Брой 07-08, 2021

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


Дългоочаквана екскурзия

НПО "ХобиСклуб" осъществи дългоочаквана екскурзия по повод 100 години от създаването на ССБ и 21 години от регистрацията си. Тази инициатива се утвърди като традиционна за отпразнуване на рождения ден на организацията.
На 27 юни се навършиха 21 години от регистрацията на Неправителствена организация за хора с увреждания "ХобиСклуб". На доброволен принцип тя обединява слепи, слабовиждащи и хора с други увреждания. Създадена и регистрирана през 2000 г., днес в нея членуват 107 човека със сензорни и физически дефицити, които поддържат и обогатяват различни интереси и любими занимания.
В деня на тръгването председателят на управителния съвет Иван Тодоров изрази благодарност за съпричастността на всички членове, доказваща се чрез включването им в инициативата - посещението на "Музея на буквите" в старопрестолния град Плиска. Специалистът Ивелина Романова - служител в Регионален исторически музей град Добрич и технически секретар на "ХобиСклуб" бе неотменимият водач на групата, умело запознавайки всички ни с важните исторически моменти и артефакти. Със своя професионализъм тя през целия ден не се умори да разказва и припомня различни исторически събития от Българското средновековие, да запознава със съвременни теории и актуални гледни точки, разкриващи величието на България.
С пристигането си бяхме посрещнати от Пепа Стоянова - уредник на музея в Плиска. Тя ни представи по-важните зали и експозиции. Културно-историческият комплекс "Двор на кирилицата" е единствен в България. Открит е на 2 май 2015 г. по случай 1150-годишнината от Покръстването на българите. Издигнат е по идея на Карен Алексанян. В двора видяхме параклиса "Свети Борис I Покръстител" - семпъл и внушителен с каменните стени, резбования олтар и иконата на царя светец. Вдясно от параклиса е камъкът с кръст - хачкар, на който е написано на арменски: "Този камък хачкар е поставен в прослава на българския народ по случай 1150 години от покръстването му". Кирилските букви са високи 2 метра. В изработката им са участвали 12 арменски скулптори под ръководството на народния майстор Рубен Налбандян. Скулптурите са направени от вулканичен туф с керемиден цвят. Скулптурите на цар Борис и на светите братя Кирил и Методий са изработени от българския скулптор Бехчет Данаджъ. Комплексът включва и галерия с постоянна експозиция, разказваща с картини историята на Покръстването, приемането на кирилицата в България и признаването на църковните славянски книги от християнския свят.
Посетихме и голямата базилика в същия град, която представлява религиозно-дворцов комплекс, включващ църква, архиепископски дворец и манастир.
След направените много снимки и клипове, изморени и изгладнели, се отправихме към крайпътния ресторант в село Мадара. В този горещ юнски ден чашата бира и вкусният обяд се отразиха твърде освежаващо. Оформи се група от желаещи да се изкачат до друга светиня на нашето културно-историческо наследство - Мадарския конник.
Известно е, че той представлява средновековен барелеф, изсечен на отвесна скала близо до днешното село Мадара. Това е единственият скален релеф в Европа от периода на Ранното средновековие и никак не е случаен фактът, че е обявен от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство.
След като изчакахме и последните екскурзианти от групата да се върнат от Мадарския конник, започнахме да се ориентираме към автобуса за обратния път. Микрофонът бе даден на талантите. Председателят със своя асистент Михаил Панчев разиграха в движение томбола с 50 различни литературни творби, дарени от краеведките Веселина Малчева и Елена Попова. То се знае, че имаше много доволни и други, които не спечелиха от осигурените книги от личните библиотеки на писателките. Хубавите песни от Наско и Желка Великови, уредбата на Ради и хармоничката на Тодоров изпълниха обстановката с радостни мелодии, допринасящи за празничното настроение. Няма да пропуснем да споменем и артистично представения комплект от вицове на майсторката на словото Тодорка Стоянова. Неусетно стигнахме до родния град Добрич.
Благодарим от сърце за прекрасната екскурзия, професионализма на шофьора Ради, на организаторите и всички участници, и най-много на Бог, че ни изпрати прекрасен летен ден!

Иван ТОДОРОВ

Назад

Всички статии на Брой 07-08, 2021

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Август
100 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Спортът сред незрящите
XVIII НАЦИОНАЛНО ОБЩО СЪБРАНИЕ НА ПЪЛНОМОЩНИЦИТЕ НА ССБ
Първо заседание
ГЛОБУС
Едновековна дейност за благото на обучението и рехабилитацията на зрително затруднените
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Монтана
Добрич
Варна
ЛИЧНОСТИ
Спомен за професора
НАШИТЕ ПОБЕДИТЕЛИ
Да променим света, за да бъде за всички!
В хармония и взаимно уважение
ПРЕДАНОСТ НА ЧЕТИРИ ЛАПИ
Любов за Дейзи
Черният котарак
ПРОЕКТИ
Какво е важно за удовлетворяващия и независим живот на хората с нарушено зрение
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
ТЕХНОЛОГИИ
Разпознаване на изображения с приложението Sullivan+
iOS 15 ще достигне дори до iPhone 6s
iOS 15, macOS Monterey и всички по-големи анонси от Apple WWDC 2021 на едно място
ЮБИЛЕЙ
Десет години "Светлина"
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6