Брой 09, 2021

Тема: IN MEMORIAM

Напусна ни Михаил Кърлин


Ангел СОТИРОВ
Снимка - фотоархив на автора

Със своите 47 години на председателското кресло Михаил Кърлин изпреварва много чужди и наши диктатори и монарси, председатели на сдружения с идеална цел и на кооперации. Според Янаки Градев по управленско дълголетие председателят Михаил Кърлин е четвърти в света. Пред него били само Фидел Кастро, Васил Панев и Муамар Кадафи. Експредседателят Янаки Градев прави своите изчисления сякаш с известна завист. След свалянето от власт на либийския диктатор властелинът на слепите кооператори вече се премества на третата, още по-престижна позиция. А от българските монарси Иван Александър, с владетелския си стаж от 40 години, изостава с цели 7 години от този на Михаил Кърлин. Нашият кооперативен бос, освен на атрактивния Фидел Кастро, отстъпва и на Гинес-рекордьора от Съюза на глухите Васил Панев с председателски стаж от 48 години. Но без съмнение - по продължителност на властване кооператорският любимец Михаил Кърлин е с доста години и пред Тодор Живков, и пред цар Фердинанд. А сред председателите на българските потребителни кооперации полуслепият свръходарен председател от Банско изглежда е абсолютен шампион.
Разбира се, избухвали са на няколко пъти и определени брожения срещу многолетното здраворъко управление на супермениджъра Михаил Кърлин с желязна 10-годишна цикличност. Дори през 1983 г. и 1993 г. са правени твърде сериозни опити за детронирането на председателя Кърлин и то все на 11 април, но и двата пуча завършват с пълно фиаско за силно безкъсметните превратаджии. И пак през три години около 2 хиляди слепи и слабовиждащи кооператори посредством пълномощниците си почти единодушно дават вота си на своя харизматичен лидер. Най-вероятната причина за високата вискозност на любовта от страна на зрително увредените кооператори към управленската икона е и немаловажният факт, че изумителният кооперативен рекордьор Кърлин три пъти в годината се сеща за своите съкооператори, раздавайки им несвидливо Великденски, Рождественски и други парични и материални бонуси.
Въпреки тежко нарушеното си зрение, Михаил завършва основното си образование в родния си град, а средното - в гимназията на Разлог. Приет е за студент в Ленинград (сега Санкт Петербург) по специалностите математика и електроника, но талантливият математик предпочита Софийския университет, в който завършва право. Вероятно компенсаторно, слабовиждащият ученик и студент Михаил Кърлин винаги е пълен отличник. И нещо прелюбопитно – банскалийското момче с дълбоко увредено зрение е трикратен шампион от републикански олимпиади по математика.
Още в първи клас е приет за чавдарче и е определен за председател на класа. От шести клас е председател на пионерската организация и знаменосец на училището. В гимназията е секретар на класа, а от 10-и клас – секретар на УЧКОМА и знаменосец на гимназията. В университета е културно-масовикът на ВУЗ-овския комитет на комсомола. Избиран е и за председател на Софийската териториална организация на ССБ, също и два мандата за член на Бюрото на неговия Централен съвет. Член е бил и на Настоятелството на Народно читалище на слепите "Луи Брайл". В качеството на такъв няколко години е бил редактор на първото в България говорещо списание "Популярна просвета". Бивал е и заместник-председател на Съюза на търговците в България, а също и член на УС на ГКС и на УС на ЦКС.
Като студент през 1962 г. става член на НПКСБ, от март 1966 г. е избран за член на Контролния съвет. През 1968 г. е избран за председател на Контролния съвет, а през 1972 г. е вече първи зам.-председател на кооперацията. От 1 април 1974 г. я оглавява.
Според Михаил Кърлин най-големите му постижения са, че от 1986 г. НПКСБ няма грам кредити към никого. Второ – евтиното закупуване на тази двуетажна сграда, в която се помещава нейното управление. Тя е със 760 кв. м. разгъната площ и е разположена в парцел с размер от 2 100 кв. метра. Третото му постижение е запазването на собствеността на кооперацията.
Бащата на Михаил – Александър, е строг главен счетоводител, Майка му Мария – неподражаем главен готвач. Елена Тодорова Астинова е неговата съпруга. Синът му Александър работи като адвокат. Любящ дядо е на двама внуци - Михаил на 19 и Кристиян на 12 години.

На 9 август, понеделник сутринта, след кратко боледуване Михаил Кърлин, навършил на 3 април 78 години, умира в софийския си дом. Поклон пред светлата му памет!Назад

Всички статии на Брой 09, 2021

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Октомври
100 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Как се полагаха основите в Северна България
IN MEMORIAM
Напусна ни Михаил Кърлин
ГЛОБУС
Светът в нозете на трима незрящи
ЗДРАВЕЙ, СЕПТЕМВРИ!
Стихотворение
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Силистра
Пловдив
Монтана
Благоевград
Кърджали
Добрич
ОБЩЕСТВО
Днешните парадокси
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СВЯТ
И няма нито един инвалид по улиците
ЮБИЛЕЙ
20 години Благодат
Архив на изданието
1 2 3 4