Брой 04, 2021

Тема: ИЗКУСТВО И КУЛТУРА

Словото като спасение
Наскоро приключи Националният литературен конкурс за незрящи "Словото като спасение", реализиран от Театър-студио "4хС" и подкрепен от Национално читалище на слепите "Луи Брайл - 1928", както и от фондация "Очи на четири лапи".
В конкурса се включиха незрящи поети и писатели от цялата страна. Техните творби бяха разгледани и оценени от жури в петчленен състав. Председател бе проф. Боян Биолчев. Участниците имаха честта да бъдат оценявани и от имена като поета Петър Чухов, Георги Бърдаров и други. Всички те отличиха трите най-добри според тях творби, а авторите им получиха своята минутка слава и чуха произведенията си, пресъздадени в поетически спектакъл от актьорите към театър-лаборатория "Алма Алтер". Публиката също имаше възможност да избере своята любима творба и да награди нейния автор. Всички участвали в конкурса творби бяха публикувани в брайлов сборник, благодарение на читалище "Луи Брайл - 1928".
Първата среща бе с носителя на втора награда – писателят Иван Янев, неговият разказ носи заглавието "Втора дупка на шинела": "Ако пишеш нещо само за себе си и се притесняваш да го изложиш на показ, няма как да се развиваш. Писането, от една страна, е самотно занимание, но от друга страна - то е за публиката. Ако искаш да напредваш в този занаят, ти трябва да чуеш обратната връзка на хората".
Победителят в Националния литературен конкурс "Словото като спасение", случайно или не, също е носител на прекрасното име Иван, а неговата наградена творба се казва "В плен на нощта". Това е Иван Карастоянов: "Аз никога не съм се приемал насериозно. Хората твърдят, че имам дарба, че съм поет. Аз често се шегувам, че съм сладкодуморедец, понеже за мен това си е един голям труд. В главата ми има някакви образи, някакви идеи и аз искам да ги облека в думи и да ги поднеса по възможно най-красивия и разбираем, докосващ начин за хората. Това понякога си е един много бавен и трудоемък процес. Затова смятам, че не е дарба, а по-скоро – отдаденост, нещо, което искаш да свършиш с много желание и старание, така че да се получи по възможно най-добрия начин".
Трета награда получи Ани Ковачева за разказа "Заминавам". Със специалната награда на публиката беше удостоен разказът "Марта" на Михаил Недков.

Източник - БНРНазад

Всички статии на Брой 04, 2021

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Май
100 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Един век изпълнен с борба за права
Заетостта
IN MEMORIAM
Сбогом, председателю Крумов
БЪЛГАРСКА ПАМЕТ
145 години от избухването на Априлското въстание
ВНОСЕН ХУМОР
Защо не гласувам
ДОСТОЙНИ БЪЛГАРИ
Живот, отдаден на хората
ДОСТЪПНОСТ
Столичната община заменя бутоните за пешеходци с нови, без натискане
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Варна
ИЗКУСТВО И КУЛТУРА
Словото като спасение
В плен на нощта
Марта
ЛИТЕРАТУРНИ СТРАНИЦИ
Демокрация и щастие
ОБЩЕСТВО
Новият политически тиранозавър
ОБЯВА
Програма "Христо Ботев" на БНР обявява:
ПОКАНА
за участие в първото заседание на XVIII Национално общо събрание на пълномощниците на Съюза на слепите в България
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
ТЕХНОЛОГИИ
Някои нови речеви синтезатори за български език
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6