Брой 07-08, 2021

Тема: 100 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ

Спортът сред незрящите


(Продължение от брой 6)

След промените от ноември 1989 г. в страната се извършват дълбоки политически, икономически и обществени трансформации. Започва тежка криза, която довежда до силно свиване на спортната дейност сред зрително затруднените хора. Републиканските първенства в различните видове спорт са преустановени, а спортните прояви са спорадични и нямат последователен характер.
В периода 7-21 април 1990 в Германия се провежда седмото световно индивидуално първенство по шахмат за зрително затруднени. Участват 30 състезатели от 25 страни. Първите 2 места се печелят от съветски шахматисти. Илия Атанасов в крайното класиране дели 10 - 15-о място.
През август 1991 г. в Дания се провежда европейско първенство по голбал. Участват 15 отбора, разделени в 2 групи. Българите в крайното класиране остават на 9-о място. Това е последното първенство за България през следващите 16 години, когато участието в европейските първенства по голбал се възстановява.
От 15 до 23 април 1992 г. в Палма де Майорка се провежда деветата шахматна олимпиада за незрящи. Участват 33 отбора. България се представя с 4 състезатели и 1 резервен. Олимпиадата се провежда в 11 кръга по швейцарската система. В крайното класиране българите заемат 11-о място. Най-добре се представя Венчо Лазаров. Шампион става отборът на Русия.
През септември 1992 г. в Барселона се провеждат параолимпийските игри. Българският тим заема 40-о място в крайното класиране. Георги Сакеларов завоюва златен медал на гюле и сребърен на диск. Донко Ангелов печели сребърен медал на троен скок. В българския отбор е и Иванка Колева, която е с увреждане на опорно-двигателния апарат. Тя заема 6-о място на тласкане на гюле. Общо българският отбор се състои от 8 параолимпийци.
Две години по-късно през 1994 г. Донко Ангелов печели бронзов медал на троен скок на световното първенство в Берлин, Германия. На същото първенство Георги Сакеларов печели второ място на тласкане гюле и първо място на диск. През 1995 г. на европейското първенство в Дъблин Георги Сакеларов печели сребърен медал на диск.
От 1 до 13 май 1994 г. в Полша се провежда световното първенство за незрящи по шахмат. Участват първите дванадесет, класирали се от олимпиадата в Испания. Българите правят ремита с Израел и Великобритания. Регистрират загуби от Русия, Украйна, Италия. Следват български победи над Румъния и Чехословакия. В крайното класиране България заема 9-о място. Шампион става Русия, следвана от Украйна, а тройката се допълва от Испания.
През 1996 г. в Бразилия се провежда олимпиада по шахмат. В нея участват 29 страни, като 24 са от Европа, а останалите пет са ЮАР и 4 страни от Латинска Америка. Отборът на България заема 12 място в крайното класиране. Шахматистите са водени от майстора на спорта и зам.-председател на ССБ Стоян Митев.
От 19 до 23 април 1996 г. в Япония се състезават 164 лекоатлети-маратонци от 64 страни. България се представя от Веселин Атанасов, заел 21 място, и Марин Цочев, класирал се на 32 място. Победителите са от Полша, а при дамите първото място е за Русия.
От 16 до 26 август 1996 г. в Атланта се провежда параолимпиада. България е представена от Донко Ангелов, Георги Сакеларов, Христо Гергански, Иванка Колева – лека атлетика, Полина Журова – плуване, Павел Бойчев – вдигане на тежести. Със зрителни нарушения са лекоатлетите Георги Сакеларов и Донко Ангелов. Георги Сакеларов печели бронзов медал на диск и 5-о място на гюле. Донко Ангелов става 5-и на дълъг скок и 6-и в петобоя.
След 2000 г. спортът сред зрително затруднените започва своята реанимация. Възражда се голбалът, шахматът също възстановява много от позициите си. Дори се възстановяват държавните първенства по голбал и шахмат, но регулярността им е силно нарушена в началото. Навлизат и нови достъпни спортове за незрящите. Описаните по-долу данни са по-скоро обобщаващи, отколкото изчерпателни, тъй като с развитието на новите технологии много от фактите са достъпни в интернет и не е необходимо да се утежнява настоящата статия. Изключително подробна информация за възраждането и развитието на единствения параолимпийски колективен спорт – голбала, може да се открие на www.vitoshabg.com. Там може да се намери изчерпателна информация и за редица други спортове, достъпни за хора с нарушено зрение.
