Брой 09, 2021

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Благоевград


Отдих на планина

След наситения със спортни състезания месец юли, посветени на стогодишнината на ССБ, членове на регионалната организация в Благоевград решихме да отдъхнем в рехабилитационна база "Релакс" - село Шипково. Бяхме любезно посрещнати от домакините и след консултация с лекар всеки получи насочване към подходящите за него лечебни процедури. На разположение на всички беше и добре оборудваният фитнес център. Правехме си компания с колегите от Монтана и Видин, играехме шахмат, табла, естествено, най-разпалени и шумни бяха картоиграчите. Улучихме време, което се оказа подходящо за ползване на близкия до базата минерален басейн. В един ден планината дори разнообрази преживяванията ни с проливен дъжд и страховити гръмотевици.
Тези от нас, които търсеха повече движение, се разхождаха до близкото село, из планината и дори до цеха за грънчарски изделия. Особено доволни бяха дамите, които обогатиха своето домакинство с кахлени съдове със специфичната троянска шарка.
Любезните шофьори на специално наетия за това пътуване автобус на фирмата "Кимтранс" със собственик Димитър Проданов ни доставиха удоволствието да посетим Троянския манастир, да запалим свещички и да се помолим за здраве и благоденствие пред иконата на Света Богородица Троеручица. Не можеше да не посетим и многобройните сергийки около манастира, от които кавалерите подариха на своите дами скромни бижута за спомен от тази почивка.
Попътно се отбихме в село Черни Осъм, където влязохме в музея, притежаващ богата колекция препарирани животни от различни видове. Всяко животно се изявяваше с най-характерните за него звуци - мечката ревеше, вълкът виеше, кокошката кудкудякаше и тъй насетне. Музеят притежава и голямо разнообразие от влечуги. Незрящият човек имаше усещане, че е попаднал в истинска дива гора.
Почивката ни беше наистина почивка. Мина неусетно и като че ли по-бързо, отколкото ни се искаше. По традиция в предпоследната вечер управителят Велизар Хинков ни организира гала вечеря с жива музика. Падна бурно веселие с хора и разнообразни танци.
Условията в базата са изцяло съобразени с потребностите и на напълно незрящите посетители. Всеки, който притежава някаква степен на индивидуална мобилност, може да се чувства напълно независим на територията на станцията. Навсякъде е чисто, храната е отлично приготвена, вкусна и дори има възможност всеки клиент да замени ястие, което не е по вкуса му, с друго, предпочитано от него.
Не сме изненадани, но всеки път е приятно да усетиш любезността на персонала, винаги усмихнат и приветлив. Екипът на управителя е обучен да обслужва незрящите клиенти по начин, удобен за тях. Трайното впечатление, което остава след края на почивката, е удоволствието от добрата организация на работата в хотел "Релакс". Специална благодарност дължим и на фирмата-превозвач "Кимтранс", чиито шофьори винаги бяха на наше разположение и ни помагаха във всичко.

Борислав ЛАЗАРОВ

Спортът като една от най-значимите дейности за интеграция на незрящите

През горещия, но спокоен като пандемична обстановка месец август ръководството на РО - Благоевград реализира два спортни проекта.
Регионалните турнири по шахмат и шоудаун бяха посветени на значимия за сдружението ни юбилей – 100 години ССБ.
В турнира по шахмат взеха участие 6 състезатели. Той беше индивидуален и се проведе по системата "всеки срещу всеки". След оспорвани срещи се получи следното класиране:
1. Йордан Георгиев
2. Борислав Лазаров
3. Александър Костов.
В турнира по шоудаун се включиха 13 състезатели – 6 жени и 7 мъже.
Надпреварата при жените и при мъжете бе индивидуална. Изравнените възможности на участниците бяха предпоставка за много оспорвани срещи. След изиграването на 17 мача при мъжете се получи следното класиране:
1.Любомир Траянов
2. Васил Тодоров
3. Антон Ташев.
Дамите изиграха 11 срещи и първите три в класирането са:
1. Виктория Лазарова
2. Анжела Секулова
3. Илинка Пупева.
Регионалните турнири дадоха възможност на състезателите да проверят спортната си форма преди участието си в държавните първенства по шахмат и шоудаун.
Оригиналните медали на призьорите бяха връчени от зам.-кмета на община Благоевград г-жа Емилия Халилова. Тя прочете и връчи на организаторите поздравителен адрес от кмета на община Благоевград Илко Стоянов.

Борислав ЛАЗАРОВНазад

Всички статии на Брой 09, 2021

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Октомври
100 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Как се полагаха основите в Северна България
IN MEMORIAM
Напусна ни Михаил Кърлин
ГЛОБУС
Светът в нозете на трима незрящи
ЗДРАВЕЙ, СЕПТЕМВРИ!
Стихотворение
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Силистра
Пловдив
Монтана
Благоевград
Кърджали
Добрич
ОБЩЕСТВО
Днешните парадокси
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СВЯТ
И няма нито един инвалид по улиците
ЮБИЛЕЙ
20 години Благодат
Архив на изданието
1 2 3 4