Брой 10, 2020

Тема: ПРЕМИЕРА

"Тъмнината не успя да стане негов затвор"


Среща с писателя Емил ГЕОРГИЕВ

Писателят Емил Георгиев гостува на РО София и представи новата си книга – "Приключенията на оранжериста". Срещата се състоя на 17 септември от 15 часа в читалище "Природа и наука". Присъстваха двайсетина души от столичната ни организация начело с председателя Асен Алтънов.
Навръх светлия християнски празник на Вярата, Надеждата и Любовта авторът увлекателно и откровено сподели интересни неща за живота и творчеството си.
Емил Георгиев е роден през 1940 година във Видин. Завършва средното си образование в софийското училище "Д-р Петър Берон". Специализира се в монтажа на зеленчукови и плодни оранжерии. Става един от най-добрите в занаята. Работи в България и в чужбина – Монголия, бивша Югославия, Полша. От 1972 година се установява за постоянно в Полската република, където намира и спътницата си в живота. Има три деца – 2 момчета и 1 момиче. След демократичните промени продължава да работи по специалността си. Тонове ябълки от оранжериите на Георгиев окупират пазарите в Нидерландия! На 20 декември 2012 година точно в 16 часа и 20 минути, вследствие на стрес, Емил внезапно и тотално загубва зрението си. Това не само че не го довежда до ръба на отчаянието, но и отключва огромния му творчески потенциал. Негова семейна приятелка, г-жа Спасова, споделя: "Тъмнината не успя да стане негов затвор, не му попречи да продължи да мисли и мечтае".
Досега Емил Георгиев има три издадени книги – сборника "Белобради спомени", фантастичния роман "Лангария" (преведен и на английски) и "Приключенията на оранжериста". Всички присъстващи получихме по екземпляр от последната с автограф от автора. Вечерта вкъщи към 8 разтворих страниците на моя екземпляр, уж, ей така, само да разгледам. Не го оставих на мира, докато не затворих и четвъртата корица към 11! Рядко увлекателно повествование за професионалния път на Емил, изпълнено с много динамика и купища свежи моменти!
Не бива да бъде пропусната и обществената дейност на Емил Георгиев, която допринася за укрепването на българо-полската дружба през годините. През 80-те той подпомага участията на български фолклорни и естрадни звезди на полска сцена, организира общи празници и състезания. През 1987, 1988 и 1989 Емил Георгиев води групи от полски ученици, които преминават по стъпките на Ботевата чета.
На събитието се състоя и кратка, но наситена дискусия, в която бяха засегнати някои доста наболели проблеми – от кожодерските условия на разпространителите на книги, които оставят жълти стотинки за авторите, до не съвсем ясните критерии за определяне на победителите в конкурса "Зрящи сърца", даващи определено предимство на модернистичните пред класическите стилове в поезията.
Срещата завърши с традиционните аплодисменти и благопожелания, както и със задоволството от диалога с един достоен, талантлив и искрен човек! На добър час в живота и литературата, Емо! Бъди здрав и нека силата да е с тебе!

Петър КАЛИНОВНазад

Всички статии на Брой 10, 2020

15 ОКТОМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА БЕЛИЯ БАСТУН
Размисли
Големите каскади
ДИСКУСИЯ
Уважавам Генов, но справедливостта уважавам повече
ЗА ЧЕТЯЩИТЕ ХОРА
Как да изтегляме книги от аудиобиблиотеката на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Велико Търново
Русе
ИСТОРИЯ
Първата организация на слепите в България
ЛИТЕРАТУРА
COVID–19 и смокините ми
ПРЕМИЕРА
"Тъмнината не успя да стане негов затвор"
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Спортни страсти и забавление на черноморския бряг
Национални спортни турнири за хора със зрителни увреждания
ЮБИЛЕЙ
90 години говореща книга
Архив на изданието
1 2 3 4 5