Брой 10, 2021

Тема: ТЕХНОЛОГИИ

Windows 10: Как да избегнем замлъкването на екранния четец при разговор чрез Bluetooth устройство


Стефан ЦВЯТКОВ

Ако сте свързали Bluetooth слушалки или тонколона към вашия компютър, имайте предвид, че по подразбиране при разговор няма да чувате активния екранен четец. Хубавото е, че това поведение все пак може да се предотврати. Специални благодарности към Ивайло Цанков, който даде първоначалната идея за написването на тази публикация.
Когато Bluetooth аудио устройство е свързано към компютър с Windows 10, то обикновено е зададено като такова по подразбиране. Всички звуци се възпроизвеждат чрез него, включително и говорът на екранния четец. При осъществяване на разговор чрез приложение като Zoom, Skype или Messenger устройството преминава в режим hands-free, при което се променя протоколът за връзка между него и компютъра. В тази ситуация екранният четец не се чува. Това се случва само в Windows, а ето как може да се избегне:


JAWS
Фокусирайте се върху основния прозорец или отворете менюто с Insert+J.
Влезте в "Utilities", "Sound Cards".
Изберете конкретна звукова карта, различна от "Windows default sound card" и свързаното Bluetooth устройство, след което натиснете Enter.

NVDA
Отворете прозореца за избор на синтезатор с Insert+Control+S.
С еднократно натискане на TAB се фокусирайте в падащото меню за "Изходно звуково устройство".
Изберете такова, което е различно от "Microsoft Sound Mapper" и свързаните Bluetooth слушалки или тонколона, след което натиснете Enter.

Щом изпълните стъпките, екранният четец ще започне да се чува през избраната звукова карта. Така той няма да замлъква при разговор чрез Bluetooth устройството, а говорът ще продължи да се възпроизвежда, откъдето се очаква.
Ако по някаква причина горните методи не успеят да предотвратят замлъкването на активния екранен четец, направете следното:
Докато има текущ разговор, отидете на работния плот с Windows+M и стартирайте NVDA с Control+Alt+N, ако вече не сте го направили.
Независимо дали чувате говора, натиснете Insert+Control+S, за да отворите прозореца за избор на синтезатор.
С еднократно натискане на TAB се фокусирайте в падащото меню за "Изходно звуково устройство".
Натиснете Home, след това стрелка надолу. Така ще е сигурно, че сте избрали първото аудио устройство, различно от това по подразбиране.
Запазете промените с Enter.
Ако отново не чувате говор, натиснете Insert+Control+S, TAB, стрелка надолу и накрая Enter. Повтаряйте тези стъпки, докато екранният четец не проговори посредством желаната звукова карта.
Използвайте NVDA, за да изберете изходно аудио устройство за друг екранен четец при проблем с липса на говор по време на разговор.

Забележка: Обърнете внимание, че не всяко Bluetooth аудио устройство има вграден микрофон и поддържа осъществяването на разговори чрез HFP протокола. Ако възникнат съмнения, проверете спецификациите на конкретния модел.
Назад

Всички статии на Брой 10, 2021

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Ноември
100 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Интеграция, култура, спорт и достъп до информация
15 ОКТОМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА БЕЛИЯ БАСТУН
Послушайте детския зъболекар
ЕСЕ
Здравей, Есен!
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Велико Търново
Враца
Пловдив
Русе
Добрич
София
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Незрящ може да вижда отново благодарение на нова генна терапия
Връщане на зрението на напълно слепи хора
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
ТЕХНОЛОГИИ
Windows 10: Как да избегнем замлъкването на екранния четец при разговор чрез Bluetooth устройство
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6