Брой 12, 2021

Тема: ШАХМАТ

Олимпиада и конгрес на ИБКА в Родос
От 16 до 27 октомври 2021 година в хотел "Родос Палас" на остров Родос – Република Гърция бе проведена 16-ата олимпиада по шахмат за хора със зрителни увреждания - отборно на ИБКА. За участие в тази олимпиада бяха командировани от българска страна – треньор Николай Ставрев и шахматистите Расим Низам - капитан на отбора, Любомир Иванов, Петко Пътев и Тодор Георгиев. Спортната делегация бе водена от Кеворк Кабзамалян – експерт "Международни връзки" при ССБ.
На 17 октомври година от 11.00 часа бе проведена техническата конференция, водена от г-н Никос Калесис – директор на турнира, на която бяха представени националните отбори на участниците: Русия, Северна Македония, Хърватия, Полша, Украйна, Индия, Финландия, Унгария, Сърбия, Франция, Литва, Испания, Германия, Израел, Италия, Швеция, Гърция, Румъния, Косово, Словения, Канада и България. Главният арбитър г-н Михалис Карамиотис представи съдийския състав от 8 души, като анонсира, че турнирът ще се проведе в 9 кръга по швейцарската система и уточни други подробности по правилата и получаването на текуща информация.
Откриване и старт на турнира бяха дадени съответно от президента на ИБКА г-н Чарудата Джадав, г-н Никос Калесис и главния арбитър г-н Карамиотис в 15.00 часа.
В първия кръг националният ни отбор се срещна с националния отбор на Германия, като резултатът след края бе равен - 2 на 2, което не бе лошо за начало.
Във втория кръг, уви, нашите момчета играха срещу традиционно силния отбор на Украйна и загубиха с 3,5 на 0,5.
В третия кръг се усещаше леко напрежение след загубата от предишния ден и това се отрази в играта на нашите, които успяха да стигнат само до равенство срещу отбора на Литва - 2 на 2.
В четвъртия кръг съперник бе националният отбор на Гърция, който нашите шахматисти победиха убедително с резултат 4 на 0.
В петия кръг националите ни се изправиха срещу националния тим на Република Северна Македония и го победиха също с много добър резултат - 3 на 1.
На 22.10.2021 г. от 9.00 до 13.30 ч. от домакините на олимпиадата беше организирана автобусна разходка из старата част на град Родос и бе отделено малко време за покупки.


