Брой 11, 2021

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Шумен


"Творчеството – между пътешествието и изолацията"

Благотворителна изложба-базар под мотото "Творчеството – между пътешествието и изолацията", посветена на 15 години от създаването на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица със зрителни увреждания (ЦСРИЛЗУ) в Шумен и 15 октомври – Международен ден на белия бастун, беше представена от екипа на ЦСРИЛЗУ - Шумен.
Експозицията, която е реализирана със средства по проект към фонд "Култура" на Община Шумен, беше открита в къща "Доктор Верби", част от Възрожденския комплекс в града.
Модератор на събитието беше г-жа Даниела Вичева, която с удоволствие прие предизвикателството.
На изложбата бяха представени ароматни цветни сапуни и свещи, изработени в заниманията по арт терапия в Центъра от зрително затруднени лица.
"Целта на проекта и неговата насоченост са свързани със създаването на организация и условия за изработването на свещи и сапуни, които да бъдат представени в пътуваща изложба, в която преките бенефициенти – лица със зрителни увреждания, са активни участници. Именно активното участие е средството за постигане на социална интеграция и рехабилитация.
От друга страна организирането на изложба на 15 октомври – Международен ден на белия бастун, е логично продължение на усилията и възможностите на хората със зрителни увреждания. Това е денят, в който вниманието на обществеността се насочва към талантите на незрящите, обикновено чрез организирането на сбирки, изложби и други форми на изява.
Творческите занимания имат особено значение за нашите потребители, тъй като от една страна много често изискват формирането на групи, а от друга - позволяват да се покажат конкретни индивидуални постижения. Настоящото проектно предложение дава възможност на хората със зрителни увреждания да покажат пред обществото своите постижения в сферата на приложните изкуства. По този начин те се чувстват значими, тяхното изкуство достигна до гражданите и гостите на изложбата и беше оценено по достойнство" - казаха при представянето специалистите от Центъра.
Служители и потребители разказваха подробности за материалите и процеса на изработка.
Сред гостите на изложбата бяха началник-отделът "Хора с увреждания" към Бюро по труда в Шумен, директорът на ТП на НОИ Шумен д-р Емилия Станчева, деканът на Педагогическия факултет към ШУ "Епископ Константин Преславски" доц. д-р Росица Михайлова, директорът на КСУ Венета Господинова, представители на РБ "Стилиян Чилингиров" Шумен, представители на социални услуги на и за хора с увреждания от Област Шумен.
Специален гост на откриването беше младата флейтистка Виктория Стефанова, която поздрави присъстващите с откъси от класически произведения.
Изделията ще могат да бъдат разгледани в електронен каталог от месец декември.
Проектът ще завърши с пътуваща изложба, която ще се реализира при изпълнение на противоепидемичните мерки, действащи в страната ни.Назад

Всички статии на Брой 11, 2021

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Декември
100 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
75 години организирано движение на слепите в пловдивския край
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ
Белградска декларация на Европейския съюз на слепите
ЗДРАВЕ
Някои митове и лъжи за ваксините
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Шумен
Велико Търново
Кърджали
Русе
КАРИЕРИ
Кариерният център за хора с различни възможности
КОГАТО СТЕ С ХОРА БЕЗ ЗРЕНИЕ
12 простички правила, които ще ви улеснят при общуването с незрящи хора
МЕЛПОМЕНА
Театър – докосване и аромат
"Имам очи, но за какво ги ползвам!"
НОВИНИ
НЧС "Луи Брайл 1928"
НОЕМВРИ
Стихотворение
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Визия за зрение
ПРОЕКТИ
Достъпни градски обиколки за зрително затруднени
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
ТЕХНОЛОГИИ
Как да ъпдейтнем безплатно към Windows 11
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6