Брой 11, 2007

Тема: ТВОРБИ ОТ СЛЕПИ АВТОРИ

Тайният завет, Димитър ГРУДЕВ


"В живота си нивга не бях се надявал
на толкова мил комплимент:
покани ме Дявола — старият Дявол —
дома си на чашка абсент."

Христо Смирненски

След втората гроздова, винаги ме избива на религиозно философски разсъждения. Значи, казвам си аз, Бог създал Адам и Ева и ги заселил в рая. Рай - хубаво нещо. Цветя, треви, рекички, птици – пълно безгрижие. Няма работа, няма проблеми. Хубаво ама аз два дни като остана без работа и както се казва превъртам, а пък Адам и Ева колко време са живели така в Рая? Да бяха имали поне някое дете около тях. От децата по-голяма радост няма, ама как да имат дете като те не са знаели, че са мъж и жена. как да знаят като сам Бог им забранил да ядат плодове от дървото на познанието. Все едно и също на мен някой да ми забрани да чета книги, вестници, да гледам телевизия, да слушам радио. А такъв Рай не ми харесва! После какво е това Стария завет, Новия завет? Е поназнайвам нещичко, ама не всичко, дявол да го вземе.
- А да знаеш нещо за Тайния завет?
Моля!? Кой пък е тоя дето ме пита и как е влезнал в стаята ми? Нали като замина благоверната на работа нощна смяна аз заключих собственоръчно гарсониерата след нея, направих си салатката, налях си гроздовата и... Впрочем аз имам чашка и той има чашка, но какво е неговото питие?! Едно такова зеленикаво искрящо... Абсент? Нима това е самият Мефистофел?
- Да, аз съм, приятелю, самият Мефистофел. Защо се учудваш? Нали ти сам ме покани, като спомена името ми. Впрочем аз съм дошъл за друго. Но нека започнем всичко по ред. Ти се питаш какво е това Новия завет, Стария завет. За тези неща ти можеш да научиш от друго място, но за Тайния завет мога и трябва да ти разкажа аз. Адам и Ева бяха живели вече 300 години в Рая. На тях им бе омръзнало всичко до втръсване. Те познаваха всяка тревичка, всяко цвете, всяко кътче от Райската градина. Понякога Господ слизаше да разговаря с тях, но за какво можеш да разговаряш с двама души, които, ти правилно отбеляза, не знаеха нищо. Не знаеха дори, че са мъж и жена. Аз също слизах в Райската градина понякога и скришом наблюдавах Господ. Разбирах, че той все повече и повече се съмняваше в правилността на своята забрана, но казаното от Бог бе вече казано. Ти знаеш, че аз бях най-любимият архангел на Бога преди да се възгордея и да бъда изгонен от неговата свита. Веднъж аз събрах кураж, отидох при Господ и паднах в нозете му: "Господарю – казах аз – искам да ми простиш." Като ме видя Господ много се зарадва.
- Господарю – бързо продължих аз – имам план.
- Имаш план? – попита ме Господ – Какъв е той?
Тогава аз му разказах, че искам да подуча Адам и Ева да вкусят от плода на познанието. Така те ще разберат, че са мъж и жена и ще им се народят деца.
- Искам да осмисля живота на Адам и Ева – казах аз бързо.
- И какъв ще бъде смисълът на тяхното съществуване? – попита ме Господ.
- Възхвала на теб, Господарю! ВЪЗХВАЛА НА ГОСПОДА ще бъде смисълът на техния живот.
- Добре. ДА БЪДЕ! Но за това ти ще получиш само неблагодарност от хората.
- Така да бъде – казах аз – нека това бъде моето наказание, Господи.
- И още нещо –добави Господ – За този наш ТАЕН ЗАВЕТ, таен договор ти ще кажеш на хората в седмата година от третото хилядолетие след раждането на моя син.
- Но защо каза всичко това на мен? – едва успях да попитам Мефистофел.
- Защото ТОЙ така заповяда.
В този момент петлето от стенния часовник изкукурига 3 пъти. Гърлото ми беше пресъхнало. Чашата – празна. Мефистофел го нямаше в стаята! Всъщност беше ли изобщо идвал? Май трябва да се наспя, а? Лека нощ.Назад

Всички статии на Брой 11, 2007

АБОНИРАЙТЕ СЕ
Абонаментна кампания за 2008 година
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Русе
Троян отбеляза деня на белия бастун
Дупница и Кюстендил празнуваха заедно
Червен бряг, Работим здраво!
Добрич, Момин проход е чудесно място за отмора и лечение
Добрич, Ден на белия бастун
Полъх от стария Добрич
Велико Търново, Полезна работа - добър отчет
Велико Търново, Годишната равносметка
Долни Дъбник
Харманли, Група "Художествено слово" към Съюза на слепите жъне успехи на културния фронт
Благодарност
ЛИЧНО МНЕНИЕ
И отново за възнагражденията в териториалните организации
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
ССБ на европейска сцена
НИКУЛДЕН
Никулден, празникът на моряците
ОБЩЕСТВО
Протест срещу дискриминацията
Меморандум
ОБЯВИ
Малка обява
ПОЕЗИЯ
Представяме Ви Мариана ХРИСТОВА
ПОРТРЕТ
Ако не беше перфектен учител - щеше да бъде страхотен пастор!
СПОРТ
ФУРОР НА БЪЛГАРСКИТЕ ГОЛБАЛИСТИ В ХОЛАНДИЯ
СЪОБЩЕНИЯ
Ново в съюзната фонобиблиотека
ТВОРБИ ОТ СЛЕПИ АВТОРИ
Тайният завет, Димитър ГРУДЕВ
Архив на изданието
1 2 3 4 5