Брой 09, 2021

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Кърджали


Двудневна екскурзия до Провадия

По случай 100-годишнината от създаването от Съюза на слепите в България 20 незрящи активисти от област Кърджали посетиха Провадия.
Екскурзията бе инициатива на Регионалната организация на слепите с председател Шюкран Исмаил.
Хората със зрителни увреждания посетиха крепостта Овеч, запознаха се с нейната история. С интерес разгледаха запазените съоръжения. Голямо впечатление им направиха затворът на рицарите и възстановената северна порта на крепостта. Те имаха възможност да видят скалния феномен "Чудните скали", разположен на брега на третия по големина в България язовир - Цонево.
Шюкран Исмаил сподели за "Нов живот", че са избрали тази дестинация, защото мястото е забележително както със своето архитектурно и културно наследство, така и с уникалната си природа.

Стайко КАФОВ

Шахматен турнир

По случай 100-годишнината от създаването на Съюза на слепите в България Регионалната организация на слепите - Кърджали организира и проведе шахматен турнир.
Той се състоя във вилата на Митко Киряков в покрайнините на Джебел. В турнира взеха участие 30 незрящи от териториалните организации на слепите в Момчилград и Кърджали.
Безспорен победител в играта на шахмат стана Кязим Кадир от Момчилград. Той нееднократно е участвал и побеждавал в шахматни турнири за незрящи в Момчилград, Кърджали, Джебел и Крумовград, за което е бил отличен с купи и предметни награди.
Второ място зае Селвер Салимова, също от Момчилград. Макар в напреднала възраст, шахът остава любимата й игра и страст.
Третото място завоюва Петър Петров, следван на крачка от Сафиназ Али - и двамата от Кърджали.
Радостта на победителите бе споделена от участниците в играта от Кърджали - Иван Терзиев и Петър Петров, които заедно с любезния домакин Митко Киряков от Джебел огласиха механата с любими родопски песни.
Спечелилите надпреварата в шаха и всички участници бяха наградени от Шюкран Исмаил - председателка на РО - Кърджали. Тя с личните си средства осигури богат обяд.

Стайко КАФОВ


Назад

Всички статии на Брой 09, 2021

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Октомври
100 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Как се полагаха основите в Северна България
IN MEMORIAM
Напусна ни Михаил Кърлин
ГЛОБУС
Светът в нозете на трима незрящи
ЗДРАВЕЙ, СЕПТЕМВРИ!
Стихотворение
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Силистра
Пловдив
Монтана
Благоевград
Кърджали
Добрич
ОБЩЕСТВО
Днешните парадокси
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СВЯТ
И няма нито един инвалид по улиците
ЮБИЛЕЙ
20 години Благодат
Архив на изданието
1 2 3 4