Брой 06, 2021

Тема: ЕВТЕРПА

"Недовизия" - Първо международно състезание за песен


Иван КАРАСТОЯНОВ

На 21 май 2021 г. зрително затруднени участници от 17 европейски държави представиха своите музикални изпълнения на първото международно състезание за песен, организирано от младежкия клуб към Германската асоциация на незрящите и слабовиждащите (ГАНС) в сътрудничество с ВЮС Интернешънъл, Белгия. Добре е да се отбележи, че името на белгийската неправителствена организация, разположена в град Лиеж, е съкращение от англоезичните думи "образователни и трудови услуги за зрително затруднени". Заглавието на конкурса също заслужава миг внимание. Той носи закачливото име "Недовизия", защото нещата в него не опират нито до визията, т. е. външния вид на участниците, нито до техния визус – виждат ли поне малко, или не, а само и единствено до песните. "Те са истинските звезди. Всичко друго е на заден план." Поне такава заявка дадоха организаторите. В буквален превод от английски заглавието на състезанието означава "Слабо зрение", а сходството с "Евровизия" е съвсем предумишлено.
Излъченото по интернет в петък вечерта събитие бе връхната точка, но не и завършек на това приключение, зародило се още преди Коледа. Тогава, по време на международен разговор на организациите членове на ВЮС, бе обсъдено свършеното за зрително затруднената общност през 2020 г. в условията на "пълно затваряне". Поставен бе и въпросът какво неправителствените организации смятат да включат в дейността си през първата половина на 2021 г., предвид необичайните, несигурни и крайно променливи условия на живот. Търсена бе добра възможност за въвличане на хората с увредено или напълно изгубено зрение в някакво общо занимание, в което да могат да вземат дейно участие, да общуват, да проявят творчество, да натрупат или споделят опит и най-вече да се забавляват, макар и от разстояние. Споделих с останалите участници наблюдението ми, че повечето ни зрително затруднени доброволци в "Хляб на тъмно" се занимават с музика по един или друг начин – свирят на различни инструменти, пеят, пишат текстове, танцуват. Знаех за успешно осъществен преди няколко години международен музикален младежки обмен с българско участие, проведен първо в Германия, а след това повторен и в Гърция. Представителите на организациите от Германия и Белгия харесаха хрумването и в потока на разговора съвсем естествено се натрупаха предложения какво, кога и как би могло да се направи за осъществяването му. Когато си пожелахме приятно изкарване на празниците и прекъснахме връзката, считах, че всичко това ще си остане просто една добра идея. Представете си изненадата ми, когато в януарския брой на разпространяваното по електронна поща ежемесечно издание на ВЮС се обявяваха началото на конкурса и правилата за участие в него. Като краен срок за избор на песен, която да представи съответната държава на международно ниво, бе посочена датата 25 април 2021 година. Изискванията към музикалните творби бяха изложени в кратък, ясен и стегнат вид. Песните не трябваше да са били излъчвани в общественото пространство до този миг, както и да не надвишават времетраене от 4 минути. Важно условие бе авторът на текста, музиката и/или аранжимента да е с увредено зрение, а също и поне един от изпълнителите. Клипът към творбата можеше да представлява видеозапис или поредица от сменящи се снимки на изпълнителя или групата.


