Брой 07-08, 2021

Тема: ТЕХНОЛОГИИ

iOS 15, macOS Monterey и всички по-големи анонси от Apple WWDC 2021 на едно място


Apple представи новата версия на мобилната платформа iOS, новия macOS Monterey, големи подобрения на FaceTime и други. Това стана по време на годишната конференция WWDC на компанията, която тази година се проведе онлайн. iOS 15 идва с доста новости, като Apple е преработила голяма част от функциите на платформата.
Новата операционна система въвежда новата функция Focus. Чрез нея потребителите могат да избират приоритетни приложения, от които да получават известия, докато режимът е активен, а останалите ще бъдат скрити. Идеята е така потребителят да се разсейва по-малко по време на важна работа. Останалите известия ще са достъпни в списък, а ако става дума за чат приложение, изпращачът ще получава автоматичен отговор, че потребителят в момента е зает.
Apple е преработила и известията в iOS. Дизайнът им е по-различен, като ще показва снимки на потребителите, които са изпратили съобщение например. Има повече опции за настройка на часове за показване на известия от определени приложения. Операционната система може автоматично да определя кои известия са с приоритет на базата на предишните взаимодействия на потребителя с приложенията.
Браузърът Safari също е обновен с по-компактен и минималистичен дизайн. Приложението Apple Maps пък има обновен интерфейс и по-красиви карти с повече детайли за обектите, инфраструктурата и сградите.
iOS 15 ще затегне също така и сигурността. Потребителите ще имат още повече функции за управление на достъпа на приложенията до данните им. Siri също ще обработва информацията в рамките на iPhone, което ще ускори работата на гласовия асистент.
Apple представя редица нови функции, насочени към здравето, като например възможността да споделяте здравни данни със семейството си и с доставчиците на здравни услуги. Приложението Health също получава нови функции и възможности, особено когато работи заедно с Apple Watch. Една от новостите е възможността да се анализират тенденции в здравните показатели на потребителя с течение на времето и да се откриват потенциални проблеми, или да бъде похвален за добри постижения.
Новият Live Text на Apple ще дигитализира текста във вашите снимки, което може да ви позволи да копирате и поставите текст от снимка например или да се обадите на телефонен номер, който е на снимката. Apple казва, че използва "интелигентност на устройството" за функцията.
Wallet на Apple скоро ще ви позволи да съхранявате идентификационния си номер в цифров вид (в участващите щати в САЩ), който след това ще използвате като идентификация на летищата в САЩ.
С iPadOS 15 Apple ще ви позволи да добавяте Widgets към началния екран и достъп до библиотеката с приложения, която дебютира миналата година на iPhone с iOS 14. Apple също въвежда подобрения в мултитаскинга - с нови контроли, които улесняват управлението на вашите приложения, и ще можете да създавате приложения със Swift Playgrounds.
Apple ще позволи на Siri да обработва гласови заявки на устройството, което означава, че аудиото няма да се изпраща през мрежата и Siri може да приема много заявки, докато е офлайн. Освен това Apple ще позволи на производителите на аксесоари на трети страни да добавят Siri към своите устройства, обяви Apple по време на WWDC. Компанията го показа на термостата Ecobee в своята презентация.
Apple прави някои нови промени в AirPods, като например улеснява намирането им в мрежата Find My и възможността да обявяват вашите известия.
iCloud на Apple получава нова частна услуга за препредаване и възможност за създаване на поверителни имейли, наречена Hide My Email. Те ще бъдат част от нов абонамент за iCloud Plus, който няма да се предлага на допълнителна цена за текущите платени потребители на iCloud.
Следващото голямо издание на macOS на Apple се нарича Monterey. Една голяма нова функция е възможността да използвате една и съща мишка и клавиатура на вашия Mac и iPad. Приложението Apple Shortcuts също идва на Mac. А Monterey добавя подобрения към FaceTime, SharePlay и новите статуси Focus, които идват към другите софтуерни платформи на Apple.
Apple обяви, че ще позволи на разработчиците да използват TestFlight, за да тестват своите приложения на Mac. Компанията също така обяви Xcode Cloud, който ви позволява да тествате приложенията си на всички устройства на Apple в облака.Назад

Всички статии на Брой 07-08, 2021

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Август
100 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Спортът сред незрящите
XVIII НАЦИОНАЛНО ОБЩО СЪБРАНИЕ НА ПЪЛНОМОЩНИЦИТЕ НА ССБ
Първо заседание
ГЛОБУС
Едновековна дейност за благото на обучението и рехабилитацията на зрително затруднените
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Монтана
Добрич
Варна
ЛИЧНОСТИ
Спомен за професора
НАШИТЕ ПОБЕДИТЕЛИ
Да променим света, за да бъде за всички!
В хармония и взаимно уважение
ПРЕДАНОСТ НА ЧЕТИРИ ЛАПИ
Любов за Дейзи
Черният котарак
ПРОЕКТИ
Какво е важно за удовлетворяващия и независим живот на хората с нарушено зрение
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
ТЕХНОЛОГИИ
Разпознаване на изображения с приложението Sullivan+
iOS 15 ще достигне дори до iPhone 6s
iOS 15, macOS Monterey и всички по-големи анонси от Apple WWDC 2021 на едно място
ЮБИЛЕЙ
Десет години "Светлина"
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6