Същия ден от 15.00 часа започна конгресът на ИБКА, на който с пълномощно, подписано от г-н Иван Янев, като представител на Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" участва Кеворк Кабзамалян.
Конгресът бе открит от г-н Чарудата Джадав и г-н Никос Калесис.
Първо бе направена проверка по държави за наличието на кворум – присъстваха представители от всичките 22 страни-участнички в турнира, след което бе предложен и единодушно приет дневният ред.
Всички, които не са сред нас, бяха почетени със ставане на крака и едноминутно мълчание.
В следващите точки се прочетоха отчетните доклади на президента на ИБКА г-н Чарудата Джадав, където той информира за приемането на нови страни-членки - Канада, Тайланд, Индонезия, Мексико, Зимбабве и Бангладеш; на г-н Никос Калесис за проведените турнири и мероприятия по линия на ИБКА, където беше специално отделено място и подчертано високото ниво на организация при настаняването, изхранването и провеждането на световното отборно първенство в хотел "Маринела" - София през 2017 година, както и забележителните усилия, положени от страна на г-н Иван Янев и г-н Кеворк Кабзамалян; на Наташа Дали за финансовото състояние на ИБКА през отчетния период.
По следващата точка бе приет новият устав на ИБКА (разпространен предварително).
При избора на президент на ИБКА бе предложена само една кандидатура - тази на настоящия президент г-н Чарудата Джадав (Индия). Предложението бе прието единодушно.
След проведени разговори и консултации с представители на страните-участнички в турнира бе гласувано единодушно новият управителен съвет на ИБКА да се избира от президента на ИБКА, като освен това да има и представители по континенти.
Като нов президент на ИБКА г-н Джадав предложи следните членове за управителен съвет:
- първи вицепрезидент – г-н Никос Калесис (Гърция);
- втори вицепрезидент – г-жа Диана Ципина (Канада);
- секретар – г-н Оливър Девил (Франция);
- ковчежник – г-жа Наташа Дали (Белгия);
- поддръжка сайт на ИБКА – г-н Серджо Харнандан (Нидерландия);
- член на УС – г-н Саша Божич (Сърбия);
- член на УС – г-н Стивън Хилтън (Великобритания);
- член на УС – г-н Серджо Харнандан (Нидерландия).
Създават се общо 5 комисии към УС, съгласувани с ФИДЕ, които са:
- Съдиийска комисия – председател г-н Михалис Карамиотис (Гърция);
- Комисия по популяризирането на шахмата – председател г-н Стивън Хилтън (Великобритания);
- Комисия по технологиите – председател г-н Юрген Магнусон (Швеция);
- Комисия по етика – председател г-жа Наташа Дали (Белгия);
- Комисия по устава – чака се номинация.
Беше предложен и приет единодушно спортен календар на ИБКА за периода 2021–2025 година, както следва:
- 2022 г. – световно женско първенство на ИБКА – Франция;
- 2022 г. – световно юношеско първенство на ИБКА – Франция;
- 2022 г. – световно отборно първенство на ИБКА – Северна Македония;
- 2023 г. – световно индивидуално първенство на ИБКА – Гърция;
- 2023 г. – европейско отборно първенство на ИБКА – Италия;
- 2023-2024 г. – световно женско първенство на ИБКА – Испания-Унгария;
- 2023-2024 г. – световно юношеско първенство на ИБКА – Испания-Унгария;
- 2024 г. – европейско индивидуално първенство на ИБКА – Румъния;
- 2024 г. – американско първенство на ИБКА – не е уточнено;
- 2024 г. – азиатско първенство на ИБКА – не е уточнено;
- 2025 г. – олимпиада на ИБКА – Сърбия.
За пореден път късметът не проработи в наша полза и още след края на петия кръг знаехме, че нашите момчета ще трябва да се изправят срещу отбора на западната ни съседка Сърбия. Загубихме шестия кръг с 3 на 1.
Тук с вещата намеса на нашия треньор г-н Николай Ставрев играта беше коригирана и бяха повдигнати духът и желанието за победа в нашите шахматисти, и те в седмия кръг показаха срещу изненадата на турнира Унгария кой е по-добрият, победа за нас с 3 на 1.
Но след тази сладка победа ни очакваше поредният кошмар - Индия, която на този турнир победи Украйна. Нашите момчета обаче бяха мобилизирани и за малко изпуснаха победата, равенство 2 на 2.
За последния кръг, след добрите ни предишни две срещи, срещу нас се изправи и един от най-силните, а може би и най-силният, въпреки крайното класиране, отбор на турнира - Полша, от който загубихме с 3,5 на 0,5.
Същата вечер бе и церемонията по награждаването, която се проведе в зала "Нептун" на хотел "Родос Палас", където присъстваха представители на Федералния секретариат на спорта, кметът на град Родос, председателят на местния шахматен клуб "Ипотис", представители на областната управа, Националната конфедерация на хората с увреждания в Гърция, Шахматната асоциация на Егейския регион, Гръцката шахматна асоциация, Министерство на спорта, както и депутат от Гръцкия парламент.
Крайното класиране на 16-ата олимпиада на ИБКА е както следва:

Първо място и златни медали – Русия.
Второ място и сребърни медали – Полша.
Трето място и бронзови медали – Сърбия.

България остана на 10-о място, така да се каже в първата десетка, което може да се оцени като добро представяне на отбора, което пък му дава възможност догодина да участва в световното отборно първенство на ИБКА, предвидено да се проведе в Северна Македония.
След приключването на церемонията по награждаването хорът на град Родос изнесе малък концерт, последван от заключителните слова на г-н Чарудата Джадав – президент на ИБКА.
Относно организацията на турнира може да се каже, че тя бе отлична – беше осигурена просторна, добре осветена и климатизирана зала в хотел "Родос Палас", в който бяха настанени и отборите.

Кеворк КАБЗАМАЛЯННазад

Всички статии на Брой 12, 2021

**КАЛЕНДАР
2022 година
*ДЕКЕМВРИ
Най-специалното време от годината
100 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Начало на трудоустрояването на слепите в Пловдив
В края на юбилейната година
3 ДЕКЕМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ
Декларация
"Билла България" – приятелство, доказано с времето
IN MEMORIAM
Последно сбогом на Маринка Спасова
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Пловдив
София
ОБЩЕСТВО
Невежеството е новото нормално
ПРОЕКТИ
Информационно събитие
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Бронзова България
ШАХМАТ
Олимпиада и конгрес на ИБКА в Родос
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6