Брой 05, 2021

Тема: IN MEMORIAM

Отиде си Спас Карафезов


Починал е Спас Карафезов (1934 - 2021) - напълно незрящ от 18-годишен, Спас, с винаги извърната нагоре към светлината глава.Запознах се с него, когато беше над 80 - беше председател на читалището на слепите "Луи Брайл 1928", активен, борбен, неутолим дух в света на зрящите. Какво сърце имаше, как разказваше, колко много четеше! И как виждаше. Повестта ми "Жажда" е вдъхновена от разговорите, които имахме с него.
"Слепотата е ужас, кой каквото и да ти казва, както и да се опитва да го замаже. Ужас е да загубиш очите си! Няма такова наказание за човек! Нищо не може да замести света навън, няма нищо като един красив залез, като едно тъмно, звездно небе или когато цъфти вишната, или кестен да вземеш в ръката си, един току-що излюпен кестен! Да видиш свещ как догаря или цвете напъпило, или дете като се смее, две хубави очи... жилките на листото – виж как прозира животът, като го погледнеш срещу слънцето. Няма, няма, няма го това. А човек е създаден да вижда, да се наслаждава и да открива прозрачността на света. Защото светът е по-прозрачен, отколкото ни се струва. Ама късно го разбираме това, понякога прекалено късно."
"Ако аз не бях ослепял, щях ли да срещна най-добрия човек в своя живот? Щях ли? А и дори да бях го срещнал, щях ли да го видя? Щях ли да го позная?"
"Всеки среща в живота си най-добрия човек. На абсолютно всеки е дадено да се запознае с най-важния човек в живота си. Но пък не е казано, че ще го познае. Може и въобще да не го забележи. Понякога най-важните хора в живота ни остават невидими за нас. Ех, момче... Едно е да гледаш, друго е да виждаш, а съвсем различно – да разбереш."

Из "Жажда"

Благодаря за историите, приятелю! И за уроците.
Лек път нагоре към светлината!


Захари КАРАБАШЛИЕВНазад

Всички статии на Брой 05, 2021

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Юни
100 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Достоeн труд за достойни хора
IN MEMORIAM
Сбогом на Георги Терзиев - работохолик и бохем
Отиде си Спас Карафезов
Аз ще ви гледам от моята планета
ОБЩЕСТВО
След-пред-изборно
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Пигментен ретинит (RP): причини, симптоми, диагностика, лечение и изследвания
ПРАЗНИЧНО
24 май – Ден на Българската писменост, просвета и култура
Успение на Св. Константин-Кирил Философ
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СВЯТ
Германия: Защо искат да закрият работилниците за хора с увреждания
ТЕХНОЛОГИИ
Как да говорим безплатно с номера, които започват с 0700
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6