Брой 09, 2021

Тема: ОБЩЕСТВО

Днешните парадокси


Ники КОМЕДВЕНСКА

Днешната политика е тъй наситена с парадокси, че самата тя вече се превръща в парадокс. Нейната основна цел например е да обединява, а се оказва, че тя успява не просто да разделя, а да превръща хората в истински врагове. Някой да е присъствал на изложба, където хората се хващат за гушите в спор кой е по-голям художник - Вермеер или Караваджо? Или пък на концерт привържениците на Бах да извадят тежката артилерия срещу почитателите на Бетовен? Но това е изкуство - друг вид общуване, което политиката се опитва да имитира, а защо не и да контролира.
Още един парадокс - политиката говори с обещания за бъдещето, но трудно успява да прекрачи границата дори на собственото си настояще, което се ограничава в рамките на четири до осем години. Изключение правят само диктатурите, но и там положението не е много сигурно.
Третият парадокс - политиката е игра на нерви и по принцип победител би трябвало да бъде най-хладнокръвният. Обратното е - побеждава този, който крещи най-силно и езикът му е по-бърз от мисълта. Вярно, така гарантирано ще изтърси някоя глупост, но пък това също му носи точки, защото някак си го доближава и до най-неграмотните избиратели.
И последно, но това вече не е парадоксално, а страшно - политиката е навсякъде. Тя сяда вечер с нас на масата, тя определя какво и как ще се лекува, тя пише учебниците, тя е диригентът, оркестърът и публиката на това същество, наречено Свят. С други думи - тя вече е всичко.
И преди някой пак да се изкаже - "Ама аз те мислех за умна", нека да уточня - моята умност никак не е свикнала да се нагажда към чуждата. Разбира се, можете да не се съгласите с мен - нямам никакви претенции да бъда прероденият Соломон. Тогава можем и да поспорим.
Назад

Всички статии на Брой 09, 2021

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Октомври
100 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Как се полагаха основите в Северна България
IN MEMORIAM
Напусна ни Михаил Кърлин
ГЛОБУС
Светът в нозете на трима незрящи
ЗДРАВЕЙ, СЕПТЕМВРИ!
Стихотворение
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Силистра
Пловдив
Монтана
Благоевград
Кърджали
Добрич
ОБЩЕСТВО
Днешните парадокси
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СВЯТ
И няма нито един инвалид по улиците
ЮБИЛЕЙ
20 години Благодат
Архив на изданието
1 2 3 4