Брой 09, 2021

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Монтана


Вълнуващо пътуване

В последния понеделник на месец юли 2021 година 30 човека от Териториална организация – Бойчиновци поеха по маршрут Бойчиновци - село Горна Гращица - Кюстендил.
Сякаш и природата бе с нас – изпрати ни прекрасен, топъл, слънчев ден.
С песни и весело настроение започна нашето пътуване и неусетно стигнахме до село Горна Гращица. Тук ни доведе надеждата да оставим офталмолозите без работа и вярата, че ще намерим лек за болестите. Славата на селото се носи покрай лековития извор, бликащ под прастар оброчен кръст. Направо от извора екскурзиантите утолиха жаждата си, а сенките на дърветата приютиха групата за кратка почивка. Наляхме от лековитата вода и в параклиса до чешмата запалихме по свещица с надежда за здраве и изцеление.
Следващата ни спирка бе Кюстендил. Наричат града с какви ли не имена – Градът на художниците, Овощната градина на България... Със своята над 8 000-годишна история той е чудесна дестинация. Тук сърдечно ни посрещна председателката на ТО - Кюстендил Стефанка Янкова. Тя бе наш гид и ни показа забележителностите на града. Посетихме художествената галерия "Владимир Димитров – Майстора". С интерес изслушахме беседата и разгледахме експозицията на галерията, в която са изложени картините на бележития художник. Разходихме се през красивия площад на града и впечатление ни направиха сградата на общината и множеството забележителности - Дервиш баня, Римските терми, Джамията "Ахмед бей", църквата "Свети Мина"... Минахме по железния мост над река Банщица. С огромна благодарност за отделеното внимание се разделихме с г-жа Янкова и я поканихме да посети Северозападния край на България.
И сякаш неусетно се изнизаха часовете. Забравили за миг тревогите, доволни от изживените мигове, дружно поехме обратно към дома с весели закачки и песни.
Наблюдавайки ведрите лица на хората, новоизбраният председател на териториалната организация в Бойчиновци Стефан Стефанов вече знаеше, че така се създават хубавите традиции и видя организацията единна и сплотена.

Ива ПЕТКОВА,
председател на РО Монтана
От Северозападна България до Източните Родопи

На 13, 14 и 15 август 2021 г. 51 човека и техните придружители от ТО - Видин, ТО - Монтана и ТО - Бойчиновци предприеха тридневна екскурзия по маршрут Видин – Пловдив – Асеновград – Кърджали. Инициативата бе на председателката на ТО - Видин Радославка Иванова. Първата спирка по маршрута ни бе Малката базилика в Пловдив. Там с интерес изслушахме беседата и разгледахме експозицията. След това потеглихме към Асеновград. Посетихме Историческия музей и Етнографската къща. Разгледахме етнографската експозиция на представителния градски бит. Голямо впечатление ни направи дърворезбованият таван с прочутото олимпийско слънце. Потеглихме към Кърджали - красив град с богата история и много забележителности. Настанихме се в хотел "Устра".
На другия ден след закуска се отправихме към древното светилище Перперикон. Там ни очакваше екскурзовод. Той ни разказа за и показа огромния скален масив, за който се смята, че е възникнал преди осем хиляди години. Тук всяко едно кътче притежава своя чар и обаятелност.
След като се насладихме на уникалността на древния Перперикон, се отправихме към манастирския комплекс "Свети Йоан Предтеча". Радушно ни посрещнаха и ни разказаха за историята му. Имахме възможност да се разходим в града, да опитаме тамошната кухня и да посетим още забележителности по наша преценка. Вечерта се събрахме в ресторанта на хотела. Тук председателката на РО - Кърджали Шюкран Исмаил ни бе подготвила приятна изненада. За нашето настроение се погрижи кърджалийският славей Айдън Мехмед. До късно се забавлявахме и не ни се разделяше, макар че рано сутринта ни чакаше дълъг път за връщане към дома.
Третият ден от екскурзията ни започна с посещение на още една забележителност в покрайнините на Кърджали – природния феномен Каменната сватба. С интерес наблюдавахме красивата група от каменни пирамиди, наподобяващи каменно шествие. Две легенди за мястото се пазят в паметта на народа. А според научните обяснения – преди 35-40 милиона години тази част на Родопите е била дъно на неспокойно море. След оттеглянето на водите, вследствие на действието на слънцето, вятъра и дъжда, се образували и причудливите скални фигури. Никой обаче не може да даде обяснение защо точно сватбарите е решила да извае природата. Направихме си снимки и се отправихме към Бачковския манастир. На този свят ден – 15 август, Успение Богородично, с вяра и надежда влязохме в манастирската обител. Дворът бе изпълнен със стотици поклонници от различни краища на страната, желаещи да се поклонят на чудотворната икона и да засвидетелстват почитта си към нашата небесна покровителка и застъпница. Председателката на ТО - Видин г-жа Иванова предварително бе уговорила среща със служители на манастира. Поканиха ни в някогашната трапезария. Там, седнали около масата, изслушахме беседата за историята на манастира и за храмовия празник. Дълго чакахме да се поклоним пред иконата на Божията майка и запалихме свещици за здраве.
Неусетно изминаха три дни, които оставиха у нас неповторими и дълготрайни спомени. Тук се запознаха приятели по съдба и се скрепиха дружески отношения.


Ива ПЕТКОВА,
председател на РО МонтанаНазад

Всички статии на Брой 09, 2021

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Октомври
100 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Как се полагаха основите в Северна България
IN MEMORIAM
Напусна ни Михаил Кърлин
ГЛОБУС
Светът в нозете на трима незрящи
ЗДРАВЕЙ, СЕПТЕМВРИ!
Стихотворение
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Силистра
Пловдив
Монтана
Благоевград
Кърджали
Добрич
ОБЩЕСТВО
Днешните парадокси
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СВЯТ
И няма нито един инвалид по улиците
ЮБИЛЕЙ
20 години Благодат
Архив на изданието
1 2 3 4