Брой 02, 2021

Тема: ПАРТНЬОРСТВО

Чудесен финал на започнатото и един нов стартНа 29 януари така бленуваният от Асен Алтънов проект получи своята реализация.
В комплекса на слепите на бул. "Европа" 138 тържествено бе открит филиалът на софийския ЦСРИ "Светлина", представляващ така нареченото изнесено обучение.
Прерязването на лентата, шампанското и музикалният поздрав от вокална група "Феникс" само подсилиха важността и тържествеността на момента.
Тук като официални гости лично присъстваха министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, зам.-министърът на труда и социалната политика и председател на УС на ФСЗ - Лазар Лазаров, изпълнителният директор на фонд "Социална закрила" – Марина Сарадинова, г-жа Йовчева - директор на дирекция "Социални дейности" при Столична община и представители на фирмите изпълнители на строително-ремонтните дейности - "ДЖИ ПИ ГРУП" АД, "ИВЕЛИНСТРОЙ" ЕООД и "ЛИФТКОМ" АД.
Този проект бе иницииран от председателя на РО София, за жалост, покойния вече Асен Алтънов и осъществен от Съюза на слепите в партньорство и с финансовата подкрепа от ФСЗ.
Общият размер на инвестицията надхвърли 120 000 лв., от които 50 000 лв. бяха осигурени от Фонда.
Извършено бе и саниране на двете общежития, което включваше: полагане на топло- и хидроизолация на покривите, топлоизолация и боядисване на фасадите, подмяна на дограмата и боядисване на общите части, изграждане на вертикална планировка на прилежащия терен. Общият размер на инвестицията бе 520 000 лв., от които чрез дарение бяха осигурени от "ГЕОТЕХМИН" ООД - 100 000 лв. и "ДЖИ ПИ ГРУП" АД - 20 000 лева.
Тук е мястото да отбележа огромния принос на "ГЕОТЕХМИН" ООД, която е частна компания с над 30-годишна история, реализирала някои от най-успешните и знакови проекти в миннодобивната индустрия, строителството, пътната инфраструктура и околната среда в България.
Основните предимства на "ГЕОТЕХМИН” ООД са доказан опит в изпълнението на проекти в партньорство с български и чуждестранни компании, професионализъм, значителни ресурси и добра репутация.
"ГЕОТЕХМИН" ООД четири пъти е удостоена с платинена и два пъти със златна награда от Камарата на строителите в България, носител е на престижната японска награда за качество "Босей", както и на много други авторитетни отличия.
"ГЕОТЕХМИН" ООД е една от водещите бизнес групи в икономиката на България със съществен принос за динамичното и устойчиво развитие на страната. Историята ѝ започва в края на 1990 г. с основаването на частна фирма за проектиране и консултации в областта на миннодобивната промишленост. През годините дружеството се разраства и започва да развива дейности в нови бизнес направления.
Дружествата от група "ГЕОТЕХМИН" ООД инициират и подкрепят значими социално-отговорни инициативи, като по този начин допринасят за подобряване на качеството на живот на хората и устойчивото развитие на обществото.
Техният доброволен ангажимент включва проекти в сферата на здравеопазването и социалното подпомагане, превенция и защита на населението от бедствия, съхранение на българската духовност, образование и култура, опазване на историческото наследство и храмовото строителство, подобряване на параметрите на околната среда, както и дейности в подкрепа на местните традиции и обичаи и разнообразни спортни инициативи.
Част от безвъзмездните им дейности са насочени към местните общности. Група "ГЕОТЕХМИН" ООД осъществява различни програми за корпоративна социална отговорност в регионите, където фирмите им развиват дейност.
Сред техните програми е и програмата "Българските добродетели", по която фирмата финансира ремонтно-строителните работи на територията на комплекса на слепите в София.
През септември 2019 г. управителят на компанията професор д.т.н. Цоло Вутов бе удостоен от Съюза на слепите в България със статуетката "Хуманитатис кауза".
Новооткритият филиал дойде също и с някои много добри новини.
По време на официалната част председателят на ССБ Васил Долапчиев обяви, вече официално, че от тази година с 15 процента е повишено бюджетното финансиране на национално представителните организации и нещо изключително дългоочаквано от всички незрящи хора в България – официално е дадена и зелена светлина на нов и висококачествен български речеви синтезатор.
Затова на този ден незрящите хора имаха повод да изкажат множество благодарности. На първо място – към фонд "Социална закрила", който финансира част от проекта по разкриването на филиала за изнесено обучение към ЦСРИ, за безспорното улеснение, което той ще създаде на живущите в комплекса.
"Без пристрастие мога да заявя, че от седемте правителства, с които ми се е случило да работя досега, това е правителството, с което бе направено най-много за хората с увреждания и в частност – за членовете на нашата организация" – каза при откриването Васил Долапчиев.
И този факт трудно би могъл да бъде оспорен.
През миналата година немалък брой незрящи получиха безвъзмездно чрез ФСЗ помощни технически средства на стойност 240 хиляди лева, а през тази година друга част от тях ще има същата възможност, като в целевата група вече са включени и ученици от пети до 12-и клас.
Най-хубавото обаче е, че Съюзът на слепите успя да договори с фонда финансирането на една различна целева програма за разработката на качествено нов българоговорещ компютърен синтезатор. Разработването му е продукт на екип от БАН, чието финансиране ще се извърши от ФСЗ. Тъй като технологичното време за разработката е 13 месеца, всички се надяваме в началото на лятото на следващата година вече да разполагаме с един качествено нов български глас.
Председателят на ССБ удостои министерството на труда и социалната политика с най-високото отличие на организацията ни – статуетката "Хуманитатис кауза", която връчи на министър Сачева, а фонд "Социална закрила" бе удостоен с почетния знак на Съюза на слепите в България за огромния принос в социалното приобщаване на хората лишени от зрение.
