Брой 12, 2021

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Пловдив


Дует "Настроение" е отново на върха

Колкото и прозаично да звучи, това е голата истина за музикалните завоевания на нашия семеен дует за изминаващата 2021 година.
Във времето на отвратителната пандемична ограниченост за пълноценен живот и преминаването ни през деветте кръга на ада, наречен Ковид - 19, оцеляхме пак благодарение на нейно величество песента.
Сякаш като на сън, след тъмнината дойде и дневната светлина, още по-ярка и силна. Дойде благотворна, вървейки по тоновата стълбица, завършвайки в невероятно, фантастично кресчендо.
Започвайки живота си отначало, възстановявайки се бавно, започнахме да си спомняме сцените, през които сме преминали през последната година. Започнахме отново да мислим за предстоящите сценични изяви, които вече ни липсваха.
С нетърпение очаквахме дните, когато отново ще се качим на сцените на поредните фестивални концерти.
Постепенно влязохме в ритъм, връщахме се към нормалния живот.
И ето - дойде очакваното първо участие. Това беше балканският шампионат в град Хисаря "Жива вода". Първа изява на дует "Настроение" за 2021 година и първи златен медал. От Хисаря се върнахме удовлетворени от това, което направихме. На другия ден се включихме в утвърдилия се вече ежегоден събор на фолклорната музика в Пловдив в парк "Лаута". Тук, след изпълнението ни на една прекрасна китка от родопски песни, бяхме приятно изненадани от отношението на водещия, призоваващ присъстващите на събора фирми-производители на фолклорни носии да се погрижат за нашата визия. Те не се отзоваха на призива на водещия, но за наша изненада само след две седмици се появи едно неочаквано спонсорство в лицето на възрастна дама, живееща в далечна Америка.
Някъде към 20 юли ни се обади организаторката на международния многожанров фестивал на хората с увреждания, който се провежда в Перник.
– Да, добре! - казвам аз. - Ще дойдем да участваме във фестивала и тъкмо ще празнуваме и рождения ден на Димето в Перник.
– Какъв рожден ден бълнуваш! - репликира ме организаторката на фестивала. - Тази година фестивала не е на 31 август, а на 31 юли. Пускай заявката и идвайте!
Хубаво, добре, ама как да тръгнем за Перник, като нито песен сме подготвили, нито водач имаме. Пустата невиждощатия пак ще ни създаде проблем! За напълно слепия семеен дует нищо не е както трябва! В края на краищата намерих необходимия придружител и тръгнахме за Перник. Тук не мога да не спомена за перфектната Анита Тараланска, която тази година по отношение на дует "Настроение" беше надминала себе си. Посрещна ни, осигури ни най-добрите условия за транспорт и нощувка, а ние ѝ се отблагодарихме за грижите с две прекрасни шлагерни песни. И не само на нея, а и на всички около нея, погрижили се да сме посрещнати, нахранени и наспани в най-добрия хотел в Перник.
Дигнахме публика и жури на крака, като ги накарахме да танцуват, забравяйки години и болежки. А за нас останаха изключителните изживявания и поредният златен медал.
Още не бяхме преглътнали огромните положителни емоции от Перник, когато дойде поканата за участие в световния шампионат на фолклорните фестивали в Несебър. И отново дойде притеснителното умуване кое как да бъде. И, разбира се - решаването на стария проблем как да се доберем до фестивалния град. Уговорената ни водачка се разболя, другата намерена се наложи да се лекува вкъщи. Едвам намерихме човек, който да се навие да ни води до Несебър. А какво чудо беше с уреждането на фестивалния ден и нощувката - не е за разправяне! Сменихме датата на участие поради работата на едната водачка, после сменихме първоначалния град с Несебър, накрая се оказа, че няма къде да нощуваме. Едно време, когато жена ми виждаше малко, двамата самички сме ходили два пъти във Варна, пътувайки с нощния влак. Пеем по обяд и се връщаме обратно в Пловдив с нощния влак, без да спим. Сега обаче, след ослепяването на жена ми, вече е трудно да намерим водач, който да издържи на нашето темпо.
Ние сме пак онези луди глави, които заради едното пеене са готови да пътуват цяла нощ и да се върнат обратно без преспиване.
Както и да е, в края на краищата намерих място за нощувка, което платихме с лични средства, защото никой не издава разходни документи за нощувка в рамките на 15 лева в Несебър. Пристигнахме в града следобед на 28 август, когато беше и излизането ни на сцената на античния театър. Настанихме се в къщата за нощувка и след преобличането се отправихме към епицентъра на събитието. Разгледахме стария град на Несебър и около 18 часа излязохме на сцената на античния театър за нашето изпълнение. Двете песни, които изпяхме, се приеха много добре от публиката.
Изпяхме си песните и се настанихме на една пейка в очакване на оценката на журито. Журирането на световния шампионат по фолклор в Несебър се проведе на живо и онлайн. На място журито се състоеше от двама българи, а по интернет журираха представител на Русия и директорът на фолклорните фестивали за Източна Азия. Тръпнейки в очакване, по едно време чухме, че канят на сцената представител на дует "Настроение". Художественият ръководител на дуета Димка Дамянова прие най-желания и мечтан златен медал. Да, този медал е с най-висока стойност за нашето семейство, защото беше извоюван след минаването ни през изключително тежък пандемичен период. Да пролееш сълзи от радост не е срамно и аз не се притеснявам да си го призная.
И както е прието след такива моменти - време е за признателност. Първо благодарим на председателя на РО - Пловдив Красимир Касабов за моралната и финансовата подкрепа! Благодарност и за нашите водачки, без които едва ли щяхме да се доберем до Хисаря, Перник и Несебър! Това са Надежда Караиванова, Мария Атанасова и Кръстанка Авкова. Благодарим ви още един път и дано не сме ви посрамили!

Кирил ДАМЯНОВ

Назад

Всички статии на Брой 12, 2021

**КАЛЕНДАР
2022 година
*ДЕКЕМВРИ
Най-специалното време от годината
100 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Начало на трудоустрояването на слепите в Пловдив
В края на юбилейната година
3 ДЕКЕМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ
Декларация
"Билла България" – приятелство, доказано с времето
IN MEMORIAM
Последно сбогом на Маринка Спасова
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Пловдив
София
ОБЩЕСТВО
Невежеството е новото нормално
ПРОЕКТИ
Информационно събитие
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Бронзова България
ШАХМАТ
Олимпиада и конгрес на ИБКА в Родос
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6