Брой 01, 2022

Тема: НАШИЯТ БРАЙЛ

Отбелязваме Световният ден на брайловата азбукаНа 4 януари отбелязваме Световният ден на брайловата азбука. Датата е избрана специално - да съвпада с рождения ден на нейния изобретател Луи Брайл, който се ражда на 4 януари 1809 година във френския град Кувре. Самият той ослепява като дете, едва на 3 години, след инцидент в работилницата на баща си.
На 15-годишна възраст Луи развива свой код за писане, подобрявайки система, разработена от войници, позната като "нощно писане". Той публикува своята система, като впоследствие, през 1829 г., включва и музикалните ноти. През 1837 г. са предложени и първите цифри.
Брайловото писмо се състои от 63 комбинации от 6 релефни точки, разположени в 2 вертикални колонки от по 3 точки. Чрез него се изобразяват буквите на всички азбуки, цифрите, нотните знаци и други символи на писмената реч. Към днешна дата е пригодим към почти всеки продукт за четене – книги, списания, документи, валута, листовки и кутии на лекарства, бутони в асансьори, както и брайлов електронен дисплей, приспособен за работа с компютър.
Брайловата азбука е въведена в България през 1906 година, една година след като е създаден Държавният институт за слепи, чийто наследник е Специалното училище за деца с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов" във Варна. Тя е адаптирана на български език от доктор Стойчо Донев – първият директор на Държавния институт за слепи.
Съвременните технологии улесниха обучението на незрящите хора, както и четенето на книги, но Брайловата азбука и за миг не е изгубила важността си.
С новите технологии много хора мислят, че брайлът ще отпадне, но това не е така, защото той е и винаги ще остане най-ефективният начин на ограмотяване. За да се обучава успешно един незрящ ученик, той трябва задължително първо да бъде ограмотен. Много от незрящите ученици са интегрирани в масовите училища и брайловата азбука е техният начин да се ограмотят.
Чрез новите съвременни технологии се използват и брайлови дисплеи, които преобразуват към брайлов шрифт текстовата информация от екрана на компютъра, смартфона или таблета.
Децата предпочитат гласовото използване, защото става бързо и лесно, но брайлът така или иначе няма да изчезне, защото се използва и за надписи на лекарства, за обозначение на бутоните в асансьорите, етикетиране на папки с документи, буркани с подправки, консерви и още много други.
В обществените сгради има най-малко две важни места, на които задължително трябва да има брайлови обозначения – асансьорите и парапетите на стълбищата.
Дори в нашето развито технологично общество брайловата азбука твърдо отстоява и ще продължи да отстоява своите позиции в живота и достъпа до информация на хората лишени от зрение.

МАЛКО ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ, СВЪРЗАНИ С БРАЙЛОВОТО ПИСМО

По случай Световния ден на брайловата азбука британският вестник "Дейли експрес" предлага няколко любопитни факти за писмото за незрящи и неговия създател Луи Брайл:
– През 2000 г. американска компания проектира система от точки за плочки за подова настилка, наречена "Брайл за крака", чрез която се изписват предупреждения за незрящи.
– Тъй като брайловото писмо изисква повече пространство при стандартно отпечатване, Библията на брайл е от 45 тома.
– Астероид, открит от НАСА през 1992 г., по-късно е наречен в чест на Луи Брайл.
– Луи Брайл е бил и талантлив органист, който е свирил в църкви из Франция.

По материала работи:
Марина ПЕТКОВАНазад

Всички статии на Брой 01, 2022

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Януари и м. Февруари
*ПРАЗНИЧНО
Новата година
В СТУДИОТО ЗА ЗВУКОЗАПИС НА ССБ
Обща информация
Списък на записаните нови заглавия през 2021 година
Списък на възстановените заглавия през 2021 година
Книги, издадени на брайл от Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" през 2021 година
ЗДРАВЕ
Повече от 40 погрешни схващания за COVID-19
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Шумен
Пловдив
Петрич
ИЗГУБЕНИ ВЪВ ВРЕМЕТО
Загубено поколение
НАШИЯТ БРАЙЛ
Отбелязваме Световният ден на брайловата азбука
ОБЩЕСТВО
Четете!
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
Да влезеш в обувките на слепите
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
Архив на изданието
1 2 3