Брой 06, 2021

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Велико Търново


В епидемична обстановка

След дългата раздяла поради наложените противоепидемични мерки за социално дистанциране хората от Териториалната организация на слепите от Велико Търново в началото на пролетта възстановихме някои от дейностите си, с което продължаваме организационния си живот и функциите си в полза на хората с увредено зрение. Ето постигнатото от нас за първото полугодие на тази година.

Индивидуален турнир по спортна табла за незрящи

Първата публична среща за 2021 година се осъществи по повод празника на Велико Търново и 100 години от създаването на ССБ.
На 20 март 2021 г. в салона на ресторант "Сирената" се проведе индивидуален турнир по спортна табла за членовете на ТО - Велико Търново, в което практикуващите този спорт доказваха познания и умения, съревновавайки се за призовите места.
Победители в турнира станаха: на първо място - Теодора Обретенова, на второ място - Валери Николов и на трето място - Галина Таева.
В състезанието участваха осем състезатели и четирима наблюдатели. Медалите и грамотите бяха осигурени от Община Велико Търново, а мероприятието беше финансирано от Лайънс клуб "Велико Търново" с президент Ивайло Дачев.Великден

По повод Възкресение Христово в ресторант "Сирената" (в квартал "Бузлуджа" във Велико Търново) на 3 май 2021 г. от 12.00 ч. се състоя празничен обяд за членове на организацията в града. Спази се традицията за "борба" с яйца, в която краен победител стана Елица Йосифова, чието великденско яйце остана непобеден борец сред всички участвали. Вкусният обяд беше гарниран с приятни шеги и закачки. Снимките и преживените емоции оставят хубав спомен за това събитие!Получено дарение

На 12 май 2021 г. във филиала на регионалната библиотека "П. Р. Славейков" в кв. "Бузлуджа" се състоя съвместна среща между представители на ТО на ССБ, регионалната библиотека "П. Р. Славейков" и Лайънс клубовете "Янтар" и "Арбанаси". Повод за срещата беше представяне на новата книга – кулинарен пъзел "Вкусът на времето". Книгата включва 320 рецепти от Великотърновския край, събрани от арх. Донка Колева от Лайънс клуб "Арбанаси" и Павлина Владева от Лайънс клуб "Янтар", която освен историк и филолог е кулинар и ръководител на клуба по битова култура към читалище "Надежда" във Велико Търново.
Ето какво сподели една от съставителките на кулинарния сборник - Павлина Владева:
"Над 100 неща са в тази книга, свързани с историята, с бита, с материална и духовна култура. Имаме менюто, сервирано по време на Учредителното събрание, когато е приета Търновската Конституция".
Приятната изненада по време на презентацията беше подареният аудио вариант на книгата "Вкусът на времето" от страна на Лайънс клуб "Янтар", представен от Павлинка Владева, Мариана Маринова и Милена Василева.
По един екземпляр от изданието получиха филиалът на регионалната библиотека "П. Р. Славейков" в кв. "Бузлуджа" и организацията на слепите във Велико Търново. Дисковете с аудио книгата бяха връчени на Николай Колев - представител на Регионалната библиотека, и на представителите на ТО на ССБ - Ненчо Обретенов и Теодора Обретенова.
Аудиозаписът на книгата "Вкусът на времето" е направен с помощта на Съюза на слепите, а гласовете са на професионални актьори. Книгата вече е включена в каталога на аудио библиотеката с говорещи книги на ССБ.

Предложение до Общинския съвет от ТО на ССБ гр. Велико Търново

В обръщение към Община Велико Търново, публикувано и в местния вестник "Борба", хората с увредено и липсващо зрение настояваме за монтиране на технически съоръжения в помощ на ориентирането в градска среда. На първо време е необходимо инсталирането на звукови сигнализации на светофари по кръстовища и пресечки, където преминават незрящи. Към момента подобно устройство, което помага да пресичаме, има само на едно място във Велико Търново и това е крайно недостатъчно, за да се чувстваме сигурни, когато се налага да се придвижваме на собствен ход.
Второто ни предложение е за създаване на говорещи автобусни спирки, които да информират за това на коя автобусна спирка се намираме, кой автобус пристига, какъв е маршрутът му и кога точно ще дойде.
"Това е голям плюс не само за незрящите. Понякога се случва рейсовете да не спазват разписанието и влизаме в грешен за нас автобус, защото не можем да видим табелата. Добър пример в това направление е София, където звукови спирки действат от години. Смятам, че и във Велико Търново може да се случи, стига да има желание", посочи Теодора Обретенова.

Регионален турнир по боулинг


Като елемент от програмата със събития и инициативи, посветени на 100-годишния юбилей от създаването на Съюза на слепите в България, на 19.05.2021 г. в Игрална зала към МОЛ - Габрово се проведе регионален турнир по боулинг. В него участваха състезатели от Териториалните организации на слепите в Габрово, Дряново, Севлиево, Велико Търново и Горна Оряховица.
Турнирът се проведе по отбори, разпределени на три писти с по 10 тура на състезател. Индивидуалните резултати на всеки участник формираха сумарния отборен резултат. Победител стана отборът на ТО - Дряново, втори се класира отборът на ТО - Габрово, третото почетно място заеха състезателите на ТО - Велико Търново, четвърто място получи ТО - Горна Оряховица, пети останаха представителите на ТО - Севлиево.
Купи за всички отбори бяха връчени от председателката на РО - Габрово Стефка Пенчева.
След турнира всички участници отпразнуваха събитието с празничен обяд.
Направените фотоснимки запечатаха кадри от различните фази на турнира, а преживените емоции съхраниха спомени в съзнанието на всеки от състезателите.
Ето такава е хронологията на събитията и инициативите в ТО на ССБ за община Велико Търново за първата половина на 2021 година. Очакваме бъдещето с надеждата за спадане на рисковете в епидемичната обстановка и възстановяване на нормалните функции на организацията ни.

Пенчо ВАСИЛЕВНазад

Всички статии на Брой 06, 2021

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Юли
1 ЮНИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ДЕТЕТО
Ако можех да отгледам детето си отново...
Помниш ли ми роклята на точки
Детство
100 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Спортът сред незрящите
2 ЮНИ - ДЕН ЗА ПОЧИТ
Пито - платено
2 юни
IN MEMORIAM
Сбогом, Емо!
ЕВТЕРПА
"Недовизия" - Първо международно състезание за песен
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Варна
Монтана
Велико Търново
Русе
МЕЛПОМЕНА
Един ден зад сцената
НАШИТЕ ПОБЕДИТЕЛИ
Адмирации за вашия талант
Усещане за красота
"Да променим света, за да бъде за всички!"
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6