Брой 10, 2021

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Русе


Екскурзия до Слънчев бряг и Несебър

Регионалната организация на слепите - Русе при спазване на противоепидемичните изисквания организира на 6, 7 и 8 септември 2021 година екскурзия до Слънчев бряг и Несебър. В нея взеха участие 50 съюзни членове и придружители.
Сутринта времето обещаваше да е хубаво, но когато пристигнахме в курорта, духаше силен вятър, морето беше бурно и желанието ни да се потопим в него и да се попечем се провали. Така беше и през трите дни. Поради голямото вълнение не успяхме да осъществим планираната разходка с корабче, но това не ни попречи да ползваме други атракциони и да си направим снимки за спомен.
На втория ден посетихме старата част на Несебър – изслушахме беседа за историята на града и разгледахме останките от крепостната стена, археологическия музей, старинните къщи, множеството храмове. Запалихме свещички в единствената действаща църква. На връщане в автобуса нашият музикант Янко засвири с гъдулката, след което се включиха певците и неусетно пристигнахме в Русе.

Росица МАРИНОВА
Викторина "100 години - 100 въпроса"

Регионална организация - Русе организира на 13 септември викторина "100 години - 100 въпроса" по повод 100-годишния юбилей на Съюза на слепите в България. В нея участваха трима съюзни членове – Дачо Дацков и Тодор Тодоров от ТО - Разград и Йордан Ташков от ТО - Русе.
Викторината премина много оспорвано. Всички участници бяха отлично подготвени за краткото време, което имаха. На първо място се класира Йордан Ташков от ТО - Русе, който ще вземе участие в националната викторина.

Росица МАРИНОВАЮбилеен концерт

По повод 100-годишния юбилей на Съюза на слепите в България Регионална организация - Русе организира празничен концерт на 18 септември 2021 година в Пленарната зала на община Русе. Концертът беше осъществен с подкрепата на Общината, Драматичен театър "Сава Огнянов" и сдружение "StandArt". Гости на мероприятието бяха г-н Пенчо Милков - кмет на община Русе, г-жа Катя Петрова -директор на дирекция "Хуманитарни дейности" в Общината, г-жа Симона Христова – началник-отдел "Социални дейности" в Общината, както и дамите от Лайънс клуб "Сексагинта Приста".
"Каузата ни винаги е била да осигурим достоен живот на хората с нарушено зрение", обърна се към гостите председателят Росица Маринова. "И преди, и сега исканията на хората с увреждания са за достъп до образование, работа и градска среда", каза още тя, като подчерта ролята на Съюза като най-активната организация на хора с увреждания и основен техен застъпник в цялата страна. Преди празничните изпълнения тя отличи всички спомоществователи на организацията от името на националното ръководство – община Русе, "Лайънс клуб" - Русе, областна управа - Русе, а индивидуална грамота за подкрепата си през годините получи директорът на дирекция "Хуманитарни дейности" Катя Петрова.
"Възложили сме изработването на генерален план за движение в Русе, с който искам да реализираме звукова система на всеки светофар. Нещо простичко, но от изключително значение за всички вас", каза кметът Пенчо Милков.
В празничната програма взеха участие самодейци от организацията ни, както и гости от Регионална организация - Смолян. РО - Русе благодари на водещия Ивелин Пъшев - мениджър на Драматичен театър "Сава Огнянов" - Русе и на дарителите: "Дунарит" АД, "Ер Енд Ти" ЕООД, "БТБ България" АД, "Арда" ООД и "Сигма" ООД, с финансовата подкрепа на които беше осъществен концертът.

Росица МАРИНОВА


Назад

Всички статии на Брой 10, 2021

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Ноември
100 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Интеграция, култура, спорт и достъп до информация
15 ОКТОМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА БЕЛИЯ БАСТУН
Послушайте детския зъболекар
ЕСЕ
Здравей, Есен!
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Велико Търново
Враца
Пловдив
Русе
Добрич
София
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Незрящ може да вижда отново благодарение на нова генна терапия
Връщане на зрението на напълно слепи хора
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
ТЕХНОЛОГИИ
Windows 10: Как да избегнем замлъкването на екранния четец при разговор чрез Bluetooth устройство
Архив на изданието
1 2