Брой 06, 2021

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Варна


Един пролетен ден в Балчик

Регионалната организация на слепите - Варна организира за своите членове на 8 май 2021 г. еднодневна екскурзия до Балчик. Осигурени бяха автобус и екскурзовод. Събитието е част от календара с планирани мероприятия за отбелязване на 100- годишния юбилей на ССБ. Участниците в екскурзията посетиха университетската ботаническа градина и архитектурно-парков комплекс "Двореца" в Балчик.
В ботаническата градина е обособен кът за незрящи. В ограден парцел са посадени различни видове цъфтящи растения, като пред всяко е поставена табела с наименованието му, изписано и на брайл. Посетителите с нарушено зрение имат възможност да докоснат с ръце и да опознаят растението, засадено зад табелата. За съжаление надписите на брайл са поставени обратно. Специалисти от организацията ще помогнат на университетската ботаническа градина за правилното изписване на брайловия текст. Съюзните членове, участвали в екскурзията, успяха да се докоснат до красотата на редки растителни видове и разцъфналите цветя.
Екскурзоводът запозна участниците с историята на Двореца и парка в Балчик, свързана с живота на румънската кралица Мария Александрина Виктория де Единбург или наричана просто Миси, дъщеря на дука и дукесата на Единбург и Кобург – Алфред и Мария Александровна, и внучка на английската кралица Виктория, впечатляваща със своята вълнуваща и трагична съдба. Принцеса по произход, кралица на Румъния след брака си с принц Фердинанд Виктор Алберт Мейнред де Хохенцолерн (1865-1927). На 49-годишна възраст Мария избрала Балчик, за да започне живота си отначало. По това време територията на Южна Добруджа е била в пределите на Румъния. Изграждането на дворцовия комплекс в Балчик започва през 1924 г. и завършва през 1936 г., като първата построена сграда е резиденцията на кралица Мария, която тя нарича "Тихото гнездо". Увлекателната история за живота на кралица Мария в Двореца на Балчик, преразказана от екскурзоводката, достави удоволствие и обогати познанията на съюзните членове.
Следобед групата посети Текето край cело Оброчище. Текето Ак Язълъ баба е място, което събира като във фокус мистика и спокойствие, хилядолетна история и туристическа популярност, удивителна архитектура и легенди за здраве. Място, което помирява непримирими религии и винаги има с какво да те изненада. Още преди десетилетия българската пророчица Ванга е казвала за него, че има излъчване – силно като на Кръстова гора.

Христо ШИПАНОВ

Назад

Всички статии на Брой 06, 2021

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Юли
1 ЮНИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ДЕТЕТО
Ако можех да отгледам детето си отново...
Помниш ли ми роклята на точки
Детство
100 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Спортът сред незрящите
2 ЮНИ - ДЕН ЗА ПОЧИТ
Пито - платено
2 юни
IN MEMORIAM
Сбогом, Емо!
ЕВТЕРПА
"Недовизия" - Първо международно състезание за песен
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Варна
Монтана
Велико Търново
Русе
МЕЛПОМЕНА
Един ден зад сцената
НАШИТЕ ПОБЕДИТЕЛИ
Адмирации за вашия талант
Усещане за красота
"Да променим света, за да бъде за всички!"
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6