Брой 12, 2020

Тема: ДИСКУСИЯ

Всеки народ си заслужава съдбата
Радвам се, че имаме ползотворна, както ми се струва, дискусия. Вижда се, че г-н Генов е човек, който има позиция, отстоява я и разсъждава по нея, а и не само по нея. Ето за това говорих и на Националното общо събрание на Съюза на слепите, и навсякъде, когато става дума за политика. Човек трябва да мисли, да говори, да пише за политиката, защото всички сме зависими от нея. А ако тръгна още по-надълбоко - в известен смисъл политиката се формира от всеки човек, тъй като всеки пълнолетен има право на глас. Отделен е въпросът, че масово и то способни в професиите си хора отказват да упражнят това си право, което помоему е и задължение.
Благодаря на г-н Генов за високата оценка по отношение на писаното слово, която надали заслужавам. От своя страна също бих искал да го поздравя за статията, в която излага своите възгледи, които, независимо дали споделям, уважавам напълно. Защото всеки човек трябва да има право да изкаже своите мисли, да ги защитава, да се бори за тях, независимо дали събеседникът му ги изповядва, или не.
В подобна дискусия на повърхността изплуват най-ярките и добре обосновани тези, а тежките и недобре издържаните се утаяват на дъното. Горе-долу в нашата дискусия, към която се надявам да се присъединят и още хора, би следвало да се получи като резултат това, което се получава при биенето на масло - бучката масло да изплува отгоре над обезмасленото вече мляко.
Приветствам г-н Генов да цитира и привежда в подкрепа на своите позиции известни автори и заглавия. Това показва неговата висока ангажираност и уважението не само към събеседника, в случая към мен, а и към цялата аудитория на списание "Зари", както и към неговата собствена парадигма.
Бих искал да уточня, вероятно недостатъчно красноречиво съм се изразил, но България за мен е моята родина. Родина, която се опитват и то доста успешно да я превърнат в коптор. Тоест, България не е коптор по принцип, а тези, които я трансформират в такова нещо, са тези, от които трябва да се освободи нашето общество. Проблемът е, г-н Генов, че копторянците са навсякъде. Те са заели огромната част от ключовите места на нашата държава, която по-скоро е вече тяхна. И да - не съм сигурен, ако успеем да премахнем тях, дали има достатъчно други, читави хора, които да заемат техните места. Или... Или ще дойдат други копторянци, които ще бъдат още по-нагли от сегашните.
Единоначалието е удачно за слаборазвитите общества. Това съм го писал и казвал многократно. Шарл Монтескьо, по чиято мисъл озаглавих настоящия текст, казва: "Всяка власт корумпира, а абсолютната власт корумпира абсолютно".
Напълно сте прав, г-н Генов, когато казвате, че справедливостта е твърде относително и обтекаемо понятие. Тук единственият барометър за справедливост се нарича усещане, усещането на обществото, усещането на всеки човек. Вярвам, че ще се съгласите, че усещането, масовото усещане на хората е за липсата на справедливост, както е и масово усещането за корупция.
Съгласен съм с Вас, че има много млади, а и не толкова млади хора, които смятат, че всички са им длъжни. Но има и много млади хора, които нямат перспектива пред себе си. Перспективата им е отнета от копторянците. Много млади, а и не толкова млади хора, които се изнесоха от родината си и предоставиха способностите си на други общества. Общества, които ценят способностите на всеки човек. Те знаят, че най-ценното за всяко общество е човешкият капитал, а не материалният. Защото материалността не струва нищо без човека. И сега го усещаме съвсем явно. Има болници, има апаратура, има здравна криза, но няма достатъчно лекари, медицински сестри, лаборанти и другите необходими медицински кадри, които да работят в здравната ни система. А защо е така Вие знаете толкова добре, колкото и аз, колкото и по-голямата част от обществото ни. Сега е здравна криза, но утре ще дойде друг вид криза, а ситуацията, повярвайте ми, ще бъде същата.
Една вечер на протеста много близо до мен стоеше млада майка, която буташе количка с бебето си. На тази жена няма кой да й плати, за да измъчва бебето си и да го мъкне по протести. Но на тази жена очевидно й е писнало и освен заради себе си, но най-вече заради своето наследниче беше дошла. И да - надали знае какво точно ще стане след падането на това или друго правителство, но вероятно в нейното съзнание случващото се е нетърпимо. Едно време, когато е бил соцрежимът, е имало "желязна завеса", но сега технологиите ни дават възможност да знаем във всеки миг как живеят цивилизованите общества. А ние искаме да живеем като тях. Искаме, но не умеем да си го направим.


