Брой 12, 2007

Тема: СВЕТЛИ ХРИСТИЯНСКИ ПРАЗНИЦИ

4 декември - Бъдни вечер


На Бъдни вечер трапезата не се вдига и огънят не бива да угасва

В навечерието на Коледа, на 24 декември в тесен семеен кръг се посреща Бъдни вечер. Този празник е свързан с надеждите за здраве, плодородие и благополучие.
На Бъдни вечер последователно се извършват следните обреди: бъднивечерска трапеза и вечеря, бъднивечерен огън /бъдник/ и коледуване.
Ето какво съм запомнил от разказите на баби и дядовци. Най-възрастният мъж от семейството един-два дни преди празника отива в гората да намери и отсече дъбово или буково дърво. Възрастният човек носи дървото до вкъщи задължително на дясното си рамо. Според поверието това се прави, за да има здраве в семейството, добър ред и щастие през настъпващата година.
В къщата цялото домочадие тържествено посреща дядото. Притихнали, децата наблюдават как той, седнал до огнището, прави малка дупка в дебелия край на дървото, намазва я с масло от кандилото, сипва вътре няколко капки червено вино и я запушва с дряново чепче. Така приготвеното дърво за Бъдни вечер /в моя роден Гоцеделчевски край го наричат „първа кадилка”/ се оставя до огнището.
Най-тържественият момент е традиционната бъднишка трапеза. На нея се събират всички от семейството – вечерят, пожелават си здраве и нови успехи, пеят песни и разказват приказки. Самата трапеза е израз на желанието на семейството да отдава своя труд за повече здраве и блага. Вярва се, че колкото е по-богата трапезата, толкова по-богат и здрав ще бъде домът през годината.
На трапезата се нареждат сурова пшеница, царевица, дренки, круши, изсушени сливи, мляко, сланина и други неща, които не се ядат. Ядат се само постните ястия, макар че и другите се слагат на масата.
На софрата непременно се поднася измесен кравай, наричан боговица, вечерник или коледник. Посланието на богато наредената трапеза е ясно – от всичко да има през годината! Главно място се отделя на бъднивечерския хляб и народните гозби. Обредният хляб е най-важната и хубава украса. Скритата в него сребърна пара носи късмет.
Вечерята започва с прекадяване с тамян, като най-напред се прекадяват домът и животните. Храненето на трапезата се ръководи от най-възрастния в семейството. Той разчупва боговицата и раздава по съответния ред на всеки от присъстващите по парче. На първо място се дава парче на закрилницата на къщата Света Богородица, а след това се отделя къс за добри хора, които през годината могат да донесат щастие.
Огънят от обредното дърво гори през цялата нощ. В народните представи дъбовото дърво е символ на дълголетие, на плодородие и на юначество, защото има силна енергия. Горенето на това обредно дърво в семейното огнище през дългата бъднивечерска нощ символизира прехода от старата към новата година и се свързва с почитането на предците.
Трапезата не се вдига, стои през цялата нощ, за да я огрее слънцето. Вярва се, че починалите предци идват на Коледа и сядат на софрата. Ето защо за тази вечер, който, където и да е – на гурбет, на екскурзия, в далечни краища – бърза да се прибере, за да седнат всички заедно в къщата. Защото тази трапеза е обща и запазва къщата цяла.

Димитър БОТУШЕВ


Назад

Всички статии на Брой 12, 2007

В УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА ССБ
Заседание на 15 и 16 ноември
ДИСКУСИЯ
Мнение
Да помислим заедно
ЗА ЖИЗНЕНОСТТА НА ЕДНА ТРАДИЦИЯ
Национален конкурс за бързо и правилно четене и правилно писане на брайлов шрифт
ИСТОРИЯ
Рилският манастир - спокойствие и духовност
Тук хората намират утеха, изцеление и надежда
КЛАСИКА
Коледен дар, Иван ВАЗОВ
ОЧЕРК
На незрящата учителка нищо не й убягва
ПЕСЕН НА БРОЯ
Тиха нощ
ПОЕЗИЯ
Представяме Ви Христо ХРИСТОВ и Мариана ХРИСТОВА
ПЪТЕПИС
Чикаго: Добре дошли на родна земя!
СВЕТЛИ ХРИСТИЯНСКИ ПРАЗНИЦИ
4 декември - Бъдни вечер
25 декември - Рождество Христово (Коледа)
6 януари - Свето Богоявление (Йордановден)
7 януари - Ивановден
Коледната елха
Коледни рецепти
Архив на изданието
1 2