За мнозина навярно би било любопитно да научат, че 15 от явилите се 17 песни са осъществени с подкрепата на организация на хора с увредено зрение. В повечето случаи това е съюзът, асоциацията или федерацията на слепите в съответната държава или местното подразделение на подобно международно сдружение. Изключение бяха единствено представителите на Румъния и на Швейцария, които се явиха самостоятелно. В България, изненадващо или не, с тази нелека задача се заема малката софийска фондация "Миракъл ЕЛЛОХ". На проведения в нашата страна подбор се явяват 10 песни, от които 3 не отговарят на изискванията, например поради това, че музиката към песента не е авторска. Петима изявени музикални дейци влизат в състава на българското жури. Това са Антонина Бонева (концертиращ пианист и преподавател в НМУ "Любомир Пипков"), доц. д-р Даниела Дикова (пианист и преподавател в НМА "Панчо Владигеров"), Мими Иванова (известен изпълнител и преподавател), Развигор Попов (композитор, изпълнител и преподавател) и Орхан Мурад (прочут незрящ певец, китарист и композитор). На първо място единодушно бе избрана песента "Вън е вече есен". Текстът е дело на зрително затруднен човек. Петимата изпълнители също са със слабо или напълно изгубено зрение. На второ място се класира "Изгрев", а на трето – "Нежно цвете". Песните "Нощ край морето", "Търново – слава и болка", "Дали да ти повярвам" и "Песен за вълшебство" заемат съответно от четвъртото до седмото място.
С наближаването на датата за провеждане на събитието расте любопитството от и към участниците. Двойка от Литва се заема със задачата да проведе видео интервю с представителя на всяка държава. В повечето разговори се налага употребата на поне три езика – литовски, английски и този на съответната държава. Клипчетата биват споделени във Фейсбук група, за да могат хората да се запознаят предварително с участниците.
Броени дни преди петъчната вечер получих извънредно издание на месечното електронно писмо на ВЮС с новини, съсредоточени изцяло върху предстоящия завършек на конкурса. В него, освен програмата за провеждане на събитието, присъстваха и различни съобщения, мнения и обяви за надпреварата. Представителите на Литва например подканваха зрително затруднената общност да проследи събитието със следните думи: "Ако все още се колебаете дали можем да създаваме големи неща, докато сме на разстояние един от друг, гледайте състезанието в петък вечерта. Сигурни сме, че ще ви докосне, вдъхнови, изненада и може дори леко да ви смути, но няма да ви остави безразлични. Нека открием разнообразието в музиката с всички други страхотни изпълнители!". Екипът на ВЮС добавяше кратко: "Макар да сме разделени, музиката ни събира, дори на различни езици и без самолет". Някой се бе заиграл и с думите на първия космонавт, стъпил на Луната, като ги бе претворил така: "Това е една съвсем обичайна стъпка за незрящите музиканти, но огромен скок за обществото".
Прякото излъчване на музикалния конкурс започна в 8 часа вечерта българско време. За представянето на всяка песен бе предвиден времеви отрязък от около 8 минути. Първата половина от това време протичаше в разговор в пряка връзка с изпълнителя или групата. Следваше предварително записано гласно описание на видеоклипа към песента в рамките на половин минута и възпроизвеждане на самата песен. Творбите бяха представени по азбучен ред спрямо англоезичното наименование на държавата, от която идваха. При тази подредба първо прозвуча песента на Белгия, а последна – тази на Турция. Българската беше втора в списъка. Малко повече от половината песни бяха на английски език, включително представящите Белгия, Франция, Германия и Русия. Обичайно представителите на тези страни се придържат към родния си език в ежедневното общуване и при участия в подобни състезания. Точно това бяха сторили музикантите от България, Гърция, Испания, Кипър и Турция. Изпълнителите на Дания, Италия и Румъния бяха заложили на езиково разнообразие. Италианската песен включваше куплети на италиански и припев на френски. Датската се състоеше от лирично женско пеене на английски с епизодично мъжко речево нареждане на датски. Румънският представител бе заложил на цели четири езика – румънски, английски, италиански и испански. Жанровете също бяха изключително разнообразни. Полската песен бе определена като акустичен шансон. Българското и кипърското парчета бяха окачествени като поп с фолклорни мотиви. Датското принадлежеше на фънк музиката. Немският представител кръсти своя стил "фламинго джаз".
Белгия бе представена от песента "Поддържай темпото" в изпълнение на Белям. След нашето изпълнение прозвуча това на Чехия, озаглавено "Кой ден е днес", изпълнена от Майкела Блажкова и Рейчъл Скленижкова. Песента "Светлината" прозвуча откъм Кипър. Тя бе представена от камерен мелодичен ансамбъл към училището за незрящи в Никозия. Датчаните се включиха с парчето "Ела и танцувай". Последва представителят на Франция. Песента бе озаглавена "Сляп музикант". Бенджамин Майкъл изпя парчето "Нещата" от името на Германия. Изпълнителката на Великобритания носеше нигерийското име Изучи, а песента ѝ, която по-скоро бе рецитиране на стихове върху съпровод на пиано, се казваше "Ядосано чернокожо момиче". Анастасия, Стаматина, Кристина и Лусия представиха Гърция с творбата "Просто миг". Сара Бланка пя за Италия. Литовската песен носеше заглавието "Невидими цветове". Полша бе представена от Сузана и Рок Мулек с парчето "Приеми предизвикателството". Дан Робърт Филип от Румъния изпя "Моят страх". Състав от петима руснаци изпълни "Весело-тъжна песен". Испанската творба на Лаура Дийпстратен Гарсия носеше заглавието "Друго зрение". Швейцарецът Даниел Корсиуло се представи предпоследен с "Поеми ръката ми". Бурак Бозтек закри музикалната част с песента на Турция, кръстена "Време".
