Брой 12, 2007

Тема: СВЕТЛИ ХРИСТИЯНСКИ ПРАЗНИЦИ

Коледната елха


Украсяването на коледна елха е традиция, която датира от доста векове. Днес празникът Рождество Христово не е пълен и истински без красиво украсеното борово дръвче.
Според една от най-старите легенди първото коледно дръвче било поставено в Германия през първата половина на 8-и век. Борчето обаче нямало украса. Голяма заслуга за приемането на елхата като един от символите на Рождество Христово има британският монах Бонифаций. Той изнесъл коледна проповед пред германските друиди в град Гайсмар. Поклонниците смятали дъба за свещено и неприкосновено дърво, а задачата на Бонифаций била да ги убеди, че борът е божествено растение. Английският монах събрал друидите около един дъб и Бонифаций го отсякъл. Дървото паднало и смачкало цялата растителност около себе си, с изключение на едно малко борче. Така Бонифаций след дълги проповеди убедил насъбралите се хора, че оцеляването на елхичката е чудо и я обявил за "божественото дръвче".
Поставянето на коледна елха постепенно се разпространявало в различните райони в Германия, докато през 16-и век се превърнало в основно задължение на семействата там. През 1561 г. в страната бил обнародван и специален закон, според който "всеки гражданин трябва да има в дома си за Коледа поне едно дръвче с размери, не по-големи от тези на дължината на осем стъпки". Първоначално украсата на елхата се състояла от подръчни материали - многобройни розички, направени от цветна хартия, ябълки, сладкиши, захар. През 1815 г. започва украсяването на елхите с играчки от дърво и тенекиени парченца. Три десетилетия по-късно в Германия се появяват и първите манифактурни стъклени топки. През 1870 г. започва и промишленото производство на играчките за коледното дръвче. Първите електрически гирлянди са били запалени в САЩ през 1882 г.
Важно място сред хората, които са допринесли за популяризирането на коледната елха, заема и  християнският просветител Мартин Лутер. Още през 16-и век той поставил, освен традиционната украса, запалени свещи върху клонките на дръвчето. Прибирайки се една зимна вечер, религиозният лидер бил очарован от звездите, който проблясвали между клоните на високите борове. За да възпроизведе пред семейството си невероятната картина, той поставил елха в средата на стаята вкъщи, наредил върху нея обикновени свещи и ги запалил - ефектът бил невероятен.
През 18-и век коледното дръвче се превърнало в задължително за Рождeство Христово. От Германия традицията за украсяване на борчета за Коледа стигнала и до другите части на Западна Европа. В Англия елхата придобила популярност едва през 19-и век. Съпругът на кралица Виктория принц Албърт, който бил с немско потекло, донесъл и украсил първото коледно дръвче през 1840 г. Кралицата страшно се въодушевила от идеята и оттогава всяка година дворецът украсявал елха за светлия празник.
Америка също се запознава с красотата на борчето чак през 18-и век. Традицията била поставена от германски изселници, живеещи в щата Пенсилвания. С настъпването на 20-и век елхите вече се поставяли за Рождество Христово в целия християнски свят.
Най-скъпата коледна елха, правена до този момент в света, беше поставена през 2002 г. в частен клуб в центъра на Токио. 6-метровото дърво беше украсено с бижута и скъпи часовници, чиято обща стойност възлизаше на около 11 млн. долара. Елхата беше украсена от многобройни прозрачни топки, в които бяха поставени бижутата. Сред тях имаше часовник на стойност 154 млн. йени с 44-каратов диамант. Общото тегло на диамантите и на останалите скъпоценни камъни на елхата бе около 1000 карата. Скъпите играчки бяха изработени от швейцарската компания "Пиаже".
Всяка година за Рождество Христово се продават около 80 млн. елхички във всички точки на земното кълбо. Очаква се тази година в Америка за бъдат продадени 24 млн. празнични борчета, чиято стойност е около 800 млн. долара.

По материали от в-к “Стандарт”Назад

Всички статии на Брой 12, 2007

В УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА ССБ
Заседание на 15 и 16 ноември
ДИСКУСИЯ
Мнение
Да помислим заедно
ЗА ЖИЗНЕНОСТТА НА ЕДНА ТРАДИЦИЯ
Национален конкурс за бързо и правилно четене и правилно писане на брайлов шрифт
ИСТОРИЯ
Рилският манастир - спокойствие и духовност
Тук хората намират утеха, изцеление и надежда
КЛАСИКА
Коледен дар, Иван ВАЗОВ
ОЧЕРК
На незрящата учителка нищо не й убягва
ПЕСЕН НА БРОЯ
Тиха нощ
ПОЕЗИЯ
Представяме Ви Христо ХРИСТОВ и Мариана ХРИСТОВА
ПЪТЕПИС
Чикаго: Добре дошли на родна земя!
СВЕТЛИ ХРИСТИЯНСКИ ПРАЗНИЦИ
4 декември - Бъдни вечер
25 декември - Рождество Христово (Коледа)
6 януари - Свето Богоявление (Йордановден)
7 януари - Ивановден
Коледната елха
Коледни рецепти
Архив на изданието
1 2