От 20 до 29 ноември 2002 г. в Истанбул се провежда десетото световно индивидуално първенство по шахмат за незрящи. Участват 94 състезатели от 34 страни. България е представена от Расим Низам, който печели 7 точки от 9 възможни и разделя първото място с още 3-ма шахматисти. Взема шампионска купа и бронзов медал поради по-лошия бергер. Първи става Мурет Юнусов от Казахстан, а вицешампион - Сергей Крилов от Русия. Нашият шахматист побеждава и двамата. Благодарение на представянето си българинът получава званието международен майстор на спорта.
Между 20 и 28 август 2002 г. в Истанбул Расим Низам участва на турнир за зрящи, в който се състезават 250 шахматисти от 8 страни. Низам дели в крайното класиране 6 - 12 място. Но Расим печели златния медал, който е предназначен за шахматистите с нарушено зрение в турнира.
От 23 до 26 юни 2006 г. в Обреновац, Сърбия се провежда международен турнир по шахмат за зрително затруднени. Участват 60 шахматисти от България, Сърбия, Черна гора, Македония, Молдова, Румъния, Албания, Германия. Расим Низам убедително печели турнира.
В новата шахматна история Расим Низам е българският шахматист с най-много успехи в турнири за хора със зрителни увреждания, но участва и в такива за зрящи. Той започва да се състезава в подобни съревнования от 1998 г., като печели 12 първи места в България, 1 второ и 1 трето място. Международният майстор на спорта печели турнири в Солун (1999 г.), Охрид (2004 г.), Белград (2006 г.). През 2003 г. в Линарес печели 8 място. През 2005 г. печели 4 място на закритото световно първенство в Испания. През 2006 г. на световното първенство в Индия печели 14 място. През 2010 г. на световното първенство в Белград заема 10 място. Последните 3 години Расим Низам печели в Истанбул шахматен турнир, посветен на Деня на хората с увреждания.
През 2002 г. кюстендилци канят свои колеги от София за една нова инициатива - риболов за незрящи. И въпреки че от столицата пристига само един риболовец, началото е положено.
На 3 юни 2004 г. на Панчаревското езеро се събират софийски и кюстендилски незрящи, за да се състезават в риболова.
На 26 юли 2006 г. на Панчаревското езеро край София се провежда първото републиканско първенство по спортен риболов. В него вземат участие отбори от РСО Кюстендил, РСО Монтана, РСО София и РСО Шумен. В индивидуалното класиране пръв републикански шампион става Феим Якуб Саид от Шумен, вицерепубликански шампион е Сергей Дубина от София, 3-ото място е за Иван Коркински от Кюстендил, а 4-и се нарежда Ангел Събков от Монтана. Отборен шампион е отборът на София, следван от Шумен, Монтана и Кюстендил.
На 8 октомври 2009 г. в Стара Загора се провежда състезание по канадска борба за зрително затруднени. Това е много подходящ спорт за хора с нарушено зрение. В състезанието участват 18 души, като се провежда по системата всеки срещу всеки. На лява ръка печели Марин Пейчев, негов подгласник става Иво Атанасов, тройката се допълва от Янко Петров. На дясна ръка отново Марин Пейчев печели без конкуренция, следван от Метин Дикме Осман и Николай Иванов.
На 20 и 21 септември 2010 г. в Стара Загора се провежда първото държавно първенство по спортна табла. В него участват 32 души. Година по-рано в столичния Студентски град се състои първото съревнование в тази игра между столичани с нарушено зрение. Правилата са адаптирани за хора със зрителни увреждания с подкрепата на Българската федерация по спортна табла, където са обучени и двама съдии със зрителни увреждания. Отборното класиране е следното: 1. Пловдив 2. Кюстендил 3. "Витоша" София. В индивидуалното класиране шампион става Янко Петров от клуб "Пираните" София. Второто място завоюва Иван Басангов от Пловдив, а кюстендилецът Динко Даскалов заема третото място.
Успоредно с турнира по табла се провежда и държавно първенство по шахмат за жени. Отборно първото място завоюва Варна, следвани от столичните момичета на клуб "Витоша" и Дряново. В индивидуалното класиране Илинка Дилкова от клуб "Витоша" не оставя никакви шансове на своите опонентки и категорично завоюва титлата. Нейна подгласничка е Величка Христова от Варна, а тройката се допълва от Недялка Стойнова, също от крайморския град. Призьорите са наградени от председателя на ССБ Васил Долапчиев.
Въпреки че България не е от най-силните зимни нации, български незрящи представляват държавата на редица зимни олимпийски игри. Ски-беговите дисциплини, в които се състезават незрящите, са актуални и понастоящем, но все по-малко зрително затруднени спортисти са ангажирани.
