Брой 01, 2007

Тема: РЕАЛИЗИРАНА МЕЧТА

Отвъд погледа на обществото

Това е заглавието на документалния филм, продуциран от сдружение „Зрение” с председател Ели Станишева. Нейната дълго лелеяна мечта стана реалност на 4 декември - 28-ия й рожден ден. Тогава се проведе официалната презентация на филма, чиято цел е да покаже незрящите, успели да постигнат професионалната си реализация извън структурите на ССБ.

Реализацията на този проект не би била възможна без приятелите на сдружението, които с удоволствие се включиха и помогнаха, финансово и морално, на обществото да се запознае с незрящите в една съвсем нова светлина. Едни от тези приятели на сдружението са Междууниверситетският център за развитие на кариерата при УНСС и мобилният оператор „Глобул”, чието партньорство с организацията на Ели Станишева е пословично от няколко години. Именно от тях сдружението получава най-сериозна финансова подкрепа за създаването на документалния филм. „Глобул” е негов генерален спонсор. Не на последно място е и помощта на фирма „Декони”, на екипа, заснел продукцията и разбира се на главните герои, участниците. Всички създатели на филма са работили на доброволни начала, като се започне от сценариста и се стигне до режисьора Момчил Момчилов.

Филмът е под патронажа на министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова и ректора на УНСС професор доктор Борислав Борисов.

Един от спонсорите е АЕЦ „Козлодуй”, а също и фирмите „Спийди” и „Комос”

Самият филм е реална история на шестима незрящи, които успешно са се реализирали професионално. Желанието на създателите му е да покажат незрящите като добри професионалисти, всеки в своята област, а също и оценката, дадена им от техни виждащи колеги. Във филма е използван интересен режисьорски похват - през цялото време на екрана вървят субтитри с въпроси към участниците, а техните отговори звучат във вид на монологични откровения и споделяне със зрителите.

Филмът е поредният опит за задълбочаване на интегрирането на незрящите в обществото, а също така и средство за доказване на техните професионални умения и възможности за нормално общуване.

Героите във филма са Светослав Тимев - успешно реализирал се като масажист в държавна болница по рехабилитация в София, високо ценен от колеги и пациенти.

Петър Стайков е представен като преподавател по политология в Нов български университет. Във филма той изразява своята гледна точка за отношенията между слепите и зрящите, като подчертава, че при този вид общуване, активни трябва да са слепите.

Певецът и композитор Орхан Мурат е показан като музиканта-бохем. Разказва за началото на кариерата си като рок-певец и как, като преминава през различни стилове, добива голямата си популярност.

Председателят на спортен клуб "Витоша" Иван Янев разказва за голбала като популярна игра сред слепите и за необходимостта този спорт да има развитие в България.

Интересно е представянето в този филм на Йордан Петров. С огромно удовлетворение той споделя, че действително е намерил своето призвание като акордьор на пиана. С тази професия Данчо изкарва хляба си и е високо ценен в зала "България", където работата не свършва.

Накратко това са главните герои от филма, които са постигнали нещо, благодарение на своите умения и професионализъм.

Показването на тези хора е коствало на Ели Станишева две години усилия, но резултатът от тях много си заслужава. Нейната мечта се сбъдна, а обществото, може би наистина ще погледне „отвъд” и ще бъде по-готово да приема незрящите като свои пълноценни членове - колеги и приятели.

Излизането на бял свят на този документален филм е само поредният резултат от дейността на сдружение „Зрение”. През шестте години на съществуването си сдружението нееднократно е подпомагало в различни форми незрящите, предимно младите хора. Това за пореден път доказва, че и малките организации имат бъдеще в България и въпреки ограничените си финансови възможности могат да бъдат много полезни за незрящите, особено ако работят с желание, амбиция и всеотдайност.

 


Марина ПЕТКОВА


 

Назад

Всички статии на Брой 01, 2007

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Незрящите актьори от Дупница очароваха публиката
Почивка не ни се полага. Интервю с Кристина Димитрова.
Когато инициативата е наша
Успехи на творческия устрем
РСО Бургас
В Бургас вече има Център за социална рехабилитация и интеграция на хора със зрителни увреждания
ТСО Русе
Честито "Златно перо"
В помощ на хората с увреждания
С достойнство в Европа
ТСО Червен Бряг
ТСО Долни Дъбник
КОНСУЛТАЦИЯ
Влязоха в сила промените в закона за интеграционните добавки
НОИ обявява осигурителен доход
НОВИ КНИГИ В СЪЮЗНИТЕ ФОНОБИБЛИОТЕКИ
Говорещи книги, записани и възстановени през 2006 г.
ОБЩЕСТВО
Обществена защита на правата на хората с увреждания
ПИСМО
Благодарствено писмо до ССБ от Дж. Литъл
РЕАЛИЗИРАНА МЕЧТА
Отвъд погледа на обществото
ЮБИЛЕЙНА ТРИАДА В ПЛОВДИВ
40 ГОДИНИ НАЦИОНАЛЕН ЦЕНТЪР ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ НА СЛЕПИ – ПЛОВДИВ
60 ГОДИНИ СЪЮЗНА ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЛЕПИТЕ В ПЛОВДИВСКИ РЕГИОН
50 ГОДИНИ „УСПЕХ КОМЕРС ССБ” ЕООД
Архив на изданието
1 2 3 4