Брой 03, 2021

Тема: ОБЩЕСТВО

Първа пролет и малко тъгаИзмина цяла година, откакто пандемията се настани, по всичко личи, трайно и у нас.
Цяла година от 13 март 2020 г., когато българският парламент обяви извънредно положение и животът ни се преобърна драстично.
И отново идва Първа пролет – нашата втора Първа пролет под минорните звуци на пандемията.
Толкова я чакахме миналата година, но заразата постави трънената си корона на челото на надеждите ни, а закъснялата зима ни напомни за себе си в първите пролетни дни. Спомняте ли си?
Мислех, че пред лицето на световната заплаха ние, хората, ще се променим и ние наистина се променихме. Само че промяната се случи в посока, точно противоположна на очакваната.
Добродетелта се превърна в порок, малкото неприемане прерасна в чувствителна неприязън, незначителните спорове и противоречия се раздухаха в епични кавги, страхливите дребни душици се сдобиха с ранга на лакействащи подмазвачи и доносници, а маските изтриха усмивките от лицата ни и заглушиха смеха ни.
Вместо да засилим чувството си за единство, ние станахме егоистични, надменни, недоверчиви, алчни, агресивни и жалки, а устойчивите понятия за чест и порядъчност започнаха да бъдат все по-яростно отричани.
Всякакви утвърдили се ценности биват безжалостно помитани от все по-нагло налагащата се войнстваща посредственост. Заклеймяват се множество достойни и доскоро почитани исторически личности, хора на изкуството и признати класици.
Започнаха да наричат черното бяло, при това в най-буквалния смисъл на тази идиома. Опитват се да заличат дори и родствената и половата ни принадлежност, променяйки устойчивите езикови норми.
Светът ни, нашият прекрасен свят се катурва и променя пред очите ни, а под звуците на финалните акорди на човечността ние сме безсилни да спрем всички тези безумни процеси.
Може би тези нерадостни размисли са породени от студените зимни месеци, тя не че и зимата беше кой знае колко зима де, а може би пък действително се случва нещо необяснимо и напълно чуждо на човешката ни природа…
Заради потоците от противоречива информация се превърнахме в специалисти по всичко, във всезнайковци и конспиратори. На тази база напълно безотговорно се изправихме едни срещу други, прекратихме родствени отношения и екзекутирахме дългогодишни приятелства.
Но надежда винаги има! Моята надежда към по-добро винаги идва с Първа пролет.
Събужда се природата, затоплят се слънчевите лъчи, светът се съживява и отново се напълва с оптимизъм. Буйните води от топящите се снегове ще пометат мърсотията и ще измият лицето на света – отново – и не само в прекия смисъл.
Искам, мечтая да се отървем от бездушието, от плебейското си мислене, от напиращото опростачване и наглост.
Нали си спомняте двете кратки притчи за човечността, които ви бях разказала?
Желая ви от сърце вечна пролет в душите и море, не, океани от човечност в живота – днес и винаги, когато "утре" стане "вчера", тази година вече е миналата, а тази пролет бъде пролетта от "далечната 2021 година".

Марина ПЕТКОВАНазад

Всички статии на Брой 03, 2021

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Април
100 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Вековният опит - инвестиция в бъдещето
8 МАРТ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЖЕНИТЕ
Честит празник, мили дами!
ВЕЛИКИТЕ ЖЕНИ
Незабравимата Хелън
ДУХ И МАТЕРИЯ
Пълна изолация: Рецепта за незабравимо изживяване
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Силистра
ЛИТЕРАТУРНИ СТРАНИЦИ
Той и тя или началото на един недовършен разказ
НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК
3 март - противоречивост или закономерност?
"МИЛА РОДИНО, ТИ СИ..."
ОБЩЕСТВО
Първа пролет и малко тъга
ПРАЗНИЧНО
БАБА МАРТА
ПРОЕКТИ
Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928"
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
ТЕХНОЛОГИИ
Как да направим снимка на екрана в Windows, Android и iOS
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6