признати от ИБСА за най-добри.
След три дни на интензивна игра в последната вечер бе организирана официална вечеря, в началото на която бяха обявени и наградени победителите, които предстои да защитават българския трибагреник на следващото европейско първенство, на което България за пръв път ще бъде домакин.
От втора дивизия при мъжете на трето място се класира Борислав Лазаров от Кюстендил, втори бе Владимир Петров от Пазарджик, а първи стана Пламен Стоилов от Варна.
При жените класирането бе поделено между представителки на столицата. Това бяха: трето място - Райна Желязкова, второ - Силвия Чаушева и първа стана Бехие Ахмед.
Като най-млад и перспективен национал бе отличен Хакан Осман – ученик от УДНЗ "Луи Брайл".
В първа дивизия при мъжете на трето място се класира Добромир Удрев от силистренския "Доростол", второто завоюва Христомир Пандов от София, а шампион стана Николай Желязков, също от София.
Трябва да се отбележи, че всички класирали се софиянци са от спортен клуб "Витоша" с изключение на младия национал Хакан Осман, който представя училищния "Болид".
Така, с много силни спортни емоции, отлично настроение и вълнение от победи и загуби, преминаха трите дни на държавното първенство на България по шоудаун за 2020 година. За страхотната организация на спортната проява основен принос имат екипът на федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания", всички участници, както и домакините - целият персонал на хотел "Хоризонт" в град Обзор.
Ще се възползвам от възможността да изкажа личните си благодарности, както и благодарностите на много незрящи, посещавали черноморския ни курорт, към концесионера на Обзорския плаж – г-н Георги Иванов. В продължение на няколко години той предоставяше на слепите хора ползването на плажни места – чадър и шезлонги – напълно безплатно, с което доказа, че чувството за социална съпричастност е много живо и силно у нашите сънародници и че хората с големи сърца все още не са малко.

Марина ПЕТКОВАНазад

Всички статии на Брой 10, 2020

15 ОКТОМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА БЕЛИЯ БАСТУН
Размисли
Големите каскади
ДИСКУСИЯ
Уважавам Генов, но справедливостта уважавам повече
ЗА ЧЕТЯЩИТЕ ХОРА
Как да изтегляме книги от аудиобиблиотеката на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Велико Търново
Русе
ИСТОРИЯ
Първата организация на слепите в България
ЛИТЕРАТУРА
COVID–19 и смокините ми
ПРЕМИЕРА
"Тъмнината не успя да стане негов затвор"
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Спортни страсти и забавление на черноморския бряг
Национални спортни турнири за хора със зрителни увреждания
ЮБИЛЕЙ
90 години говореща книга
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6