Брой 10, 2020

Тема: СПОРТ

Национални спортни турнири за хора със зрителни увреждания


В началото на 2020 г. с неоценимата помощ на НЦРС спортен клуб "Изгрев" Пловдив кандидатства и спечели проект с това наименование, финансиран от Агенцията за хора с увреждания, на обща стойност 17747 лв., 5% от които бяха финансови средства на клуба. Предвидените в проектното предложение дейности – състезание по колоездене с тандем и стрелба с лък трябваше да се реализират на велоалеята край село Цинга, недалеч от съюзната почивна база "Поп Харитон", и в спортната зала в Дряново.
Осигуряването на подходяща база за настаняване на участниците, транспортирането им до базата и до спортната зала и обратно, поканите до клубове от ФСХЗУ, уточняването на броя и имената на участниците и придружителите и определянето на подходящи дати за състезанието са неотменни елементи при подготовката за осъществяване на един проект. Епидемията от ковид-19 наложи отлагане на набелязаното мероприятие от юли за началото на септември, както и осигуряване на необходимите противоепидемични мерки. Независимо от това, се създаде стегната организация за успешното му протичане.
На 1 септември състезатели и придружители от 20 спортни клуба на хора със зрителни увреждания, както и администраторите и специалистите по осъществяването на проекта пристигнаха в хотел "Поп Харитон" край Дряново. Анонс на предстоящото събитие бе направен в габровския областен вестник "100 вести".
Още рано на другия ден клубните отбори бяха на алеята край село Цинга, за да получат последни инструкции и да теглят жребий за поредността на участие на състезателите по колоездене с тандем. Старт на надпреварата даде зам.-кметът на община Дряново г-н Карагьозов.
Екипите, съставени от зрящ водач и състезател с нарушено зрение, изминаваха близо 400 метра – 200 метра до сигнален флаг и обратно, където съдията Петко Първанов и неговият помощник Веселин Денизов засичаха времето на пробега.
Медалисти от състезанието станаха:
А. Жени
Първо място – Нели Коларова, сп. клуб "Светлина" Шумен.
Второ място – Силвия Дойчинова, сп. клуб „"Верея" Стара Загора.
Трето място – Янка Пеева, сп. клуб "Верея" Стара Загора.
Зрящ водач и на трите тандема бе Ганка Дойчинова от Стара Загора.
Б. Мъже
Първо място – Негослав Събев, сп. клуб "Бялата лястовица" Габрово.
Второ място – Светлозар Дамянов, сп. клуб "Атлет" Варна.
Трето място – Антон Ташев, сп. клуб "Пирин спорт" Благоевград.
Тук се отличиха зрящите водачи Даниел Петров от Габрово, Любен Любенов от Варна и Петко Митев от Бургас.
В. Смесени екипи
Първо място – Кремена Цонева, сп. клуб "Бялата лястовица" Габрово.
Второ място – Моника Методиева, сп. клуб "Болид" София.
Трето място – Росица Иванова, сп. клуб "Пауталия" Кюстендил.
Зрящи водачи на тези тандеми бяха Даниел Петров от Габрово, Дженко Тончев от София и Яни Георгиев от Кюстендил.
Отборните победители бяха наградени с купи, като първенец стана клуб "Бялата лястовица" – Габрово, следван от клуб "Изгрев" – Пловдив и клуб "Доростол" – Силистра.
На 3 септември състезателите по стрелба с лък бяха заведени до Дряново, където бе определено да се състои турнирът по тази дисциплина. Преди обед за точна стрелба мереха сили състезателите от група Б1 – хора с нулево зрение. Победител тук стана Недялка Стойкова – клуб "Успех" Варна, много добри показатели постигнаха и Стоян Станчев – клуб "Успех" Варна, Росица Иванова и Борислав Лазаров – клуб "Пауталия" Кюстендил.
Следобед оспорваха възможностите си участниците от група Б2 – хора с остатъчно зрение. Безспорен победител в тази категория беше Тодор Георгиев – клуб "Бялата лястовица" Габрово. С много добри показатели го последваха Илинка Дилкова – клуб "Витоша" София, Надя Каратова и Кънка Витова – клуб "Пауталия" Кюстендил. При отборното класиране първенец стана клуб "Пауталия" Кюстендил, следван от клуб "Бялата лястовица" Габрово и клуб "Успех" Варна. Състезанието премина под безупречното съдийство на Иван Иванов, Калинка Иванова и Светлана Иванова.
Наградите на победителите от двата турнира бяха връчени от главните съдии, ръководителя на проекта и председателя на спортен клуб "Изгрев" Пловдив.
Специфичната цел, която бе поставена в проекта, бе излизането на хората със зрителни увреждания от състоянието на социална изолация чрез участието в спортни състезания, осигуряващо личностна самоизява и удовлетвореност от практикуването на избрания спорт. Общо е мнението, че под всеотдайното ръководство на Ани Караиванова – ръководител на проекта и сътрудник на РО Пловдив, и с вещото партньорство на екипа на Стефка Пенчева – координатор на проекта и председател на РО Габрово, тази цел беше постигната.

Георги ГЕНОВНазад

Всички статии на Брой 10, 2020

15 ОКТОМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА БЕЛИЯ БАСТУН
Размисли
Големите каскади
ДИСКУСИЯ
Уважавам Генов, но справедливостта уважавам повече
ЗА ЧЕТЯЩИТЕ ХОРА
Как да изтегляме книги от аудиобиблиотеката на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Велико Търново
Русе
ИСТОРИЯ
Първата организация на слепите в България
ЛИТЕРАТУРА
COVID–19 и смокините ми
ПРЕМИЕРА
"Тъмнината не успя да стане негов затвор"
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Спортни страсти и забавление на черноморския бряг
Национални спортни турнири за хора със зрителни увреждания
ЮБИЛЕЙ
90 години говореща книга
Архив на изданието
1 2 3 4 5