Брой 12, 2020

Тема: ТИФЛОНОВИНИ

Правят гари и летища достъпни за незрящи по европроект


Близо 2,2 млн. лв. ще бъдат вложени до края на 2022 г. в подобряването на транспортните услуги и информацията за незрящи на летища, железопътни, автобусни и морски гари в девет държави от Дунавския регион. Това съобщи Димитър Бояджиян от Българската асоциация за трансфер на технологии и иновации, която е единственият наш партньор в проекта ДАНОВА. Останалите 13 са летищата в Дубровник, Братислава, Будапеща, Сараево, пристанище Котор, университетът и общината в Марибор, организации на слепите от Молдова, Австрия и Хърватия.
Целта е да се подобри обслужването на хората със зрителни проблеми до нивото на водещите в тази сфера държави от Северна и Западна Европа и САЩ. В транспортните центрове там има тактилни пътеки и парапети, аудиоприложения в сайтовете на летищата и гарите и други услуги в помощ на хората със зрителни проблеми. Финансирането на ДАНОВА е осигурено от ЕС по програма Интеррег.
"Проучване на Европейския съюз на слепите показа, че над 30 милиона незрящи и частично виждащи не могат да пътуват самостоятелно, тъй като над 96% от европейската транспортна система, предимно в Дунавския регион, е недостъпна за тях", посочи Бояджиян. Според него добрите практики ще бъдат събрани, надградени и описани в наръчник, който ще се разпространява сред инвеститори, общини, НПО и транспортни оператори. С част от бюджета на проекта нововъведения ще бъдат реализирани в обектите на партньорите. За останалите интересуващи се организации е предвидено обучение на персонала за работа с незрящи.
"У нас повечето от тях ползват предимно влак заради намаленията", коментира регионалният представител за Варна на Съюза на слепите Христо Шипанов. Според участници в представянето на проекта, той ще е полезен и за пътуващите по въздух, които сега срещат огромни затруднения.

Източник - trud.bgНазад

Всички статии на Брой 12, 2020

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Януари
*СЪОБЩЕНИЕ
Уважаеми приятели на списание "Зари",
13 НОЕМВРИ - СВЕТОВЕН ДЕН НА СЛЕПИТЕ
Валентин Аюи - баща и учител на слепите
3 ДЕКЕМВРИ - СВЕТОВЕН ДЕН НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ
От сърце за хората с увреждания
IN MEMORIAM
В памет на Елена Александрова
БЕЗ РАМКИ
Огледален свят
БЛАГОДАРНОСТ
Полъх от морето
БЯЛА, БЯЛА КОЛЕДА
Чаша червено вино
ДИСКУСИЯ
Всеки народ си заслужава съдбата
КУЛТУРА
Почти забравен юбилей
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СЛЪНЧЕВИТЕ ХОРА
Дъждовният човек и слънчевата червенокоска
ТИФЛОНОВИНИ
За пръв път в света - българин създаде система от настолни игри за незрящи
Навигатор за незрящи излиза скоро на пазара
БОРИКА намалява цената на е-подписа за лица с увреждания
Правят гари и летища достъпни за незрящи по европроект
ЩАСТЛИВА НОВА ГОДИНА!
На сбогуване с надежда
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6
8