Брой 07-08, 2021

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

София


Изнесено обучение по ориентиране и мобилност

На осми юни тази година в слънчевия и много приятен пролетен ден софийският Център за социална рехабилитация и интеграция "Светлина" проведе изнесено обучение на незрящи и слабовиждащи потребители за движение по непознат и силно пресечен терен.
Обучението се проведе по екопътеката в района на природната забележителност "Глава Панега". Пътеката е с дължина 1 600 метра и така участниците на отиване и връщане изминаха 3 200 метра по силно пресечен терен със значителен брой изкачвания и слизания по дървени мостчета над водната повърхност. Маршрутът беше много сполучливо подбран от ръководството на дневния център. Обучението се проведе в изключително чиста, много красива и отлично запазена природна среда, напълно заслужено обявена за природна забележителност през 1966 година.
В района на минералния извор, известен като Глава Панега, водата притежава лечебни качества за очни заболявания. Тук траките са изградили светилище на божеството Панега. Малко по-късно е направена примитивна лечебница, наречена на бога-лечител Ескулап. За първи път районът е посетен и изучаван от братята Шкорпил - пътешественици и природоизследователи, през 1895 година. По-подробни изследвания на природната среда са извършени от проф. Владимир Попов през 80-те години на 20-и век.
В някои описания дебитът на извора се определя на 2 400 литра в секунда - втори в България след извора край Девня. В други, по-съвременни описания дебитът е определен на 4 000 литра в секунда и е първи по големина в България.
Маршрутът преминава почти изцяло край водната повърхност на езерото. В описанията е посочено, че тук е богатството на тръстиката, бръшляна, здравеца и водораслите. Навсякъде е изобилие от различни видове широколистна дървесна растителност. Посочено е, че посетителят може да се любува на красиви водни лилии, но ние не видяхме. Районът е богат на различни видове птици и диви животни.
Изворът Глава Панега е характерен карстов извор, където водата изведнъж избликва от недрата на земната повърхност. За разлика от този вид природни забележителности ще посочим, че при понорите реки или големи потоци отведнъж потъват под земята. Установено е, че край село Гложене в Тетевенския балкан река Вит потъва в земната повърхност и след 6 км се появява тук, при Глава Панега.
Туристическата пътека минава изцяло по брега на Долното езеро. Впрочем това е един изкуствен водоем, преграден от бетонна стена, на която има монтирана малка водно-електрическа централа. Размерът на водната повърхност е 24 хектара и има подчертан продълговат характер. Над него, малко по-високо, е естественото езеро, началото на което започва съвсем наблизо до извора и има размери 73 м дължина и ширина от 22 метра. До него туристическата пътека не достига.
Водоемът с туристическата пътека на места впечатлява с високо издигащите се, почти отвесни скали с преобладаващ варовиков произход. Обектът се намира на 14 км южно от град Луковит, Ловешка област. Разположен е непосредствено до село Златна Панега. Тук се намира най-големият в България завод за производство на цимент.
Участниците в изнесеното обучение изказаха най-сърдечни благодарности към директора на дневния център Недялко Димов за избрания обект, впечатляващ с красотата на природния пейзаж и изключително чистата природна среда.
Най-дълбока благодарност бе отправена към служителките от софийския Център, които с най-голямо внимание и грижовност подпомагаха незрящите и участниците със силно намалено зрение, особено при слизането от дървените мостчета. По настояване на потребителите посочваме имената на тези наши, изключително грижовни служителки - Диляна Маджарова, Милена Митева, Десислава Вражелиева, Емилия Димитрова, Румяна Янева, Боряна Петкова.
През тази 2021 година софийският дневен център за социална рехабилитация и интеграция на незрящи и слабовиждащи хора отбелязва своята 10-годишнина. По повод юбилея пожелаваме на ръководството и сътрудниците здраве и успехи в тяхната изключително благородна дейност.
За изминалите десет години стотици слепи и слабовиждащи хора са получили обучение по компютърна грамотност, работа с мобилни телефони и други подобни устройства, ориентиране и мобилност, брайлова грамотност, английски език, полезни умения и музикална терапия. През 2021 г. 140 потребители активно ползват услугите и всестранната помощ на софийския дневен център.

Георги ПЕТРУШЕВ

Снимки от събитието:


Назад

Всички статии на Брой 07-08, 2021

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Август
100 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Спортът сред незрящите
XVIII НАЦИОНАЛНО ОБЩО СЪБРАНИЕ НА ПЪЛНОМОЩНИЦИТЕ НА ССБ
Първо заседание
ГЛОБУС
Едновековна дейност за благото на обучението и рехабилитацията на зрително затруднените
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Монтана
Добрич
Варна
ЛИЧНОСТИ
Спомен за професора
НАШИТЕ ПОБЕДИТЕЛИ
Да променим света, за да бъде за всички!
В хармония и взаимно уважение
ПРЕДАНОСТ НА ЧЕТИРИ ЛАПИ
Любов за Дейзи
Черният котарак
ПРОЕКТИ
Какво е важно за удовлетворяващия и независим живот на хората с нарушено зрение
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
ТЕХНОЛОГИИ
Разпознаване на изображения с приложението Sullivan+
iOS 15 ще достигне дори до iPhone 6s
iOS 15, macOS Monterey и всички по-големи анонси от Apple WWDC 2021 на едно място
ЮБИЛЕЙ
Десет години "Светлина"
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6