Брой 09, 2021

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


Денят на св. Мария Магдалена

На 22 юли православните християни празнуват името на Света мироносица Мария Магдалена, която съпровожда Иисус Христос до неговата кръстна смърт. Заедно с майката на Спасителя тя стояла при кръста и видяла как положили Господа в гроба. Мария Магдалена първа открива, че Христос е възкръснал и съобщава на неговите ученици радостната вест. Това е библейската истина за това прекрасно име.
По този повод Магда Минчева реши да изненада приятно своите приятели от "ХобиСклуб", като им спретна един незабравим имен ден сред природата в местността "Кольовите извори". Рано сутринта автобусът се отправи към уговореното от Магда място. Радостна глъч, смях, закачки и поздравления към именячката огласиха утрото. След по-малко от час пристигнахме. Останахме изумени от дивната природа - езера, язовир, гора, открит топъл басейн, екопътеки, горски зоопарк и други привлекателни забележителности. Имаше множество маси и пейки, даващи възможност за почивка и игри на открито. В близкия ресторант ни посрещна ведрият и усмихнат персонал. Хората ни предложиха богато разнообразие от храни, напитки и други изненади. След като си похапнахме разни вкусотии, всеки потърси поле за свои изяви в игрите на открито: шахмат, табла, карти и "Не се сърди, човече". Намериха се зрители и съдии за отличаване на победителите. Най-оспорвана бе битката на табла между Георги Милев и Магда Минчева. Въпреки че играта завърши 3:0, целуването на ръка беше жест на компенсация за по-слабия. Тодорка Стоянова внесе неизвестно дотогава разнообразие в играта на карти. Най-разпалени, с много смях и сълзи, бяха играчите на "Не се сърди, човече". Интересни моменти за горския зоопарк сподели с колегите си Радка Великова.Тя с умиление разказа за наличните животни и перфектната хигиена. В състезанието по плуване спечели Ирника Анатолиева. Добра Колева събра около себе си почитатели на хубавата поезия и късия разказ. Диана от персонала забеляза, че има незрящ човек с бял бастун между нас и оказа помощ при по-екстремните места в парка, за което й благодарим. Голямо удоволствие беше, че управителката на екокомплекса Петя Тодорова лично ни обърна внимание и с ведра усмивка ни покани отново да посетим това екзотично място. Разделихме се със смесени чувства - голяма радост от преживяното и натъжени, че хубавият имен ден на нашата Магда завърши.

"ХобиСклуб",
гр. ДобричЕкскурзия до белия град

В "ХобиСклуб" направихме преглед на предложенията за екскурзии за месец август. Надделя идеята за посещение на град Балчик с неговите исторически обекти - Историческия музей, Етнографската къща и Художествената галерия. В нашата организация имаме практиката всеки да предлага различни идеи за дестинации, а управителният съвет взема решение закъде да отпътуваме. Фактът, че морският град Балчик е само на 35 км от Добрич, а знанията ни в исторически аспект са недостатъчни, определи решението ни. Подготовката бе кратка - списък на пътуващите, осигуряване на транспорт, уреждане на финансови и битови въпроси, инструктаж и сме готови за път. В 8 часа тръгнахме с 20-местен микробус към морския град под ритъма на тиролска музика за настроение. Срещата с историчката Ивелина Романова от РИМ-Добрич беше в кафенето пред музея. След чашата ободрително кафе Ивето ни поведе към предварително уговорената среща с уредника на Историческия музей Венцислав Чаков. Разказът му беше кратък, смислен и увлекателен, подплатен с интересни откъси от документални исторически филми и артефакти.
Историческият музей в Балчик е открит през далечната 1907 г. и днес експозициите му представят историята на града още от неговото възникване през VI век преди Христа. С трите си зали, посветени на различни исторически епохи, по интересен и модерен начин музеят разказва на посетителите за бурното развитие на града през вековете. Сред експонатите на музея са много артефакти от различни исторически периоди – от енеолита до Средновековието – предмети от керамика и стъкло, скулптури, архитектурни детайли, колекции от монети.
Безспорно най-голямата ценност на Историческия музей в Балчик, наречена от наши и чужди археолози откритието на века, е храмът на Понтийската богиня-майка Кибела. Проученият античен храм е единственият открит досега храм на Кибела в източната част на Балканския полуостров и е най-добре съхраненият храм на богинята в света. Всяка година храмът на Кибела привлича множество туристи от цял свят, дошли да разгледат различните предмети и статуи на богинята-майка и да разберат повече за култа на древните народи към нея.
Етнографската къща, която посетихме, се намира в реставриран възрожденски дом от 60-те години на 19-и век, притежание на бивш търговец на жито. Видяхме както експонати, свързани с бита и поминъка на балчиклии, така също автентични предмети, оръдия на труда, облекла и накити, характерни за местното население на този край. Особено впечатляват добруджанските тъкани. Вложила цялото си умение, художествен вкус и чувството си за хармония и красота, българката създава разнообразни тъкани с прекрасни багри и орнаменти, предназначени за битови нужди и за украса на дома. Благодарихме на Ивелина Романова за прекрасния и подробен разказ, като я аплодирахме и направихме интересни снимки.
Супер изненадата ни беше, че в Художествената галерия попаднахме на действаща изложба на известната добричка художничка Велина Христова. Лъчезарната Николина Иванова с особено въодушевление ни разказа за творчеството на добричлийката, за одухотворението от нейните платна, от приказния свят от пейзажи и легенди, вдъхновени от морето и извиращи от душата. Разделихме се с уредничката на галерията с аплодисменти, като й подарихме календарче с изображение на сляпо котенце с очила - символ на нашата организация "ХобиСклуб". Екскурзията продължи, то се знае, с морски дарове в ресторант: рибена чорба, пържен сафрид, риба лаврак и чернокоп, карагьоз, калкан и други, гарнирани със студена бира. След вкусния обяд се отправихме на кратка разходка в белокаменния град.

Иван ТОДОРОВНазад

Всички статии на Брой 09, 2021

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Октомври
100 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Как се полагаха основите в Северна България
IN MEMORIAM
Напусна ни Михаил Кърлин
ГЛОБУС
Светът в нозете на трима незрящи
ЗДРАВЕЙ, СЕПТЕМВРИ!
Стихотворение
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Силистра
Пловдив
Монтана
Благоевград
Кърджали
Добрич
ОБЩЕСТВО
Днешните парадокси
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СВЯТ
И няма нито един инвалид по улиците
ЮБИЛЕЙ
20 години Благодат
Архив на изданието
1 2 3 4