Брой 11, 2020

Тема: ЗА БРАЙЛИСТИТЕ

Ново от Читалището


Имаме удоволствието да Ви представим реализирания от Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" проект "Адаптирани книжки на брайл за незрящите, изучаващи английски език".
Проектът е финансиран от Столична програма "Социални иновации".
За всички брайлисти, изучаващи английски език, издадохме шест заглавия на брайлов шрифт:
"Alice in Wonderland" Lewis Carroll – Level B1 Intermediate,
"Peter Pan" J. M. Barrie – Level A1 Beginner,
"Three men in a boat" Jerome K. Jerome – Level B1 Intermediate,
"Lord Arthur Saviles Crime" OscarWilde – Level B1 Intermediate,
"East 43rd Street“ Alan Battersby - Level B2 Upper-intermediate,
"Jane Eyre" Charlotte Bronte – Level C1 Advanced.
Това са адаптирани книги, които ще бъдат интересни и полезни за незрящите хора, изучаващи английски език.

Какво е адаптирана книга?

Адаптираната книга е преразказана, така че да бъде достъпна за съответното ниво на познания в чуждия език. Обикновено тя е и съкратена в сравнение с оригиналното произведение.

За какво ми е адаптирана книга?

Адаптираната книга позволява на всеки - начинаещ или напреднал, дете или възрастен, да прочете книга на чужд език.
Четенето е основен начин за обогатяване на речниковия запас и запаметяване на готови фрази и граматически структури. Текстът на чужд език тренира асоциативното мислене чрез разбиране на общия смисъл от контекста, въпреки наличието на непознати думи, а брайлът е незаменим при изучаване на чужд език от незрящите хора.
Във време, когато се налага да ограничим социалните си контакти, хубавата книга ни предлага възможност да се пренесем в други светове, да мечтаем, разсъждаваме и да учим. С адаптираните книги на английски език ще усъвършенствате познанията си, докато се забавлявате. Човек с хубава книга в ръка никога не може да бъде самотен.
Ако желаете да поръчате някоя от книгите, обадете ни се на телефон 0899103814 или ни пишете на e-mail: nllb@abv.bg. Читалището продължава обслужването на читатели при спазване на противоепидемичните мерки. Брайловата хартия е безопасна и не може да бъде източник на зараза от Covid-19. Книгите се доставят до дома на читателя – за София с автомобил, за цяла България – чрез Български пощи.

Ето и кратко представяне на всяко от заглавията:

Луис Карол, "Алиса в Страната на чудесата"
Най-омагьосващата приказка, която през 2020 навършва сто петдесет и пет години. Преди повече от век и половина светът за пръв път бива едновременно пленен и озадачен от историята за малкото момиченце Алиса, което пада в заешка дупка и се озовава в приказен свят, населен със странни същества като Лудия Шапкар, Чешърския котарак, Мартенския заек, Бялата и Червената кралица. В романа си Луис Карол остроумно смесва логично и нелогично, чаровно заиграва с думи и пространства, майсторски разплита границата и представите за реално и нереално.

Джеймс Матю Бари, "Питър Пан"
Питър Пан е необикновено малко момче, облечено в изсъхнали листа, което не иска да порасне. То живее заедно с феите далеч-далеч, на вълшебния остров Приказна земя. И тъй като Питър ненавижда бездействието, на острова непрестанно кипи живот. Изгубените момчета, пиратите и индианците се преследват едни други, русалките плуват в лагуната си и си играят с водни мехурчета, а Вълшебната птица мъти яйцата си във водата.
Една нощ Питър Пан долита в детската стая на Уенди и братята й Майкъл и Джон. Посипва ги с вълшебен прашец и им показва как да възседнат вятъра и да полетят заедно с него. Въодушевени, децата го последват в Приказна земя, където ги очакват невероятни приключения. Предвождани от дръзкия и безстрашен Питър и ревнивата фея Зън-зън, Уенди и братята й се впускат в битка със страшни пирати, начело с жестокия капитан Хук.

Джеръм К. Джеръм, "Трима мъже в една лодка (без да става дума за кучето)"
Трима приятели и едно куче се отправят на пътешествие с лодка по река Темза. Изпълнена със забавни епизоди, книгата е образец на английския хумор.

Оскар Уайлд, "Престъплението на Лорд Артър Савил"
Лорд Артьр Савил е млад, богат, щастливо влюбен и единственото му занимание са развлеченията. До злощастния ден, когато на светска сбирка се натъква на един хиромант - и той му разкрива, че е предопределен да извърши убийство. Ще съсипе ли това безоблачния му живот? Възможно ли е да го избегне? Но лорд Артьр е джентълмен и човек на дълга - той стоически приема съдбата си и дори решава да я улесни. Премеждията и обратите са колкото забавни, толкова и неочаквани.

Алън Батърсби, "Източна 43 улица"
Коледа в Ню Йорк. Частният детектив Нейтън Марли е нает от богата и атрактивна жена, за да върне куфарче с бижута. Марли не вярва на жената и е прав. Скоро се оказва замесен в заплетен случай с измама и отвличане.

Шарлот Бронте, "Джейн Еър"
Историята на едно обикновено английско момиче, което отрано познава трудностите на живота. Останала сираче, Джейн е пратена от своята леля в интернат за сираци, известен със строгите си порядки и жестоко отношение. Надарена с непримирим дух и силно чувство за собствено достойнство, Джейн не спира да се стреми към свободата. Когато заема място като гувернантка в едно богато семейство, Джейн се влюбва в господаря на имението. Любовта й е споделена, а радостта й - пълна, докато не открива, че мъжът на мечтите й вече е женен. Озовала се на кръстопът, Джейн трябва да вземе съдбовно решение. Кое ще надделее: гласът на разума или повикът на сърцето? "Джейн Еър" е отчасти биографичен роман, описващ трудности, с които самата авторка се е сблъсквала. Още с излизането си през 1847 година романът се превръща в сензация и огромната му популярност продължава и до днес. Изпълнен с дълбока емоционалност, силна чувственост и разтърсваща страст, "Джейн Еър" си остава един от най-великите любовни романи на всички времена.

Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928"Назад

Всички статии на Брой 11, 2020

IN MEMORIAM
В памет на Асен
ГЛОБУС
Националната федерация на слепите в САЩ на 80 години
ДИСКУСИЯ
Да поговорим за справедливостта
ЗА БРАЙЛИСТИТЕ
Ново от Читалището
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Велико Търново
Момчилград
ИЗПОВЕД
Началото
ОБЩЕСТВО
За саксията и мутрата
ПРОЕКТИ
Витошиада
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СИЛАТА НА ДУХА
Незрящ изминава най-предизвикателните преходи в САЩ
ТЕХНОЛОГИИ
Windows 10: Как да направим резервно копие на системата
Архив на изданието
1 2 3