Брой 04, 2021

Тема: ВНОСЕН ХУМОР

Защо не гласувам


Автор - Джордж КАРЛИН
Превод от английски - Иван КАРАСТОЯНОВ

Джордж Денис Патрик Карлин е американски комик от ирландски произход, актьор, автор и обществен критик. Той е роден на 12 май 1937 г. в Ню Йорк. През 2008 г. посмъртно му е връчена американската награда за хумор "Марк Твен". През 2017 г. списание "Ролинг Стоун" го поставя на второ място сред петдесетте най-добри и въздействащи комици на всички времена. Той прекарва близо 50 години на сцената. Пише и сам изпълнява осмиващите текстове с мрачно чувство за хумор и размишления в областта на политиката, английския език, религията, човешкото поведение и забранените теми. Има 14 представления, заснети и разпространени от Ейч Би О. Първото от тях изпълнява през далечната 1977 година. Последното завършва и изнася само 4 месеца преди да почине. Има роли в няколко филма като "Догма", "Страшен филм 3" и други. Озвучава един от героите в "Тарзан 2". Умира от сърдечна недостатъчност на 71-годишна възраст на 22 юни 2008 г. в Санта Моника в щата Калифорния.

"Може би сте забелязали, че има едно нещо, за което не се оплаквам – политиците. Всички се оплакват от тях. Всички казват, че са скапани. Откъде смятате, че се появяват тези хора? Те не падат от небето. Не преминават през невидима преграда от друга действителност в нашата. Те са плод на американски родители, домове, училища, църкви, фирми и университети и биват избирани от американски граждани. Те са най-доброто, на което сме способни, хора. Това можем да предложим на света. Това произвежда нашата система - вкарваш боклук, получаваш боклук. Ако гражданите са необразовани и себични, водачите им също ще са такива, а това няма да доведе до нищо друго освен до още по-егоистични и неграмотни американци. Следователно, може би, не политиците са скапани. Вероятно, може би, нещо друго е скапано тук. Например обществото. Да, обществото е скапано. Това е чудесен предизборен лозунг: "Избирателите не струват! Майната на надеждите им!".
Ако всичко е по вина на тези политици, къде са онези умни граждани на страната? Къде са образованите, честни и достойни американци, готови да ги заместят, да спасят народа и да го водят напред? Нямаме такива хора в тази държава. Всички са в мола – чешат се отзад, бъркат си в носа, вадят банкова карта от чантата си и си купуват чифт маратонки със светлинки в тях.


Ето защо аз съм решил политическата дилема по много прост начин. В деня на изборите оставам вкъщи. Не гласувам. Майната им! Да го духат! Две са причините да не гласувам. На първо място – безсмислено е. Тази страна отдавна е купена и продадена. Изборите, които разиграват на всеки четири години, нямат никакво значение. Въздух под налягане, изпуснат отзад. Втората причина да не гласувам е убеждението ми, че нямаш право да се оплакваш, ако си гласувал. Хората обичат да извъртат нещата. Те заявяват, че нямаш право да се оплакваш, ако не си гласувал. Къде обаче е логиката в това? Ако гласувате и изберете нечестни и неспособни хора да ви управляват, а те прецакат всичко, вие носите отговорност за техните действия. Вие сте причинили проблема. Вие сте ги избрали. Вие нямате право да се оплаквате. Аз, от друга страна, който не съм гласувал, който дори не съм напускал дома си в деня на изборите, не нося никаква отговорност за действията на тези политици и бъркотията, която са създали, поради което имам пълното право да се оплаквам.
Зная, че към края на годината ще имате от онези наистина бляскави президентски избори, които толкова много обичате. Насладете им се. Сигурен съм, че много ще се забавлявате. Убеден съм, че веднага щом изборите приключат - държавата ви ще се подобри мигновено. Що се касае до мен - на този ден аз ще съм си вкъщи и ще правя в общи линии същото като вас, с тази малка разлика, че когато свърша със самозадоволяването, поне ще имам нещо, с което да се похваля (Тук той има предвид, че гласуването е тайна – бел. пр.).Назад

Всички статии на Брой 04, 2021

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Май
100 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Един век изпълнен с борба за права
Заетостта
IN MEMORIAM
Сбогом, председателю Крумов
БЪЛГАРСКА ПАМЕТ
145 години от избухването на Априлското въстание
ВНОСЕН ХУМОР
Защо не гласувам
ДОСТОЙНИ БЪЛГАРИ
Живот, отдаден на хората
ДОСТЪПНОСТ
Столичната община заменя бутоните за пешеходци с нови, без натискане
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Варна
ИЗКУСТВО И КУЛТУРА
Словото като спасение
В плен на нощта
Марта
ЛИТЕРАТУРНИ СТРАНИЦИ
Демокрация и щастие
ОБЩЕСТВО
Новият политически тиранозавър
ОБЯВА
Програма "Христо Ботев" на БНР обявява:
ПОКАНА
за участие в първото заседание на XVIII Национално общо събрание на пълномощниците на Съюза на слепите в България
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
ТЕХНОЛОГИИ
Някои нови речеви синтезатори за български език
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6