Брой 12, 2021

Тема: СПОРТ

Бронзова България


Европейско първенство по голбал, Румъния (14-21.11.2021)

В периода 14-21 ноември в румънския град Търгу Муреш, намиращ се в областта Трансилвания и имащ над стохилядно население, се проведе европейското първенство по голбал в група "Ц". Тъй като на 14 ноември в България се провеждаха парламентарни и президентски избори, федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" постигна споразумение с организаторите нашият отбор да пристигне с ден закъснение.
И така на 15 ноември рано сутринта българският национален отбор по голбал потегли от София към Търгу Муреш за участие в турнира.
Пътуването, целодневно и уморително, приключи пред хотел "Еверест" към 20:30 часа.
Българската делегация беше в състав: Алекси Динков - Ал Капоне, Веселин Кушнеренков - Веспи, Ивайло Вътов - Йовко, Иван Янев - Дарко, Светломир Селев – Светльо Бързия (шофьор и асистент), Станислав Йорданов - Славун, Теодор Стоянов - Тошко (треньор), Хакан Осман - Хакси.
На 16 ноември се състоя медицинската класификация, на която минаха трима от българите - Славун, Хакси и Ал Капоне.
Същия ден от 16:40 часа се проведе официалната тренировка на нашите момчета.
В европейското първенство участваха 8 държави - България, Дания, Италия, Румъния, Сърбия, Франция, Нидерландия, Швеция.
Нашият отбор в група "Б" беше в компанията на Франция, Швеция и домакините от Румъния.
В група "А" мереха сили Дания, Сърбия, Нидерландия и Италия.
На 17 ноември, точно 28 години след онзи знаменит и паметен мач на "Парк де Пренс", когато България победи Франция с 2:1 и се класира за лудото американско лято, българските голбалисти се изправиха срещу голбалните "петли".
Мачът започна с дузпа срещу България за забавяне на времето, което се изразяваше с това, че освен лепенките за очи българите не бяха сложили допълнителния лейкопласт. И така сънародниците на Наполеон получиха сериозен бонус. Дузпата се изпълни преди началото на мача, на вратата застана Ивайло Вътов. След като петлите поведоха с 1:0 още преди началото на двубоя, той стартира официално. Нашата тройка излезе в състав: Йовко - ляв бек, Веселин Кушнеренков - център и Станислав Йорданов - десен. Българите започнаха спокойно, въпреки гола от съблекалнята. Но все пак любителите на шампанското и хубавите жени успяха да вкарат втори гол, с което дръпнаха на лъвовете с 2:0. Славун реализира и нещата придобиха съвсем различен облик. Полувремето приключи 2:1. Второто полувреме не се различаваше много от първото, освен с това, че нямаше административна дузпа за галите, които вкараха трето попадение и отново дръпнаха с две. Славун също се развихри и докара нещата до 2:3. До края на мача и двата отбора заложиха на сигурно, въпреки че няколко карамбола, можеха и да не излязат в аут, което би довело до равенство.
Както гласи клишето - България игра добре, дори много добре, но загуби.
Тошко, треньорът, направи своя голбален прощъпалник и се справи на висота. Алекси Динков - Капоне и Хакан Осман - Хакси тръпнеха, но оставиха своите дебютни секунди за следващ двубой.
Следобед от 16:00 часа се изправихме срещу Швеция.
Лъвовете започнаха устремно и докато се усети, шведската тройка беше сгъната на четири. И в най-смелите си мечти надали някой си е представял за 4:0 още в началото на мача. След това шведската стена затвори пробойните и започна добре да противодейства на българската атака. Основоположниците на шведската маса достигнаха до 4:4. Българите пропиляха невероятен шанс от дузпа да поведат отново, след което шведите не показаха благодарност и резултатът стана 5:4. В крайна сметка лъвовете изравниха и полувремето приключи при 5:5.
През второто полувреме скандинавците дръпнаха до 8:5. Българите вкараха две попадения, но поданиците на Карл XVI Густав отново се откъснаха и резултатът стана 10:7. България намали до 10:8.
Отборът ни започна, както и срещу Франция – Йовко - ляв, Веспи - център и Славун - десен. През второто полувреме Капоне замени Славун и направи своя дебют на европейско първенство. Отличи се с едно попадение и една атрактивно спасена дузпа. Останалите голове за България вкараха Йовко - три и Веспи - четири.
На 18 ноември от 14:45 часа започна последният мач на България в групата. Домакинствахме на домакините. Той започна комплицирано за нас. Румънците поведоха с 1:0. Успяхме да изравним. Но след това Румъния контролираше играта и водеше в резултата до края на първото полувреме, което приключи 7:6 за тях.
През второто полувреме българите натиснаха, а румънците бавно, но сигурно започнаха да се огъват. Йовко наниза 7 топки, Веспи добави още три, а Капоне, който започна като титуляр за пръв път на европейско първенство, добави още 4. Така България надделя срещу Румъния с 14:11. В края на двубоя дебют направи и Хакан Осман - Хакси, който записа своите първи секунди в националния отбор на България.
В крайното класиране в групата България зае третото място след Швеция (победила и в трите си мача - Румъния със 7:2, Франция с 14:5 и България с 10:8), Франция (победила България с 3:2 и равенство с Румъния 6:6), а последното място остана за любезните домакини.
В другата група резултатите бяха, както следва: Дания - Нидерландия 11:1; Сърбия - Италия 7:4; Дания - Италия 10:4; Нидерландия - Сърбия 4:4; Дания - Сърбия 10:0; Нидерландия - Италия 9:7. Класиране в група "Б": Дания, Сърбия, Нидерландия, Италия.
Така на четвъртфинала българите трябваше да се изправят срещу втория от другата група - Сърбия, която за пръв път от много години отново беше на европейско първенство.
На 19 ноември от 13:30 часа България и Сърбия се вкопчиха в здрав сблъсък. И двата отбора искаха да влязат във финалния квартет. Мачът се закучи още от началото. През първото полувреме българите на три пъти повеждаха, а сърбите на три пъти изравняваха. Второто полувреме започна при резултат 3:3. България успя да поведе и оттук насетне не позволи на комшиите да изравнят. Получи се един страхотен за България четвъртфинал, който завърши с бяло-зелено-червен резултат 10:7. Веспи разсече сръбската отбрана на седем пъти, а Йовко добави още три попадения. Българите играха с тройка: Славун - десен, Веспи - център и Йовко - ляв. В края на мача Дарко смени Веспи, Капоне - Славун, а Хакси - Йовко.
И така България отново достигна до полуфинал, за пръв път от 2009 година.
Българите трябваше да играят с Швеция, която надделя срещу Италия с 15:8.
Другият полуфинал беше между Дания, която победи Румъния с 13:7, и Франция, която преодоля съпротивата на Нидерландия с 6:3.
На 20 ноември от 10:30 часа започна вторият полуфинал, който противопостави отборите на Швеция и България. България глътна солидна доза шведска горчивка, разпределена на 11 глътки. Веспи в началото на втората част успя с финес да поднесе на шведите от същото, но българските сили стигнаха само за това. България стартира с Йовко - ляв, Веспи - център и десен - Славун. Тошко извърши две смени: Дарко влезе на мястото на Славун, а Капоне замени Йовко. Това беше доста тежка загуба за нас, но оставаше малкият финал, чийто залог бе промоция в група "Б".

