Брой 09, 2021

Тема: СВЯТ

И няма нито един инвалид по улицитеХората с увреждания в Северна Корея са по-изолирани от всички останали. Обществото ги смята за бреме, а средата не им позволява да участват в социалния живот. Едва сега има плахи признаци за промяна.
По официални данни 6,4% от населението на Северна Корея страда от различни телесни или умствени увреждания. Интеграцията на тези хора в обществото е процес, който тепърва започва. През последните 15 години севернокорейското ръководство прокара няколко законодателни поправки. През 2013 например беше преработен Законът за защита на хората с увреждания, а преди около половин година страната се сдоби и с Конвенция за правата на хората с увреждания. От 2003 г. е официално признат корейският жестомимичен език, глухонеми деца междувременно се обучават за учители, които по-късно да преподават на други деца с увреждания. В цялата страна съществуват общо 12 училища за деца с увреден слух, както и три училища за слепи деца.
За децата с физически недъзи обаче няма специализирани учебни заведения - те посещават редовните училища, независимо че на практика никъде няма рампи за инвалидни столове и други улеснения за придвижване. С някои малки изключения децата с умствени увреждания са изцяло откъснати от образователните процеси.
В цялата страна има едно-единствено учебно заведение за подобни деца - в Корейския център за рехабилитация на деца с увреждания например се обучават ученици със синдрома на Даун. Затова пък няма никакви специални учебни програми, пригодени за тях, казва Каталина Девандас-Агилар от Съвета по правата на човека към ООН.

Срам за семейството
Само здрави и жизнерадостни хора - така режимът представя страната пред чужденци.
Тя допълва, че като цяло усилията на севернокорейските власти са насочени само към слепите и глухонемите хора. По време на посещението си в комунистическата държава Девандас-Агилар не е била допусната да посети избрана от нея психиатрична клиника, затова тя не може да се ангажира с оценка на положението там.
Посещението на пратеничката на ООН в Северна Корея е било организирано със съдействието на Корейския съюз за защита на хората с увреждания. Организацията в момента разработва национален план за действие, който ще се изпълнява през следващите 10 години. Предвидените в него мерки би трябвало значително да подобрят условията за живот на хората с увреждания. Но най-вече има нужда от скъсване с предразсъдъците, казва Каталина Девандас-Агилар: "Широко разпространено е мнението, че тези хора не са способни да работят, поради което обикновено ги смятат за бреме", казва тя.
Много севернокорейски семейства избягват да се появяват на обществено място с децата си или със свои роднини с увреждания, защото се срамуват от тях. Вместо това предпочитат да ги държат затворени в къщи - изолирани и оставени сами с нещастието, често без каквато и да била подкрепа, казва още представителката на ООН.

Стълбите – като непреодолимо препятствие
Хората с увреждания са на практика изключени от социалния живот. Не само поради предразсъдъците на обществото, но и поради някои съвсем прагматични неща – липса на специализирани заведения и програми за интегрирането на хората с увреждания, липса на инвалидни колички и протези, липса на среда, която да осигурява достъпа на тези хора до обществени сгради и до обществения транспорт.
От няколко години Пхенян изживява истински бум в строителството, градът иска да се превърне в лъскава витрина за живота в комунистическата държава. Но дори и най-новите сгради не са проектирани за използването им и от хора с увреждания. С пълна сила това важи и за открития през 2015 г. Изследователски център в столицата, с който домакините се хвалят пред всички чужденци. Когато те поискали да го покажат и на пратеничката на ООН, се разбрало, че това няма да е възможно, защото в сградата човек може да влезе единствено като се изкачи по стълби. За Каталина Девандас-Агилар това се оказало непреодолим проблем. Защото самата тя е в инвалидна количка.

Източник:
Дойче велеНазад

Всички статии на Брой 09, 2021

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Октомври
100 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Как се полагаха основите в Северна България
IN MEMORIAM
Напусна ни Михаил Кърлин
ГЛОБУС
Светът в нозете на трима незрящи
ЗДРАВЕЙ, СЕПТЕМВРИ!
Стихотворение
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Силистра
Пловдив
Монтана
Благоевград
Кърджали
Добрич
ОБЩЕСТВО
Днешните парадокси
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СВЯТ
И няма нито един инвалид по улиците
ЮБИЛЕЙ
20 години Благодат
Архив на изданието
1 2 3 4