Брой 11, 2020

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Велико Търново


15 октомври – Международен ден на белия бастун

15 октомври е датата, която дава повод на света да се обърне към хората с нарушено зрение - хора виждащи със сърцето и душата си, и поне за ден този свят да "погледне", образно казано, през нашите очи. Да види куража и смелостта, които всички ние притежаваме, защото се справяме с всяко житейско предизвикателство и с ежедневните препятствия. Примерът ни е вдъхновяващ и е заслужил искрено признание за активната ни дейност като граждани.
По повод 15 октомври - Деня на белия бастун, дата, която в обществото е приета като израз на съпричастност към живота и проблемите на хората с увредено зрение, ТО на ССБ във Велико Търново с подкрепата на община Велико Търново и Лайънс клуб "Арбанаси" организира и проведе екскурзия до исторически, археологически и културни забележителности във Велики Преслав и Шумен.
Денят започна с празнично приветствие от името на ръководството на териториалната организация към присъстващите на събитието.
С автобуса, осигурен от Великотърновската община, посетихме обекти в Национален историческо-археологически резерват "Велики Преслав", отразяващ древното величие на втората българска столица. В Археологически музей "Велики Преслав" се запознахме с всички намерени при разкопки и проучвания на територията на древния град накити, документи, печати и всякакви ценни от научна и историческа гледна точка артефакти, съхранявани и изложени в залите и в трезора на музея. Посетихме и Златната църква, построена на висока тераса в близост до дворците на Велики Преслав, издигната при царуването на Симеон І (893 – 927 г.), блестящ паметник на църковната архитектура на Първото царство и уникален паметник на българската архитектура въобще.
Отпътувахме за Шумен, където в чест на Деня на белия бастун се състоя тържествен обяд, осигурен от Лайънс клуб "Арбанаси". Приветствие към присъстващите поднесе председателят на ТО на ССБ за община Велико Търново Ненчо Обретенов.
В следобедните часове посетихме и разгледахме къщата-музей на Панчо Владигеров - един от най-изтъкнатите български творци - композитор, музикант и диригент.
Съчетанието от красивата архитектура на дома и уютния му интериор, парковото оформление на потъналия в зеленина двор и тихо звучащата музика от произведения на композитора ни потопиха в романтична атмосфера на душевен мир и хармония.
Като следващ обект в нашата програма се запознахме с къщата-музей на унгарския революционер Лайош Кошут, който през 1849 г. пристига с голяма група от около 500 емигранти – унгарци и поляци, в Шумен след трагичния завършек на Унгарската национална революция.
Завърнахме се във Велико Търново благополучно и с натрупани впечатления от преживения ден.
Друго събитие по повод 15 октомври - Международния ден на белия бастун, бе организираният и проведен от ръководството на Териториалната организация на слепите за община Велико Търново индивидуален турнир по спортна табла. Спонсор на мероприятието беше Лайънс клуб "Велико Търново".
Турнирът приключи при следното крайно класиране: на първо място - Димитър Станев,
на второ място - Румяна Карачорова, на трето място - Теодора Обретенова.
Медалите и грамотите бяха връчени от ръководството на Лайънс клуб "Велико Търново".
И двете събития бяха проведени с оглед препоръките за безопасност и предпазване в условията на епидемична обстановка.
Желаем на всички здраве и благополучно преодоляване на изпитанията, през които преминаваме, за да продължаваме да живеем!

Пенчо ВАСИЛЕВНазад

Всички статии на Брой 11, 2020

IN MEMORIAM
В памет на Асен
ГЛОБУС
Националната федерация на слепите в САЩ на 80 години
ДИСКУСИЯ
Да поговорим за справедливостта
ЗА БРАЙЛИСТИТЕ
Ново от Читалището
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Велико Търново
Момчилград
ИЗПОВЕД
Началото
ОБЩЕСТВО
За саксията и мутрата
ПРОЕКТИ
Витошиада
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СИЛАТА НА ДУХА
Незрящ изминава най-предизвикателните преходи в САЩ
ТЕХНОЛОГИИ
Windows 10: Как да направим резервно копие на системата
Архив на изданието
1 2 3