Лъвовете оскубаха петлите!
България спечели малкия финал срещу Франция с резултат 10:7.
Първото полувреме завърши при 4:4, като по едно време петлите водеха с 3:1. През второто полувреме, българите успяха да подчинят галите и в крайна сметка да грабнат бронзовите медали, което им даде право на промоция в по-горната група "Б". В този мач титулярната тройка – Веспи - център (с 5 гола), Славун - десен (с 1 гол) и Йовко - ляв (с 4 гола), удържа напора на противника и голбалното Ватерлоо се случи.
На финала Дания победи Швеция с 8:3.

Крайното класиране е следното:
1. Дания
2. Швеция
3. БЪЛГАРИЯ
4. Франция
5. Сърбия
6. Нидерландия
7. Румъния
8. Италия.

Българската атака се оказа продуктивна, Веспи реализира 20 гола, Йовко - 17, Капоне - 5 и Славун - 3.
След 12-годишна пауза България отново триумфира с бронза и отива в по-горната група. Това вероятно е най-безпроблемното европейско първенство на голбалните национали. Дисциплината и сплотеността като че ли се оказаха най-съществени за удовлетвореността, която всички имаха при завръщането си на родна земя.
Участието на България в европейското първенство по голбал стана възможно благодарение на субсидията, която Министерството на младежта и спорта предоставя на федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания", и подкрепата на Съюза на слепите в България. Тези средства бяха похарчени възможно най-качествено.
В по-горното ниво, към което вече принадлежи и България, конкуренцията е убийствена, но имаме няколко месеца да се подготвим и всички, обичащи голбала у нас, се надяват, че отново националите ни ще се представят достойно.

д-р Иван ЯНЕВНазад

Всички статии на Брой 12, 2021

**КАЛЕНДАР
2022 година
*ДЕКЕМВРИ
Най-специалното време от годината
100 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Начало на трудоустрояването на слепите в Пловдив
В края на юбилейната година
3 ДЕКЕМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ
Декларация
"Билла България" – приятелство, доказано с времето
IN MEMORIAM
Последно сбогом на Маринка Спасова
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Пловдив
София
ОБЩЕСТВО
Невежеството е новото нормално
ПРОЕКТИ
Информационно събитие
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Бронзова България
ШАХМАТ
Олимпиада и конгрес на ИБКА в Родос
Архив на изданието
1 2 3 4 5