Брой 01, 2021

Тема: ПОЕЗИЯ

Финландци пак четат Димитър Грудев


Ангел СЛАВЧЕВ
Снимка - Йоана ДИМИТРОВА

Да, наистина! Освен на български и немски негови стихове се появиха отново и на фински!!! И то цели 9 творби в мерена реч. Вярно е, че немскоезичният превод, направен преди двайсетина години, е в свръхскромен тираж – само 10-15 екземпляра. Но според висококомпетентни дипломирани експерти и този превод, въпреки своята малобройност, можело да се брои за издание.
Сега отново на фински език, понеже през 1991 г. списание "Зора" отпечатва няколко стихотворения на Димитър Грудев, а през 2013 година финландско-българското дружество за приятелство в своето списание "Sieppari" помества други пет стихотворения в превод на българиста и поета Тармо Манелиус. Стиховете попадат в неговите ръце при двумесечното гостуване преди 30 години на моя персонаж в Хелзинки. 60 дена той се радва на гостоприемството на своите приятели - семейство Соня и Калерво Туленсало. Тогава Димитър Грудев посещава 5-етажната Централа на финландския съюз на слепите и прочутия институт "Арла" за професионално обучение на слепи и слабовиждащи. Запознава се със световноизвестния есперантист Арво Карвинен, който даже му предлага тригодишен договор за работа. Обилните си финландски впечатления той споделя и с читателите на "Зари" посредством пътеписа "Щрихи от Хелзинки" (1991). В резултат на скандинавския набег на Митко и аз се сдобивам с фантастична скиорска шапка, а колекцията ми от бели бастуни се обогатява и с бастун от многоезерната страна. След шапката и бастуна в дома ми се появиха два климатика и пералня с емблеми "MADE IN FINLAND".


На 28 септември 2020 в Хелзинки Финландско-българското дружество за приятелство презентира поетичния сборник "Птици феникс и техните послания", включващ творби на седем български поети - Любомир Левчев, Николай Кънчев, Цветан Марангозов, Нино Николов, Марин Лазаров, Румен Попстоянов и Димитър Грудев. Преводач и рецензент на сборника е отново Тармо Манелиус.
Димитър Грудев през последните две десетилетия е познат на литературната публика с късите си хумористични разкази и приказки, посредством които печели призови места на национални и международни конкурси. Част от тези текстове през тази година тръгнаха отново към читателите чрез книгата му "Разкази", продукт на старозагорското издателство "Палмира".
Първата стихосбирка на Димитър Грудев "Отново" (1998) включва 24 стихотворения, предимно от жанровете гражданска лирика и сатира. Веднага след нейното публикуване варненският рок-състав "Ние не можем да свирим" си харесва от нея сатиричното стихотворение "Внимателно с боклука" и го прави текст на своя песен, превърнала се светкавично в хит. И така Димитър Грудев се нарежда сред тези, за които Платон се произнася твърде двусмислено, да не кажа май не съвсем ласкаво. За древногръцкия философ поетът е "леко и хвърковато същество, вдъхновено и обезумено"... Но въпреки оценките на учителя на Аристотел, хероят ми след 10 години издава и втора поетична книжка със сякаш малко странното заглавие "Светла вест".
Преди да стане публикуван и четен автор, Димитър Грудев има професионалната съдба на велик американски писател. Още от крехката си тийнейджърска възраст той е монтажник в "Марица - Изток" и Чирпан, 6 години учителства в Родопите и в родния си Старозагорски край, 2 години е турбокомпресорист в Долината на голямата химия - Девня, 3 години се прави на електромонтажник във варненския "Успех".

Да поздравим и ние писателя Димитър Грудев с третата му поетична публикация на фински език!!!Назад

Всички статии на Брой 01, 2021

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Февруари
100 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Мъдрост, опит, отдаденост
IN MEMORIAM
COVID-19 ни отне и Коста Дечев
В СТУДИОТО ЗА ЗВУКОЗАПИС НА ССБ
Обща информация
Каталог на записаните нови заглавия през 2020 година
Каталог на възстановените заглавия през 2020 година
Книги, издадени на брайл от Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" през 2020 година
ГЛОБАЛНА МРЕЖА
Основни видове некоректни практики в Интернет
ДОБРИТЕ НЕЩА
За наистина неоценимата подкрепа
ДОСТОЙНИТЕ ХОРА СРЕД НАС
Димитър Димов - кметът на Надеждата
ОТЛИЧНИЦИ
БГАсист с първа награда в Годишните национални награди за социална иновация
ПОЕЗИЯ
Финландци пак четат Димитър Грудев
На приятелите ми от Хелзинки
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
ТЕХНОЛОГИИ
Какъв английско-български речник да използваме на компютъра и смартфона
Архив на изданието
1 2 3 4