Няколко любопитни факта изскочиха по време на представянето на песните. Участничката от Великобритания бе най-младата, на едва 13-годишна възраст. Името ѝ в превод от нигерийски означавало Божествен план. Песента ѝ, доколкото беше такава, била създадена изцяло онлайн. Испанката пък бе на 14 години. Няколко от песните били написани след раздяла и усещане за разбито сърце. Такива бяха гръцката и литовската. Последната е записана първо на английски, а след това и на литовски, тъй като майката на участничката не владеела чуждия език. За представителката на Полша това било първата музикална творба, която пишела. С музика се занимавала от едва 3 години, през които свирела на кахон. Руската песен е била излъчена след проведено от Комплекса за спортна и културна рехабилитация национално състезание с 37 претенденти. Песента е вдъхновена от Бароковата музика в стила на Шуберт. Турският представител сънувал песента в нощта преди рождения си ден и я записал за един ден. От споделеното стана ясно, че всъщност едва 3 - 4 от песните, включително българската и руската, са били записани специално за конкурса. Повечето други се бяха родили по различни поводи в рамките на от 1 до няколко години преди това. Немалка част от участниците бяха творили в домашно музикално студио или се бяха обърнали към приятел с подобна техника.
Гласуването бе първоначално обявено от 22:25 ч. до 22:45 часа. То щеше да се проведе изцяло онлайн. При него нямаше ограничение за гласуване за представителя на собствената ти държава. От едно устройство обаче можеше да се гласува само веднъж. Докато траеше гласуването, възпроизведоха кратки откъси от всички представени песни. Възникна проблем със сървъра на германската организация, който не успя да поеме наплива от желаещи да гласуват. Те обаче бяха предвидили подобен развой и веднага съобщиха адреса на онлайн платформа за гласуване. Последва кратко интервю с победителката в състезанието "Гласът на Северна Ирландия". Зрително затруднената певица сподели, че започнала да пише текстове сравнително късно, когато била на 21-годишна възраст. По същото време изучавала и китара в творчески център в Белфаст. По време на участието си в състезанието Андреа Биглей била придружавана от сестра си. Понякога било изключително предизвикателно за нея заради изобилието от препятствия – кабели, камери, стъпала и други. Помолена от водещите на "Недовизия" да отправи съвет към участниците, тя каза: "Хората обикновено препоръчват да работиш здраво и да създаваш много полезни запознанства. Според мен обаче е по-важно да си много сигурен в занаята, в това, което правиш, но и да извличаш някакво удоволствие от него, защото това се усеща от публиката". Тя изпълни любовна песен, написана за сватбата на нейна братовчедка. Последва предварително записано видео обръщение от страна на Андреа Бочели, което зрително затруднената италианка Ана-Рита преведе на английски. Той поздрави участниците и изпя "Аве, Мария". Представена беше и наградата за победителя, осигурена от Амазон.
Накрая настъпи и дългоочакваният миг. Гласуването бе затворено, а резултатите – обявени. Големият победител бе малката испанка Лаура. Нейната песен бе получила подкрепата на 1 985 от всичките 7 326 гласа. Турската песен зае второто място с 1 668 гласа. Почетното трето място бе отредено на Кипър със 575 гласа. На четвърто и пето място бяха песните на Литва и Германия със съответно 425 и 422 гласа. Най-малка подкрепа събра изпълнението на Чехия – само 48 гласа. Българската "Навън е вече есен" получи едва 108 гласа и се класира на предпоследно място, непосредствено след песента на Русия, събрала 9 гласа повече.
Добре е да се отбележи вниманието, което организаторите бяха обърнали на достъпността във всяко едно отношение. Описанието на видеоклиповете, онлайн излъчването, радио излъчването в Германия с покриващ превод, формата за гласуване и интервютата бяха само малка част от тези мерки за осигуряването на едно приятно изживяване. А организаторите дадоха заявка, че това навярно няма да е последното събитие от този тип. Накрая, за да се спази традицията, прозвуча песента-победител.Назад

Всички статии на Брой 06, 2021

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Юли
1 ЮНИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ДЕТЕТО
Ако можех да отгледам детето си отново...
Помниш ли ми роклята на точки
Детство
100 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Спортът сред незрящите
2 ЮНИ - ДЕН ЗА ПОЧИТ
Пито - платено
2 юни
IN MEMORIAM
Сбогом, Емо!
ЕВТЕРПА
"Недовизия" - Първо международно състезание за песен
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Варна
Монтана
Велико Търново
Русе
МЕЛПОМЕНА
Един ден зад сцената
НАШИТЕ ПОБЕДИТЕЛИ
Адмирации за вашия талант
Усещане за красота
"Да променим света, за да бъде за всички!"
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6