Брой 10, 2021

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


22 Септември - Ден на независимостта

Независимостта на България е провъзгласена на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 година в Търново в църквата "Свети 40 мъченици", където е прочетен манифестът. С този акт Българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от големите европейски държави с Берлинския договор, а българският княз Фердинанд I приема титлата "цар". Отхвърлянето на османското върховенство от България е последвано от анексирането на османските провинции Босна и Херцеговина от Австро-Унгария и предизвиква една от многобройните кризи в международните отношения в навечерието на Първата световна война. В нощта срещу 22 септември министър-председателят Александър Малинов посреща княз Фердинанд I на яхтата "Хан Крум" край Русе. Оттам цялото българско правителство и князът поемат към Търново. Царският влак, в който пътуват държавниците, прави почивка по маршрута си на гара Две могили. Там Малинов написва манифеста за независимостта, под който се подписват Фердинанд и министрите.


Тъй като Берлинският договор е двойно нарушен (от София и от Виена), а Великите сили не са готови за мащабна война, усилията се насочват към дипломатическо признаване на българската независимост.
Българо-османските противоречия са уредени с помощта на Русия. През април 1909 г. са подписани българо-руски, руско-турски и българо-турски протокол. Според тези споразумения Русия опрощава османските задължения, останали от миналите войни. С провъзгласяването на независимостта на България се издига международният авторитет на страната и тя се превръща в равноправна на другите държави. Княз Фердинанд приема титлата "цар на България".
Създадени са предпоставки за освобождаване на последните останали под османска власт български земи в Тракия и Македония.
По този празничен повод Неправителствената организация "ХобиСклуб" посети Регионалния исторически музей - Добрич, добре подреден с артефакти, оръжия (пушки, саби, оръдия, униформи, боеприпаси) от онова време, военни карти, текстове, снимки и други. Историкът Цветан Сашев от РИМ - Добрич беше любезен да ни разкаже подробно и увлекателно историческите събития в България и по-точно в Добруджа. Потресаващи бяха обрисуваните картини от румънската окупация: убийства, грабежи и насилие над добруджанското население. Привикват българи уж за справка, които впоследствие изчезват безследно. Привикват земеделци с хубави коне и пълни каруци с жито, присвояват житото и конете, а хората избиват. И така стотици безчинства сред невинните добруджанци...
Дълбоко развълнувани и впечатлени от разказите и събитията, продължихме коментарите на тази тема на чаша кафе.
Преди да се разделим председателят на организацията покани всички присъстващи на другия ден, 22 септември, на площад "Свобода", пред чешмичката, за поднасяне на цветя по повод празника на независимостта.

Иван ТОДОРОВ


Писателката Рада Въртунинска гостува в "ХобиСклуб"

Широката ѝ усмивка още от вратата мигновено се предаде на посрещачите. С вълнение посрещнахме дългоочакваната ни приятелка - писателката, поетесата и краеведката Рада Въртунинска. Топла прегръдка и свежа роза, подарена от Иван Тодоров, събраха погледите на всички в очакване да чуят заветните "Добре дошла" и "Добре съм ви заварила". Поводът на тази мила среща бе новият ѝ роман "Сбогом, Америка! В изгнание между Америка и Европа". С характерната си вещина и увлекателния си глас тя разказа живи, реални моменти, описани в книгата. Впечатляващата памет на авторката, впечатляващата достоверност за събитията преди Втората световна война поразиха аудиторията. Вглъбената тишина няколкократно бе прекъсвана от аплодисменти, особено когато се касаеше за гордостта, патриотизма, духовната и физическа красота на една българка, главната героиня Анна. Разговорът продължи на чаша вино. Страхотно впечатление направи любовното стихотворение на Рада Въртунинска "Моят малък град с улица любовна" от стихосбирката ѝ "Моят едностаен свят", прочетено от Радка Иванова. Последваха няколко въпроса от биографичен характер, на които гостенката с охота отговори. Спонтанни аплодисменти предизвика посвещението, написано от Рада Въртунинска на новата ѝ книга за своите приятели от "ХобиСклуб". Обща снимка, мили думи, сбогувания и обещания за нови срещи! Чуваха се възгласи - "Бъди ни жива и здрава, с пожелание да ти се оправи зрението, желаем още книги, написани от теб!". Срещата бе посветена на Деня на поезията и възрастните хора.

Иван ТОДОРОВ
Назад

Всички статии на Брой 10, 2021

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Ноември
100 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Интеграция, култура, спорт и достъп до информация
15 ОКТОМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА БЕЛИЯ БАСТУН
Послушайте детския зъболекар
ЕСЕ
Здравей, Есен!
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Велико Търново
Враца
Пловдив
Русе
Добрич
София
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Незрящ може да вижда отново благодарение на нова генна терапия
Връщане на зрението на напълно слепи хора
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
ТЕХНОЛОГИИ
Windows 10: Как да избегнем замлъкването на екранния четец при разговор чрез Bluetooth устройство
Архив на изданието
1 2 3 4 5