Брой 11, 2021

Тема: КОГАТО СТЕ С ХОРА БЕЗ ЗРЕНИЕ

12 простички правила, които ще ви улеснят при общуването с незрящи хора


1. Аз съм обикновен човек, просто сляп... Не е нужно да ми повишаваш тон или да се държиш с мен, сякаш съм дете... Не питай моя придружител какво искам, просто се обърни директно и попитай мен. Помни, че просто не виждам, но чувам ясно… Говори с мен, за да се разберем по-добре.
2. Когато вървим заедно, не ме хващай за ръцете, остави ме аз да се хвана за теб. Ще изоставам с половин крачка назад, за да се ориентирам по-лесно, ако пред нас има бордюри или стълби. Не бъди прекалено предпазлив и не спирай на всяка крачка. Ходи нормално и движението на тялото ти ще ми подскаже какво да правя.
3. Когато видиш как вървя сам в подлеза, не се колебай да ми предложиш помощ. Просто докосни леко рамото ми и кажи "Извини ме" или "Здравей", за да привлечеш вниманието ми. Не шепни зад гърба ми, аз не съм извънземно от Космоса, от което да се плашиш или да ми се смееш..
4. Обади се, когато влизаш в стаята, добре е да знам кой идва. Хубаво е да се представяш или да поздравяваш всеки път, когато се срещнем, в случай че наскоро сме се запознали, за да се ориентирам кой си… Запознай ме с другите, ако има деца и ми кажи дали има котка или куче. Насочи ръката ми към стол, за да открия облегалката му.
5. Вратите на стаи, шкафове, коли, оставени частично отворени, са опасност за мен. Създай си навик да оставяш вратите или чекмеджетата на шкафовете напълно отворени или затворени. Имам нужда от усещане за сигурност в стаята. Вещите в стаята е добре да имат определени места, за да мога да запомня кое къде се намира. Не оставяй столове или чанти по средата на стаята, защото може да се спъна в тях.
6. Имам умения за самостоятелно хранене на маса. Използвай метода на часовника, когато ми описваш храната в чинията, позицията на чашата с вода или чаша кафе. Например, ако кюфтето е в най-горния край на чинията, можеш да кажеш, че е на 12:00 часа, а ако чашата ми с вода се намира от горната лява страна, можеш да кажеш, че е на 11:00 часа и тъй насетне.
7. Не избягвай думи като "виж", аз също го използвам. Винаги се радвам да те видя. Моето обоняние, допир или слух не са се подобрили, когато съм ослепял. Просто ми помагат да получа повече информация и разчитам повече на тях. Това е всичко!
8. Ако ме поканиш на гости, покажи ми къде се намират банята, килерът, скринът, прозорците и ключът за осветлението. За мен е важно да знам дали лампите светят.
9. Ако си любопитен, можем да обсъдим с теб темата за слепотата, но това е минало за мен. И моите интереси са същите като твоите. Не се страхувай обаче да задаваш въпроси! Незрящите хора сме готови да ти обясним всичко, което искаш да знаеш. По-добре е да се изясняват нещата, които не се разбират, вместо да се правят прибързани предположения. Не се притеснявай - не въпросите, а невежеството боли!
10. Моля, направи ме част от твоя свят. И аз се радвам на същите неща, които харесваш - партита, музика, кино, пазаруване и състезания. Позволи ми да участвам във всяка от твоите дейности и ще се изненадаш, че мога да бъда забавен, както всички останали.
11. Не мисли за мен като за незрящ човек. Аз съм просто човек, който случайно е сляп.
12. Не ходи зад мен, може и да не водя. Не ходи пред мен, може и да не те последвам. Просто върви до мен като приятел!
Слепите очи са по-добри от слепите умове. Ние, хората с увредено зрение, не сме инвалиди! Ние можем, но по различен начин!!!

Превод от английски – Румяна ДИМИТРОВАНазад

Всички статии на Брой 11, 2021

*ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Декември
100 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
75 години организирано движение на слепите в пловдивския край
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ
Белградска декларация на Европейския съюз на слепите
ЗДРАВЕ
Някои митове и лъжи за ваксините
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Шумен
Велико Търново
Кърджали
Русе
КАРИЕРИ
Кариерният център за хора с различни възможности
КОГАТО СТЕ С ХОРА БЕЗ ЗРЕНИЕ
12 простички правила, които ще ви улеснят при общуването с незрящи хора
МЕЛПОМЕНА
Театър – докосване и аромат
"Имам очи, но за какво ги ползвам!"
НОВИНИ
НЧС "Луи Брайл 1928"
НОЕМВРИ
Стихотворение
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Визия за зрение
ПРОЕКТИ
Достъпни градски обиколки за зрително затруднени
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
ТЕХНОЛОГИИ
Как да ъпдейтнем безплатно към Windows 11
Архив на изданието
1 2 3 4