Брой 04, 2021

Тема: ДОСТЪПНОСТ

Столичната община заменя бутоните за пешеходци с нови, без натискане


Максим КАРАДЖОВ

Сензорни бутони за пешеходци вече са монтирани на оживени софийски кръстовища. Новите уреди заменят сегашните, които се натискат с ръка, докато новите се задействат само с доближаване на дланта на 1 - 2 см от устройството.
"Едновременно хигиенично и надеждно решение в ситуацията на COVID-19 пандемия. Сензорните бутони запазват всички действащи функции като обратен сигнал за приета заявка, звук за незрящи и други", посочват от Общината. Първите 20 бутона са поставени на кръстовищата на бул. "Константин Величков" с ул. "Пиротска" и с бул. "Възкресение". Още 200 сензора за пешеходци, които са българска разработка, ще бъдат произведени, като Общината възнамерява поетапно да оборудва по-оживените кръстовища с тях.
Светофарните уредби на 230 кръстовища в София са оборудвани с познатите бутони за пешеходци. Те бяха поставени през 2015 г. от фирмата "Телелинк" ЕАД, която спечели поръчката на общината на стойност 7.979 милиона лева без ДДС. Столичната община засега не посочва цената на новите сензорни бутони.
Много софиянци смятат, че въобще няма смисъл да се натискат бутоните, защото не вършат реална работа, но от общинската дирекция "Управление и анализ на трафика" твърдят, че те като част от светофарната уредба са включени в интелигентна система за управление на движението.
Когато пешеходец иска да пресече и натисне бутона, той подава заявка към системата. Светофарният контролер отчита, че по даденото направление има желаещ да пресече и автоматично обработва наличната информация за кръстовището. В подходящия момент за безопасно пресичане се подава зелен сигнал за пешеходеца и се гарантира достатъчно време, за да стигне до отсрещния тротоар. Ако бутонът не е натиснат, пак регулярно се пуска зелен сигнал за пресичане, но той е с до 20 секунди по-кратък, обясняват от дирекция "Управление и анализ на трафика".

Назад

Всички статии на Брой 04, 2021

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Май
100 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Един век изпълнен с борба за права
Заетостта
IN MEMORIAM
Сбогом, председателю Крумов
БЪЛГАРСКА ПАМЕТ
145 години от избухването на Априлското въстание
ВНОСЕН ХУМОР
Защо не гласувам
ДОСТОЙНИ БЪЛГАРИ
Живот, отдаден на хората
ДОСТЪПНОСТ
Столичната община заменя бутоните за пешеходци с нови, без натискане
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Варна
ИЗКУСТВО И КУЛТУРА
Словото като спасение
В плен на нощта
Марта
ЛИТЕРАТУРНИ СТРАНИЦИ
Демокрация и щастие
ОБЩЕСТВО
Новият политически тиранозавър
ОБЯВА
Програма "Христо Ботев" на БНР обявява:
ПОКАНА
за участие в първото заседание на XVIII Национално общо събрание на пълномощниците на Съюза на слепите в България
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
ТЕХНОЛОГИИ
Някои нови речеви синтезатори за български език
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6