Брой 12, 2020

Тема: IN MEMORIAM

В памет на Елена АлександроваНа 9 октомври 2020 на 79-годишна възраст почина Елена Софрониева Александрова.
Със своите доброта, скромност, сърдечност и отзивчивост към нуждите на всички тя спечели уважението и обичта на стотици членове на Съюза на слепите в България и огромен брой приятели и познати от различните професии и слоеве на обществото.
Когато е била на 5 годинки, остава сираче без майка. Едва навършила 12 години остава и без баща. Преживяла е едно тежко и пълно с много горчивини детство. Още ненавършила пълнолетие е приета за член на Съюза и е настанена в пансион за слепи жени. Сиромашията и там е съпровождала нейното ежедневие. Елена много често с мъка споделяше, че не е имала пари, дори да си купи сапун за пране.
Първоначално известно време работи в предприятието за слепи хора. Занимавала се е главно с изплитането на мрежи. Малко по-късно е приета за певица в Професионалния хор на Съюза на слепите в България, където работи в продължение на 28 години до пенсионирането си.
В Софийската регионална организация на слепите оставя дълбока диря с безвъзмездната работа по доставянето и раздаването на безплатни билети за театрални представления на съюзните членове и техните придружители.
В продължение на четири години Елена ръководи курс по плетиво и така значителен брой хора с увредено зрение научаваха ценните умения на това уважавано изкуство, което наред с другите си качества има и голям здравословен ефект за практикуващите го.
Заслужава да си спомним и факта, че по инициатива на председателя на Регионалната организация на слепите в София Асен Алтънов бе организирано и започна да действа много успешно женско дружество. За пръв председател бе определена Елена Александрова. Дружеството проходи с голям успех. Ежемесечно в определен ден и час в клуба на улица "Цар Симеон" 110 се събираха повече от 40 жени. По предварителна програма се канеха изтъкнати деятелки на културата и общественички, които изнасяха беседи по актуални теми. Тези срещи завършваха с приятелска почерпка от това, което те сами са направили и донесли на другарската трапеза.
Елена Александрова бе активен член на Управителния съвет на вече бившата териториална организация с председател Пламен Бакърджиев.
През целия си съзнателен живот, от ранна младост до последния си дъх, Елена бе радетел на кооперативното дело. Била е член на Управителния съвет на Националната потребителна кооперация на слепите в България, пълномощник и координатор за Софийския район.
Активно участваше в дейността на Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928". Елена има двама сина – Александър и Владимир, 4 внуци и 7 правнуци.

Георги ПЕТРУШЕВНазад

Всички статии на Брой 12, 2020

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Януари
*СЪОБЩЕНИЕ
Уважаеми приятели на списание "Зари",
13 НОЕМВРИ - СВЕТОВЕН ДЕН НА СЛЕПИТЕ
Валентин Аюи - баща и учител на слепите
3 ДЕКЕМВРИ - СВЕТОВЕН ДЕН НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ
От сърце за хората с увреждания
IN MEMORIAM
В памет на Елена Александрова
БЕЗ РАМКИ
Огледален свят
БЛАГОДАРНОСТ
Полъх от морето
БЯЛА, БЯЛА КОЛЕДА
Чаша червено вино
ДИСКУСИЯ
Всеки народ си заслужава съдбата
КУЛТУРА
Почти забравен юбилей
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СЛЪНЧЕВИТЕ ХОРА
Дъждовният човек и слънчевата червенокоска
ТИФЛОНОВИНИ
За пръв път в света - българин създаде система от настолни игри за незрящи
Навигатор за незрящи излиза скоро на пазара
БОРИКА намалява цената на е-подписа за лица с увреждания
Правят гари и летища достъпни за незрящи по европроект
ЩАСТЛИВА НОВА ГОДИНА!
На сбогуване с надежда
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6
8