През последните две десетилетия спортът сред хората със зрителни увреждания търпи сериозен прогрес. Възроден бе единственият екипен параолимпийски спорт за зрително затруднени хора – голбалът. След възраждането си той започна да се развива стремително, за да се стигне до изграждането на силен национален отбор, който през втората половина на десетилетието е най-стойностният в региона.
Възраждането на голбала започна още в края на 90-те години от Варна, където спортен клуб "Успех" организираше голбални турнири по случай 3 декември - Международния ден на хората с увреждания. След като през 2001 г. в столицата се появи Спортен клуб "Витоша", бе даден изключително силен тласък на този вид спорт. През същата 2001 г. ССБ възстанови провеждането на републиканското първенство по голбал. С леки колебания то се провеждаше регулярно в следващите години. През втората половина на първото десетилетие от настоящия век първенството отново бе преустановено. В 6-те издания на републиканското съревнование отборът на Спортен клуб "Витоша" 5 пъти стана шампион, а в едно издание отборът на Спортен клуб "Средец" вдигна републиканския трофей. След това ДП по голбал се провеждаха ежегодно.
През 2003 г. се сформира национален отбор, който след подготовка на 2 лагера участва на световните игри за зрително затруднени спортисти, състояли се в Квебек, Канада. Именно там българите видяха, че голбалът в световен мащаб е напреднал твърде много за разлика от родния и трябваше да се положат максимални усилия, за да се скъси дистанцията. Но тогава повечето от момчетата бяха млади и не се обезкуражиха чак толкова. Започна по-усилена работа, за да се стигне до 2007 г., когато за първи път от много години български национален отбор с треньор Илия Попов участва на европейско първенство. Континенталният шампионат се проведе в Анталия, Турция, а българите бяха в група C. След фантастично първенство българите достигнаха полуфинал и в крайна сметка се поздравиха с 4-ото място, като за бронза бяха лишени от холандските голбалисти, които победиха със златен гол. 2 години по-късно отново родните национали участваха на първенство на Стария континент, което се проведе в Албуфейра, Португалия. Там българите се представиха още по-добре. В предварителната група отборът на България категорично завоюва първото място и отиде на четвъртфинал срещу Словакия. Словаците оказаха сериозна съпротива, но само през първото полувреме, тъй като през второто българите не им оставиха никакви шансове. Така нашите стигнаха до полуфинал, където ги чакаха голбалистите на Холандия. И по вече познат сценарий отново в редовното време резултат 3:3, и отново със златен гол лалетата успяха да отстранят българите. За бронзовите медали България буквално се подигра с отбора на Русия. Това обстоятелство ни изпрати в по-горната група B. През 2010 г. Българският национален отбор по голбал за първи път участва на европейско първенство в група B. Нивото в тази група наистина е твърде високо, но целта пред родните национали бе запазване на мястото в групата. Те успяха да изпълнят тази цел, като се класираха 7-и. Трябва да се отбележи, че отборът вече имаше нов треньор и това бе Дейвис Видолов. Треньорът Илия Попов, който даде много на българския голбал през първото десетилетие на века, през лятото на 2009 г. внезапно почина. България продължи да участва на европейските първенства с променлив успех.
Шахматът е спорт, който традиционно има силни позиции сред зрително затруднените хора у нас. При общата стагнация, която беше обхванала спорта, а и не само него през 90-те години, бе логично и този вид спорт да се окаже в дълбока криза. За щастие той също излезе от летаргията и лека-полека държавните първенства набраха скорост, и това е най-масовата спортна дейност сред българските незрящи. Българският шахмат вече не отсъства от големите международни прояви. Наши състезатели участват на шахматните европейски и световни първенства, както и на шахматните олимпиади.
На 11 декември 2006 г. се учреди федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания". Инициативата беше на Съюза на слепите в България. Този акт показа, че ССБ и неговото ръководство са осъзнали дълбоката нужда от спортна федерация на незрящите, която да канализира, регламентира и развива спорта сред хората с нарушено зрение. Тези надежди се оправдаха. От 2010 г. благодарение на СКИ "Витоша" в България бяха въведени два абсолютно нови спорта - шоудаун и стрелба с лък за незрящи. Спортовете се оказаха интересни за хората и се развиха неимоверно, а шоудаунът е вероятно най-атрактивната игра за зрително затруднените хора. Благодарение на пловдивчани и варненци боулингът е спорт, който започва да се налага, а от 2021 г. ще започне провеждането на държавни първенства. Възстанови се тандемното колоездене, както и гребането на Ял - 6.
