Брой 12, 2020

Тема: 13 НОЕМВРИ - СВЕТОВЕН ДЕН НА СЛЕПИТЕ

Валентин Аюи - баща и учител на слепите
На този ден всички слепи и слабовиждащи хора в света се прекланят пред подвига на един френски благородник - Валентин Аюи, който, виждайки тежката съдба на тези хора, се заема да върне достойнството и да подобри съдбата им. Тогава слепите хора са били използвани в кръчмите, където богатите клиенти се забавлявали, като хвърляли към нищо неподозиращите незрящи хранителни отпадъци, изгнили плодове, пасти, яйца и тем подобни, което предизвиквало много смях в клиентите на заведението. Виждайки тази човешка несправедливост към ослепелите рицари от стрели, копия и шпаги, Валентин Аюи се замисля как може да помогне на нещастните хора.
Роден е на 13 ноември 1745 година. В знак на почит и благодарност този рожден ден става символ за незрящите по света. През 1946 година, по случай 200-годишнината от рождението му, световната общественост със съдействието на ООН определя 13 ноември за СВЕТОВЕН ДЕН НА СЛЕПИТЕ.
Преломният момент в живота на Валентин Аюи в отношението му към слепите хора настъпва, когато той подава монета на сляп младеж, просещ пред една църква. Останал много удивен, когато младият слепец му върнал монетата със следните думи:
- Вие сте ми дали сребърно екю, господине, мислейки си вероятно, че това е едно су.
Аюи, трогнат от честността на слепия младеж, се вглежда внимателно, наблюдавайки тънките чувствителни пръсти и начина, по който той опипва монетата, след което я разпознава безпогрешно. И се замисля дълбоко как, по какъв начин тоя, на пръв поглед изглеждащ безпомощен, сляп млад човек е успял да обучи пръстите си на такава чувствителна осезаемост, за да постигне такова съвършенство при възприемането на релефните форми. Тогава ученият поканва просяка в собствения си дом, където го обучава в продължение на една година. Той е смутен от догадката как тъй векове наред никой не се е сещал, че липсата на зрение може да бъде компенсирана до голяма степен чрез обучението и усъвършенстването на другите човешки сетива - пръсти, слух, осезание, нюх. Слепият младеж се нарича Франсоа. Изборът на Аюи се оказва сполучлив. Незрящият Франсоа е умен и буден младеж. Интелигентността му помага допълнително и той бързо усвоява всичко, което Аюи му преподава. За кратко време научава четене, писане, смятане и география, макар че се използва тежък калиграфичен метод за изобразяване на буквите и цифрите и опипване с пръстите на изпъкналата част на текста. Главният принцип на този метод е заместване на зрението с осезанието.
За да покаже добрите резултати от своята работа, Аюи решава да представи своя ученик пред кралска комисия. Отпускат му и средства, с които той разкрива училище за слепи. Впоследствие учениците на Валентин Аюи показват отлични резултати. Преди около 200 години един от възпитаниците - Луи Брайл, прави гениалното откритие да използва комбинацията на шест изпъкнали точки. С възможните 63 комбинации през 1825 г. се създава известният в целия свят релефно-точков шрифт на Луи Брайл.
Като обобщение цитираме думите на един също тъй заслужил деятел в областта на тифлопедагогиката, австриеца Карл Брюклен, който пише следното: "1784 година може да се смята като година, в която е започнало системното обучение на слепите. И по-рано се е писало и обсъждало по въпросите за обучение на слепите, но пръв опит да реализира това е извършил един ПЛОДОНОСЕН ГЕНИЙ И НЕУМОРИМ ПИОНЕР. Това е Валентин Аюи".

Използвани са материали от книгата на Тодор АНДОНОВ "Баща и учител на слепите"

Иван ТОДОРОВ
Назад

Всички статии на Брой 12, 2020

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Януари
*СЪОБЩЕНИЕ
Уважаеми приятели на списание "Зари",
13 НОЕМВРИ - СВЕТОВЕН ДЕН НА СЛЕПИТЕ
Валентин Аюи - баща и учител на слепите
3 ДЕКЕМВРИ - СВЕТОВЕН ДЕН НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ
От сърце за хората с увреждания
IN MEMORIAM
В памет на Елена Александрова
БЕЗ РАМКИ
Огледален свят
БЛАГОДАРНОСТ
Полъх от морето
БЯЛА, БЯЛА КОЛЕДА
Чаша червено вино
ДИСКУСИЯ
Всеки народ си заслужава съдбата
КУЛТУРА
Почти забравен юбилей
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СЛЪНЧЕВИТЕ ХОРА
Дъждовният човек и слънчевата червенокоска
ТИФЛОНОВИНИ
За пръв път в света - българин създаде система от настолни игри за незрящи
Навигатор за незрящи излиза скоро на пазара
БОРИКА намалява цената на е-подписа за лица с увреждания
Правят гари и летища достъпни за незрящи по европроект
ЩАСТЛИВА НОВА ГОДИНА!
На сбогуване с надежда
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6
8