За себе си съм убеден, че голямата част от протестиращите искат промяна в положителен смисъл. Искат усещане за справедливост. Искат олигарсите да бъдат осъдени и изгонени от властта. Искат да имат работа, която да бъде адекватно заплатена. Искат да не се купуват избори от един или друг.
Разбира се, винаги при протестите има и такива, които са организирани и преследват свои си тесногръди цели. Но Вие сам знаете, вероятно добре, че протестите срещу Орешарски бяха инспирирани от ГЕРБ и захранвани доста добре и дълго. Основната опорка беше, че Орешарски щял да изтегли кредит в размер на един милиард. Оставям на Вас като икономист да споделите правителствата на Бойко Борисов колко милиарда кредити, които ще завещаем щедро на нашите наследници, изтеглиха. Протестите срещу Жан Виденов също бяха организирани и подхранвани от неговите политически опоненти. Така че и сегашните протести имат своите организатори. Но е факт, че има или имаше огромна обществена маса, която ходеше и протестираше срещу порочния модел на управление.
Стоя на позиция, че протестите трябва да продължат дотогава, докогато не дойдат на власт честни хора. Колкото правителства и парламенти е нужно да се изредят, но да се достигне до едно хигиенизиране, защото политическата мръсотия е потресаваща.
Що се отнася до леви, десни, центристки и прочее възгледи... Вие казвате, че имате дясна политическа визия. Разбира се, уважавам тази Ваша нагласа. Що се отнася до мен, според мнозина мои познати, клоня към лявото политическо пространство. На въоръжение те имат една моя теза, която гласи, че без колективно благо няма как да има лично. Но категорично се противопоставям на това тяхно мнение. Вярно е, че работя за социални каузи и съм съпричастен към социалността, но да бъда пришиван към тукашното политическо ляво... Не съм съгласен, докато мултимилионери се рекламират като социалисти. Що се отнася до това дали имам десни нагласи... Веднъж на един форум на Движение 21 заявих, че нямам нищо против десните, нямам нищо против самият аз да бъда десен, но не ми достигат материалните възможности да съм десен. Просто десен без достатъчно средства ми се струва, че не звучи сериозно. Да, зная, че ще ми кажете, че дясното е въпрос на мислене, но въпреки това дясно без пари е същото като ляво с много пари - фалшиво и доста неадекватно.
Така че, след като изложих мнението си за тукашните ляво и дясно, мога да кажа за себе си, че предпочитам да стоя в центъра. А ако ме питате дали съм либерал, или консерватор, ще Ви отговоря, че съм либерален консерватор. Което ще рече, че нямам нищо против гейовете и лесбийките, но не съм съгласен да имат право да осиновяват деца. С други думи - кой с кого си ляга не ме интересува, но ме интересува, когато някое невръстно човешко същество се обрича на било мизерия, било религиозно манипулиране, било друг тип съзнателна деформация. Например в Истанбулската конвенция, която в огромната си част защитава жените и децата, съвсем неуместно или пък твърде уместно са вкарани текстове за хората с различна сексуална ориентация, която я компрометира и доведе до брожения срещу този иначе много нужен документ.
Политиката често се ползва за прокарване на недотам чисти намерения, дори и в европейски мащаб. Писах една, както ми се струва, изчерпателна статия за Истанбулската конвенция. Не е публикувана на страниците на това списание, но при интерес от Вас с удоволствие ще Ви я пратя.
Да се върнем обаче на нашите си работи. Благодаря Ви за оценката за написаното от мен по отношение на подготвения заговор и извършения преврат срещу г-н Алтънов, царство му небесно. Трябва да си призная, че бях шокиран от видяното. Нещо повече, още съм в шок. Осъзнах, че на всеки може да му се организира активно мероприятие - не само за очерняне, а и за събарянето му. Преди доста години един възрастен човек, когото много уважавам и от когото много съм научил, а и продължавам да се уча, ми каза, че с годините върху себе си ще привличам негативната енергия на всички, които завиждат. Оказа се прав. Но като видях как беше унижен Асен Алтънов, който лягаше и ставаше с мисълта за хората с нарушено зрение, няма скоро да се отърся от подмолността и изумителната коварност на тези, които по същество го унищожиха. Много тъжен завършек на един лидер, който си имаше своите кусури и трески за дялане, както всички ние, хората, си имаме (кои по-малко, кои повече), но лидер, който години наред последователно работеше за незрящите хора в София и България. В такива моменти съм благодарен, че съществува историята, която рано или късно дава на всекиму полагаемото се.
Много е хубаво и полезно да предлагаме автори и книги, които биха осветлили наши или чужди позиции. Препоръчвам книгата на Джорджо Агамбен "Извънредното положение". Там италианският философ дава възможност да си обясним много от действията на политическите лидери.
Една историческа мъдрост гласи - който не познава своето минало е осъден да го изживее отново.В нашенски вариант тази мъдрост като че ли се потвърждава стопроцентово. Вижда се, че ние, българите, не си вадим кой знае какви поуки от собствената си история. Готови сме да се хвърляме от месия към месия, без да си даваме сметка, че те ни отдалечават от развитите общества.
Накрая изказвам дълбоката си благодарност на читателите на "Зари", на екипа на медията и на всички хора, които ми се обаждат по телефона или ми пишат, за да изразят своето мнение по написаното от мен. Винаги е удовлетворително, когато има задълбочена и честна дискусия, засягаща такава важна проблематика, каквато е политическата. Трябва да сме наясно, че такова нещо като аполитичен субект няма как да съществува, защото политиката е навсякъде около нас. И било съзнателно, било несъзнателно - всички сме политически ангажирани.

д-р Иван ЯНЕВ

Назад

Всички статии на Брой 12, 2020

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Януари
*СЪОБЩЕНИЕ
Уважаеми приятели на списание "Зари",
13 НОЕМВРИ - СВЕТОВЕН ДЕН НА СЛЕПИТЕ
Валентин Аюи - баща и учител на слепите
3 ДЕКЕМВРИ - СВЕТОВЕН ДЕН НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ
От сърце за хората с увреждания
IN MEMORIAM
В памет на Елена Александрова
БЕЗ РАМКИ
Огледален свят
БЛАГОДАРНОСТ
Полъх от морето
БЯЛА, БЯЛА КОЛЕДА
Чаша червено вино
ДИСКУСИЯ
Всеки народ си заслужава съдбата
КУЛТУРА
Почти забравен юбилей
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СЛЪНЧЕВИТЕ ХОРА
Дъждовният човек и слънчевата червенокоска
ТИФЛОНОВИНИ
За пръв път в света - българин създаде система от настолни игри за незрящи
Навигатор за незрящи излиза скоро на пазара
БОРИКА намалява цената на е-подписа за лица с увреждания
Правят гари и летища достъпни за незрящи по европроект
ЩАСТЛИВА НОВА ГОДИНА!
На сбогуване с надежда
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6
8