Към настоящия момент се провеждат държавни първенства в спортовете шахмат, лека атлетика, голбал, шоудаун, стрелба с лък, тандемно колоездене, спортна табла, спортен риболов. Боулингът предстои да направи своя прощъпалник в държавните първенства през есента.
Шоудаунът логично потърси своите международни изяви. България записа участие на европейско първенство през 2018 г., провело се в Полша, и на световно първенство, състояло се през 2019 г. в Италия. Засега най-големият успех е 16-ото място на Бехие Ахмед, постигнато на световната надпревара.
България трябваше да бъде домакин на европейско първенство по шоудаун през 2020 г., но поради усложнената ситуация от коронавирус съревнованието се отложи.
Безспорно най-голямото постижение в организационен аспект за България сред хората със зрителни увреждания се явява домакинството на световното първенство по шахмат.
В периода 20 - 31 юли 2018 г. в столичния хотел "Маринела" се проведе VIII Световно отборно първенство по шахмат за незрящи и слабовиждащи, в което взеха участие общо 16 национални тима: България (първи и втори национален отбор), Великобритания, Венецуела, Германия, Индия, Испания, Италия, Македония, Полша, Румъния, Русия, Словения, Сърбия, Турция, Украйна. Категорично може да се каже, че това световно първенство е най-високият връх в спортната история на зрително затруднените у нас. През далечната 1983 г. държавата ни е била домакин на европейско първенство по лека атлетика. През 1974 г. сме домакини на петите международни лекоатлетически игри на спортистите с нарушено зрение от социалистическите страни. Като се има предвид това, което е ставало при други, коренно различни условия, когато функционирането на обществото, икономиката и спорта в частност са били много по-различни от сегашните, може да се каже, че подготовката, организирането и провеждането на световното първенство по шахмат е перлата на българския спорт сред хората със зрителни нарушения. Руснаците триумфираха, поляците се задоволиха с второто място, а украинците допълниха тройката. Първият отбор на България зае 11-о място, а вторият - 14-о.
Спортът е неизменна част от човешкото битие. Незрящите не правят изключение, така че колкото по-добре развит спорт имаме, толкова и по-високо качество на живот ще имаме. Предизвикателствата, които стоят пред дейността на Федерацията са безбройни, но това трябва да ни дава допълнителен стимул за търсене на решения и нови възможности. Съюзът на слепите в България играе решаваща роля за прогреса на спорта сред хората с нарушено зрение. В миналото Съюзът е управлявал целия спорт, понастоящем се явява основен партньор на Федерацията и дава своята подкрепа при всяка нужда, за да можем да изпълним максимално държавния и международния спортен календар.
Към 2021 г. във федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" членуват 28 лицензирани спортни клуба. Те провеждат спортно-състезателната си дейност, подкрепяни най-вече от местните общини. Много от клубовете защитават проекти или търсят финансиране от различни спонсори. Но целта е една - провеждане на състезания, които да стимулират хората към активност, спортно развитие, социални контакти, повишаване на самочувствието и всичко останало, което води след себе си една активна спортна дейност.
Съвместната работа на спортните клубове, Федерацията и Съюза води до устойчивост и разширение на спортно-туристическите прояви.

д-р Иван ЯНЕВНазад

Всички статии на Брой 07-08, 2021

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Август
100 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Спортът сред незрящите
XVIII НАЦИОНАЛНО ОБЩО СЪБРАНИЕ НА ПЪЛНОМОЩНИЦИТЕ НА ССБ
Първо заседание
ГЛОБУС
Едновековна дейност за благото на обучението и рехабилитацията на зрително затруднените
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Монтана
Добрич
Варна
ЛИЧНОСТИ
Спомен за професора
НАШИТЕ ПОБЕДИТЕЛИ
Да променим света, за да бъде за всички!
В хармония и взаимно уважение
ПРЕДАНОСТ НА ЧЕТИРИ ЛАПИ
Любов за Дейзи
Черният котарак
ПРОЕКТИ
Какво е важно за удовлетворяващия и независим живот на хората с нарушено зрение
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
ТЕХНОЛОГИИ
Разпознаване на изображения с приложението Sullivan+
iOS 15 ще достигне дори до iPhone 6s
iOS 15, macOS Monterey и всички по-големи анонси от Apple WWDC 2021 на едно място
ЮБИЛЕЙ
Десет години "Светлина"
Архив на изданието
1 2 3 4 5