Брой 11, 2021

Тема: МЕЛПОМЕНА

"Имам очи, но за какво ги ползвам!"


Ивелин Пъшев и първата постановка за незрящи

Непознат човек ти слага превръзка на очите. Виждаш го за кратко. След това - мрак. Усещаш движение, докосване, мирис. Чуваш шум. Край теб има и други хора, но не знаеш имената им, нито броя им. Пиесата се казва "Гара Любов".
"Постановката е изцяло невизуална", казва заместник-председателят на сдружение "Стенд Арт" Ивелин Пъшев.
Той е един от хората, които участват в създаването на представлението. Завършил е НАТФИЗ и се занимава с театър от 22 години. Няма близки или познати, които да са незрящи, но заедно с колегите си започва работа по идеята.
Представлението е отворено за всички, но виждащите трябва да "станат" незрящи. "Поставяме превръзки на очите на хората, които виждат, още на входа", обяснява той. Никой не знае накъде отива след това.
"По пътя хората се сблъскват със стълбище, трябва да преодолеят усещането, че се доверяват изцяло на непознат, който ги води", казва Пъшев - "Докато я водех навътре, една жена ми каза: "Мен много ме е страх". Обясних ѝ, че не трябва да се притеснява, защото е в контролирана среда. А тя ми отговори, че е дошла точно, за да преодолее страховете си, защото е диагностицирана с глаукома".
Действието се развива на сцената, където хората са разположени шахматно и участват в театъра. В продължение на час около тях се движат актьори, чуват се разговори и шумове, усещат се вибрации и докосвания. Има добавени аромати. "Използваме всичко, което можем да използваме, различно от визуалното", казва Пъшев.
Повечето от зрящите зрители плачат в края на представлението, въпреки че историите са весели. "Имам очи, но за какво ги ползвам!", възкликва една от зрителките на представлението, след като маха превръзката си накрая.
"Благодарение на това представление много хора разбраха, че незрящите са като нас и могат да участват пълноценно в творческия процес", казва Пъшев. Сега той и екипът на сдружението търсят възможности да продължат да играят постановката и пред публика извън Русе.

Източник – "Свободна Европа"Назад

Всички статии на Брой 11, 2021

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Декември
100 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
75 години организирано движение на слепите в пловдивския край
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ
Белградска декларация на Европейския съюз на слепите
ЗДРАВЕ
Някои митове и лъжи за ваксините
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Шумен
Велико Търново
Кърджали
Русе
КАРИЕРИ
Кариерният център за хора с различни възможности
КОГАТО СТЕ С ХОРА БЕЗ ЗРЕНИЕ
12 простички правила, които ще ви улеснят при общуването с незрящи хора
МЕЛПОМЕНА
Театър – докосване и аромат
"Имам очи, но за какво ги ползвам!"
НОВИНИ
НЧС "Луи Брайл 1928"
НОЕМВРИ
Стихотворение
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Визия за зрение
ПРОЕКТИ
Достъпни градски обиколки за зрително затруднени
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
ТЕХНОЛОГИИ
Как да ъпдейтнем безплатно към Windows 11
Архив на изданието
1 2 3 4