Всички изразиха общото желание активното ни и ползотворно партньорство да продължава да се развива и в бъдеще, защото, както каза министър Сачева - "Това не е политика на МТСП само по себе си, а е наша обща политика, наша обща кауза, за която работим всички заедно. Продължавайте да бъдете все така дръзки в мечтите и желанията си, а ние ще продължаваме да бъдем както и досега винаги до вас и ваш достоен партньор!".
Същото послание носеха и думите на зам.-министър Лазаров: "Винаги съм бил за това, че когато сме заедно, можем повече. Да, това е клише, но резултатите от това клише са налице. Мисля, че в днешно време, когато добрите новини не са в обсега на общественото внимание, нашето партньорство и това, което сме постигнали заедно, означава много. Бъдете активни, а ние от своя страна ще помагаме с каквото можем, защото това е наша обща кауза".
След официалното прерязване на лентата, отговаряйки на въпрос, министър Сачева отбеляза част от най-значимите неща в социалната политика към хората с увреждания, реализирани през мандата: "Със сигурност поставям на първо място промените в законодателството, които бяха приети – взетото решение за създаване на държавна агенция за хората с увреждания, чиято реализация бе преустановена поради пандемията, но това е нещо, което ще продължим в следващи мандати. И, разбира се, увеличаването на средствата, които се инвестират от държавата в активни политики за хората с увреждания".
Относно оценката й за партньорството на държавните социални структури със Съюза на слепите в България министър Сачева сподели: "Това партньорство винаги е било много важно за нас, защото така ние получаваме не само обратна връзка, но и много нови идеи и инициативи, които бихме могли да подкрепим. Радвам се, че тази година имахме възможност да увеличим бюджета на национално представителните организации с 15 процента и да оценим това, че се повишава минималната работна заплата, както и други разходи, и съответно НПО имат нужда от повече средства, за да извършват дейността си.
Конкретно със Съюза на слепите партньорството ни винаги е било отлично. Винаги сме се радвали на конструктивни критики, когато е трябвало да се обсъждат неща от взаимен интерес, а също така и на много нови и интересни предложения, които пък ние от своя страна с удоволствие сме се съгласявали да реализираме".
Официалните гости разгледаха новите помещения, запознаха се с видовете обучение и сами можаха да се уверят в ефективността на монтираните асансьори.
Всъщност най-важното е, че вложените средства са изразходени с голяма полза за самите незрящи потребители на социалната услуга. Какво ще представлява филиалът на центъра и на какъв принцип ще функционира разказа неговият директор Недялко Димов.
Оборудвана е една голяма компютърна или по-скоро мултифункционална зала, в която по график ще се провеждат, освен часове по компютърно обучение и езикови курсове, арт-терапия и вероятно психологически беседи при наличие на желаещи потребители.
На последните етажи в двата блока има по един малък офис, който освен за преките си функции ще бъде предназначен и за индивидуални психологически беседи, както и при нужда за индивидуално обучение по компютърни умения.
Полезните умения ще бъдат сериозно застъпени и тук, като за целта има изграден кухненски бокс с цялото необходимо оборудване.
Принципът на работа на филиала ще бъде съобразен с количеството на желаещите потребители и техните потребности, въз основа на което преподавателите ще идват да изнасят обучението по предварително съставен график.
По този начин филиалът ще функционира паралелно с основния обект, разположен в идеалния център на столицата.
В обозримо бъдеще намеренията на Центъра са да наеме и фитнес-инструктор, който да работи професионално за физическата подготовка на желаещите потребители във вече изградената и оборудвана зала.
Тя ще бъде предоставена на Центъра напълно безвъзмездно, заслугата за което е на директора на софийското предприятие "Успех" г-н Донко Ангелов.
След това гостите, придружавани от председателя на ССБ и управителя на "УСПЕХ ФИЛТЪР ССБ" ЕООД, посетиха предприятието и се запознаха с производството на филтри за вентилационни и климатични инсталации и двигатели с вътрешно горене.
В заключение много ми се иска да кажа, че е изключително важно да осъзнаваш, че на фона на трудното и напрегнато, дефицитно на добри новини време, в което живеем, все още има почва за едно отлично партньорство и че нашата организация среща безусловно вникване, разбиране и отклик на проблемите и потребностите на своите членове. Този процес се ускори в последните няколко години и добрите резултати са вече налице.
Всички ние усещаме много чувствително ползата и необходимостта от това сътрудничество както във финансов, така и в логистичен план.
Струва ми се, че решаването на който и да било наболял проблем е въпрос не само на добра и силна социална политика, а и на голяма човещина, която днес е най-ценният капитал на обществото ни.

Марина ПЕТКОВА

Снимки от събитието тук:

http://ssb-bg.net/viewnews-314.htmlНазад

Всички статии на Брой 02, 2021

***ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Март
**ОБЯВА
Литературен конкурс
*ВАЖНО!
Прочети!
100 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
В основата бе образованието
14 ФЕВРУАРИ - ДЕН НА ВИНОТО И ЛЮБОВТА
Трифон Зарезан - традицията продължава
Какво е любов
ЗДРАВЕ
От 1 май всички направления и рецепти ще бъдат само под формата на е-документи
МНЕНИЯ
Размисли върху образованието на незрящите
НАШИТЕ ПРИЯТЕЛИ
Да, свако му беше партизанин!
ПАРТНЬОРСТВО
Чудесен финал на започнатото и един нов старт
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
Архив на изданието
1 2 3 4 5