Брой 10, 2021

Тема: ЕСЕ

Здравей, Есен!Здравей, Есен! Прекрачи ми вратата! Имам орехов кекс за приятели и люлеещ се стол до камината. А, да, и лавандула – за хубави мисли. Всъщност чаках Надеждата, но тя е твърде заета. Сигурно сега е при влюбените в парка, които се целуват. Или при лудия, който сутрин чете вицове на уличното куче.
Нарича го Кардинал дьо Ришельо, а то си е чиста проба Рошльо и половина. Или може би се спотайва в тото-пункта, подсмихвайки се на дебеланката, която от десет години играе с едни и същи числа.
О, да, да, знам, че сте скарани и отдавна не си говорите. Тя, Надеждата, е капризна оттук до Австралия. Не понася мъгливия ти шал и жълтата рокля. Демоде били. Разбирам те напълно, Есен. Ще трябва да си назначиш личен стилист, който да оцветява листата ти в синьо, в крак с тенденциите…
Но не предполагах, че Надеждата била и сантиментална. Разплаквала се на прощаване с птиците. И само октомврийската ти шира я опивала. Приличала ѝ на госпожица Любов.
Да, Есен, щедра си! Оставила си дюли – бедняшки слънца, по скриновете на пенсионерите. И децата се радват на кестените ти. Само циганите още те псуват. Те по навик. Не им се сърди! След тебе им свършвала авантата: я орехи, я царевица…
Виж мързеланковците много те тачат, щото денят намалявал, а по мрачина не се работи, че не спори.
Да те черпя един чай, а? От маточина, успокоява до безтегловност. На кутийката пише "Златни сънища". Усмихваш ли се? За тъжните чаят е празник.
И задължително го пият бавно, сякаш глътките са втечнени разочарования и мечти, които нямат стигане. Нещо се замисли? Или си броиш шишарките?
Не стават за храна на гълъби. Какво? Искаш с тях да подкупиш Зимата, че да се позабави? Е, не, няма такъв филм, драга! Няма да ти стигнат, ще ги глътне всичките вихрушката ѝ. Но знаеш ли хубавото на тази кривотия Зимата е, че води със себе си магията Коледа. А тя е клонирана няколко пъти Надежда, която влиза през всеки комин и през всяко заскрежено прозорче. Тя е и обещание за нещо хубаво, блеснало в снежинките и бенгалския огън, в късметлийската баница и дряновите сурвачки.
С теб много си приличаме, Есен. Върви ни приказката, че Дъжд е второто ни име, а третото – Желание. Почти сме си рода. Почти приятелки…

Ивелина РАДИОНОВА
Назад

Всички статии на Брой 10, 2021

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Ноември
100 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Интеграция, култура, спорт и достъп до информация
15 ОКТОМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА БЕЛИЯ БАСТУН
Послушайте детския зъболекар
ЕСЕ
Здравей, Есен!
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Велико Търново
Враца
Пловдив
Русе
Добрич
София
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Незрящ може да вижда отново благодарение на нова генна терапия
Връщане на зрението на напълно слепи хора
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
ТЕХНОЛОГИИ
Windows 10: Как да избегнем замлъкването на екранния четец при разговор чрез Bluetooth устройство
Архив на изданието
1 2 3 4 5