Брой 11, 2021

Тема: ПРОЕКТИ

Достъпни градски обиколки за зрително затруднени


Иван КАРАСТОЯНОВ

По време на провелото се на 2 октомври в интернет Общо събрание на ВЮЗ Интернешънъл, освен всичко останало, беше споделен напредъкът в осъществяваните към този миг проекти. Един от тях, започнал на 1 юни 2021 г., се ръководи от младежкия клуб към Германската асоциация на незрящите и слабовиждащите (ГАНС). Редовните читатели вероятно си спомнят, че това сдружение бе основна движеща сила и при сбъдването на международното музикално събитие "Недовизия". Настоящият проект е със срок на изпълнение от 2 години и се извършва в сътрудничество с по една организация на хора с увредено зрение от Италия и Турция. Основната цел на начинанието е събирането, прилагането и споделянето на добри практики при представянето на архитектурното и културно-историческо наследство на градовете по достъпен и увлекателен за зрително затруднената общност начин, позволяващ нейното въвличане и взаимодействие. Като плод на усилията на участващите организации се очаква да бъде изготвено ръководство, насочено към водачите на туристически групи за създаването на достъпни градски обиколки, което след това да бъде приложено в подготовката на общо осем многосетивни маршрута – по два за град от трите държави и още два в Лиеж, Белгия, където се помещава управлението на ВЮЗ Интернешънъл. Адил Ахмед Каврама, член на екипа на ВЮЗ и участник от турска страна, сподели своите впечатления и снимки от провелата се от 24 до 26 септември в Берлин предварителна среща. На първото изображение, съгласно предоставеното описание, се виждат зрително затруднени младежи около П-образно подредени маси с гледка към прожекционен екран с логото и името на проекта. Втората снимка съдържа участващи младежи пред фонтана на Нептун в Берлин, Германия. Извън обсъждането на чисто проектни неща като разпределянето на задължения, отговорности, парични средства и тъй насетне присъствалите на срещата са имали възможност да обиколят част от столицата на Германия, да вкусят ястия от различни национални кухни, да се докоснат до специално изработени триизмерни модели на важни сгради и да посетят градска градина и метростанция, където са изследвали различни звуци. В заключение, Адил изказва благодарността си към ГАНС за гостоприемството и ползотворната работа.
Изпълнението на проекта продължава през цялата 2022 г. и първата половина на 2023 година. През февруари се очаква да бъде изготвена чернова на двете обиколки в Берлин и съпътстващите ги звукови записи и джипиес навигационни материали. През март участниците ще посетят Анкара, а през май ще изготвят чернова на двете обиколки в Истанбул. През октомври 2022 г. ще се осъществи срещата в Лиеж, на която да се обсъдят и изработят двете обиколки на града.
Добрата новина е, че поне в това отношение България не просто не е изостанала, а дори е леко напред, макар, за съжаление, нашият Съюз да няма заслуги за това. Регионалният исторически музей в Добрич, в качеството си на партньор по подобен двугодишен проект с общо финансиране от Европейската комисия в размер на близо 150 000 евро, вече е изготвил цели три достъпни обиколки в града, посветени на театралното изкуство, на житото и на занаятите. Те са плод на втория етап от работата по международното сътрудничество за иновации и обмен на добри практики, чието заглавие в превод от английски език означава "друг начин" или "друг път". Преди това, по време на първия етап, е извършено обучение от разстояние и са предоставени образователни пособия в електронен формат по четири основни направления – невропсихология, туризъм, етика и достъпност. Понастоящем тече третият и заключителен етап, удължен с шест месеца заради усложнената здравна обстановка в България и Европа като цяло. От средата на настоящия месец ноември ще се извърши изпитване на трите градски обиколки в Добрич с включването на участници.
Първият маршрут, посветен на театъра, започва от родната къща на Адриана Будевска – възпитаничка на Малий театър в Москва и съпруга на Христо Ганчев, един от създателите на професионалния театър в България. За осигуряването на по-голяма достъпност за зрително затруднените посетители е изготвен макет на къщата в приблизително спазен мащаб. Втората спирка от обиколката е при сградата на Драматичен театър "Йордан Йовков", който, макар да не е роден в града, с творчеството си допринася много за представянето и увековечаването на бита и душевността на работещите на полето българи. Следва отбиване до градския лапидариум – открито място с подредени каменни археологически находки като статуи, колони, плочи с надписи и други, наподобяващо амфитеатър. Тук участниците в обиколката могат да си послужат с хартиени маски, изразяващи различни чувства, за да се вживеят и изразят съответното настроение по избран от тях творчески начин. Разходката завършва в дома-паметник "Йордан Йовков", където ще бъде прослушвана част от радиотеатъра "Албена" по едноименната драматична творба на писателя.


Втората обиколка е посветена на хляба като култ към живота. Тя също обхваща посещение на четири обекта – друг лапидариум с големи керамични съдове за съхранение на зърно, наречени питоси, зала "Златото на Добруджа" в художествената галерия, разполагаща с богатство от картини и скулптури по темата, специално изработен макет на древна пещ за изпичане на хляб и похапване на прословути гевреци, а за завършек – докосване до необичайния каменен релеф на чешма, наподобяващ кобилица.
Третата обиколка обхваща тъй наречената Улица на занаятите в Стария Добрич. Мястото предлага извънредно богато разнообразие от възможности за възприемане на обкръжаващата среда чрез останалите четири сетива – слух, обоняние, допир и вкус. Малките работилнички предлагат изделия от дърво, глина, шевици, типични храни и напитки по стари семейни рецепти и други.
След предстоящото през идните седмици изпитване и изпипване на тези три маршрута те ще бъдат включени в електронен сборник с още девет такива – по три от Италия, Испания и Кипър, където се намират другите четири организации, участващи в проекта, а именно Средиземноморската асоциация за местно развитие от град Бари и Тифлотехнически център от град Лече, Асоциация "Las Ninas del Tul" от град Гранада и Културна асоциация "Acpelia" от град Писури.
В заключение бих искал да изкажа благодарност на Десислава Христова, докторант, археолог към РИМ – Добрич и координатор на проекта от българска страна, както и на Боян Мичев, незрящ участник от Балчик, за проявената отзивчивост, отделеното време и увлекателно предоставените сведения. С нетърпение очаквам следващото ми пътуване до Добрич, за да се насладя на поне една достъпна обиколка на града. Междувременно пожелавам успех на екипа на музея в довършителните работи и подобни полезни за незрящите и слабовиждащите хора начинания.Назад

Всички статии на Брой 11, 2021

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Декември
100 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
75 години организирано движение на слепите в пловдивския край
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ
Белградска декларация на Европейския съюз на слепите
ЗДРАВЕ
Някои митове и лъжи за ваксините
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Шумен
Велико Търново
Кърджали
Русе
КАРИЕРИ
Кариерният център за хора с различни възможности
КОГАТО СТЕ С ХОРА БЕЗ ЗРЕНИЕ
12 простички правила, които ще ви улеснят при общуването с незрящи хора
МЕЛПОМЕНА
Театър – докосване и аромат
"Имам очи, но за какво ги ползвам!"
НОВИНИ
НЧС "Луи Брайл 1928"
НОЕМВРИ
Стихотворение
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Визия за зрение
ПРОЕКТИ
Достъпни градски обиколки за зрително затруднени
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
ТЕХНОЛОГИИ
Как да ъпдейтнем безплатно към Windows 11
Архив на изданието
1 2 3 4 5