Брой 11, 2021

Тема: ЗДРАВЕ

Някои митове и лъжи за ваксините


Д-р Аспарух ИЛИЕВ

Повече от важно е да се ваксинирате, ако не сте го направили. Предстои доста остра вълна на Ковид с висока смъртност. Няма НИЩО вярно в твърденията, че:
– Ваксините предизвикват автоимунни заболявания – не го правят.
– Че хроничните болести и автоимунните са противопоказни за ваксини – не са.
– Че ако имате множество хронични болести ваксините са противопоказни – напротив, именно в такива случаи са препоръчителни.
– Че имат вредни съставки като живак, алуминий и антифриз – глупости на търкалета.
– Че има графенов оксид – глупости на търкалета. Данните с "уж доказателства" са абсолютна измишльотина.
– Че ваксинираните умирали – няма разлика в смъртността между ваксинирани и неваксинирани (освен при Ковид, там смъртността е 10 пъти по-ниска след ваксиниране).
– Че предизвикват стерилитет – глупости! Сума ти народ забременя и роди след ваксините (тестват се от май 2020) без никакви проблеми.
– Че не са тествани достатъчно – първите ваксини срещу SARS (на български ТОРС) = братовчедчето на Ковид-19 се разработват от 2005 година. Сегашните, които са много подобни, са тествани в стотици хиляди души. Нямаме толкова тествани медикаменти.
– Че ваксините са генни терапии – пълни глупости, безсмислици, научен виц.
– Че руската ваксина е по-добра от всички – тя е изключително сходна на тази на "Астра Зенека" и "Джонсън".
– По форумите се пишат небивалици – всеки познава няколко починали. Ако беше така, нямаше да има население на България, а ЕК, която гони "Фолксваген" за малко по-мръсни газове, щеше да обяви кръстоносен поход на "Пфайзър". За информация – "Фолксваген" е по-голям от "Пфайзър".
По форумите има тролове, разпространяващи фалшиви новини:
– Ваксините предизвикват тромбози – РНК не предизвикват, а векторните в 1:200 000 до 1 на милион – астрономически рядко.
– Ваксините не трябва да се дават при история предразположеност за тромбози/тромбофилии – не, тези състояния НЕ са противопоказания, защото механизмът на тромбози при векторните ваксини е различен, противопоказна е само история за хепарин-предизвикана тромбоцитопения (HIT).
– Трябва да се пие аспирин след ваксинация – не, не трябва!
– Трябва да се тестват антитела преди ваксинация – престанете с тази глупост, давате пари на вятъра, няма никакъв смисъл, не говори нищо за имунитета, сигурен съм, че зад тези идеи стоят или лекарска некадърност, или интересите на тестовите лаборатории.
Ваксинирайте се, предстои ужасно тежка зима. Вярвайте на науката, не на апокрифни сайтове и ютюб канали. Четете документите за ваксините на български на страницата на ИАЛ, четете уебсайта на ECDC. Не "Брадва" или друга глупост.
***
Дефиницията на ваксина е препарат, използван за създаване на имунитет срещу микроорганизъм/болест, без да се сблъскваш директно с болестта и с нейните рискове, а с обезвреден микроорганизъм или части от него. Как тези "части" ще са "показани" на имунната система е без значение. По правило ваксините, както и нашият имунитет, не са вечни. Те имат различна продължителност и често се налага да бъдат освежавани. Правилото е една ваксина да се слага освежаващо (бустър) в момента, в който ефективността спадне. Наблюдаваме го при много ваксини като за дифтерит, тетанус, магарешка кашлица, морбили, рубеола, заушка. Колкото по-рано се направят (в ранна детска възраст), толкова по-дълготраен е имунитетът. Затова и детските ваксинации са много важни за здравето. Единици са ваксините (като за едра шарка), които дават доживотен имунитет. При някои микроорганизми е възможно, но все още не знаем защо е така. Колкото по-краткотраен е естественият имунитет, толкова по-краткотраен е и ефектът на ваксината. Проучване от миналата година в "Nature Medicine" с анализ на доказаното повторно заразяване от един от четирите "банални" коронавируси (много от честите ни настинки) показва, че естественият имунитет е между 6 месеца и 5 години, с най-много случаи на повторение между 6 и 18 месеца. Вероятността вирусът на Ковид-19 да е различен е малка. Виждаме го и в пациенти - след определен период и ваксината, и естественият имунитет намаляват и има боледуване. Така че в случая няма нищо драматично или странно, нито зловещо и преднамерено в нуждата от бустър. Надяваме се с всяко следващо освежаване имунитетът да е по-силен и дълготраен (вече знаем, че е по-силен), но все още не знаем колко е. Това нито прави ваксината по-лоша, нито по не-ваксина. Просто потвърждение на правилото от почти всички ваксини.
***
Д-р Аспарух Илиев е български лекар и учен, завършил медицина в София, но професионалната му кариера минава през Германия и Швейцария. Сега завежда лаборатория по инфекции на мозъка към Университета в Берн. Научната му работа е в областта на невроимунологичните и инфекциозните заболявания. През 2014 година работи като експерт към секцията по безопасност на ваксините към Германската агенция по ваксините и Европейската агенция по лекарствата. Хабилитиран е във фармакология и токсикология (Вюрцбургски университет, Германия) и анатомия и хистология (Бернски университет, Швейцария).
През годините работи и клинично в областта на вътрешните болести.Назад

Всички статии на Брой 11, 2021

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Декември
100 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
75 години организирано движение на слепите в пловдивския край
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ
Белградска декларация на Европейския съюз на слепите
ЗДРАВЕ
Някои митове и лъжи за ваксините
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Шумен
Велико Търново
Кърджали
Русе
КАРИЕРИ
Кариерният център за хора с различни възможности
КОГАТО СТЕ С ХОРА БЕЗ ЗРЕНИЕ
12 простички правила, които ще ви улеснят при общуването с незрящи хора
МЕЛПОМЕНА
Театър – докосване и аромат
"Имам очи, но за какво ги ползвам!"
НОВИНИ
НЧС "Луи Брайл 1928"
НОЕМВРИ
Стихотворение
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Визия за зрение
ПРОЕКТИ
Достъпни градски обиколки за зрително затруднени
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
ТЕХНОЛОГИИ
Как да ъпдейтнем безплатно към Windows 11
Архив на изданието
1 2 3 4