Брой 09, 2021

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Пловдив


Юбилей и традиция

Георги ГЕНОВ

В програмата на РО Пловдив, свързана с честването на 100-годишния юбилей от основаването на ССБ – най-старата организация на хора с увреждания в България, бе заложено и събитие, станало традиция в живота на пловдивските хора с нарушено зрение. От близо две десетилетия насам, с малки прекъсвания, почти ежегодно на различни локации се провеждат изложби, популяризиращи възможностите на зрително затруднените. Чрез тези изложби пловдивските съюзни организации си поставят няколко цели. Основната е обществеността да се запознае с това какво умеят хора, макар и в неравностойно положение, частично или напълно лишени от възможността да ползват един от безценните дарове на природата – светлината. Втората е осигуряване на предпоставки за общуване и контакти на съюзните членове с широк кръг от обществото, в това число и чужденци, както и за оползотворяване на времето им с дейности, които им носят удовлетворение и ги карат да се чувстват пълноценни. Не на последно място стои и възможността за подпомагане на личния и семейния бюджет.
За четвърти път любезното си домакинство за настоящата изложба ни бе предоставено от Балабановата къща – емблематичен обект от комплекс "Старинен Пловдив". Елена Кантарева – директор на Общински институт "Старинен Пловдив", Донка Налбантова – ръководител на отдел "Културна политика и информационно обслужване" към института и Мариана Гамизова – уредник на Балабановата къща оказаха неоценимо съдействие за подготовката, както и най-вече за информационното обезпечаване при разгласата на събитието.
Откриването стана на 21 юли от 17 ч. в двора на Балабановата къща. След няколко встъпителни думи Георги Генов, упълномощен от отсъстващия от града председател на пловдивската регионална съюзна организация Красимир Касабов, предостави думата за приветствие и поздравления за 100-годишния юбилей на ССБ на зам.-кмета на община Пловдив Пламен Панов, отговарящ по въпросите на културата, археологията и туризма. Поздравления поднесе и директорът на ОИ "Старинен Пловдив" Елена Кантарева. На откриването присъстваха и Фиданка Кацарева – зам.-кмет на район "Централен", Донка Аргирова – началник-отдел ХУСУ в дирекция "Социално подпомагане", представители на Лайънс клуб "Филипополис", журналисти и граждани.
Последва кратка музикално-художествена програма. Няколко изпълнения направи съставът за автентичен и обработен фолклор "Тракийски цвят", две песни поднесе дует "Настроение", а със свое стихотворение Мария Атанасова показа необятните възможности на художественото слово. След това гостите с интерес, дори с почуда разгледаха подредените в тъй наречената сводеста зала експонати, голямата част от които можеха да бъдат закупувани.
В продължение на 10 дни – от 21 до 31 юли – участващите в изложбата съюзни членове на пловдивската регионална организация на слепите имаха чудесната възможност да покажат на пловдивчани и гостите на града плодовете на своя труд, майсторство и креативен дух. Свои картини представиха Верка Уилямсън от Пазарджик – дългогодишен изложбен ветеран, Стамен Карамфилов, специализирал се в енкаустиката – рядък, специфичен вид живописна техника на рисуване, Кета Петрова и Гергана Кисьова. Кета Петрова представи интересна стъклопис, а Гергана Кисьова, Румяна Каменска, Тотка Златанова и Елена Дулчева предизвикаха възхищението на посетителите със своите керамични произведения – сувенири, стенни пана, свещници, вази и предмети за бита като плата за сервиране, чайници, захарници, фруктиери и други. Невиждащите майстори – курсисти в Националния център за рехабилитация на слепи – са се трудили продължително време, за да изобразят в невероятни форми до най-малката подробност своите творчески представи и да претворят глината в завършени продукти, носещи всички качества на произведения на изкуството.
С особено внимание посетителите се спираха пред гоблените на Иванка Геновска от Белозем, чиято изработка разкрива душевността на тяхната създателка. Радка Христова изложи традиционните си изделия от макраме, а Милка Дечева, Мария Йорданова, Снежанка Кирчева и Ивана Ралова – ръчни плетива. Изложбата бе аранжирана и подредена с вкус от сътрудничката на председателя на РО Пловдив Ани Караиванова.
Назад

Всички статии на Брой 09, 2021

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Октомври
100 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Как се полагаха основите в Северна България
IN MEMORIAM
Напусна ни Михаил Кърлин
ГЛОБУС
Светът в нозете на трима незрящи
ЗДРАВЕЙ, СЕПТЕМВРИ!
Стихотворение
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Силистра
Пловдив
Монтана
Благоевград
Кърджали
Добрич
ОБЩЕСТВО
Днешните парадокси
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СВЯТ
И няма нито един инвалид по улиците
ЮБИЛЕЙ
20 години Благодат
Архив на изданието
1 2 3 4