Брой 01, 2022

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Пловдив


Спортният дух не може да бъде победен от пандемията

По един или друг начин почти ежегодно в Пловдив отбелязваме Международния ден на хората без зрение 13 ноември – рождената дата на големия френски хуманист Валентин Аюи, посветил живота си на каузата да докаже, че чрез създаване на подходящи условия и чрез подходящо обучение незрящите могат да станат креативни и достойни граждани на обществото. Но 2021 г. бе по-особена – членовете на Съюза на слепите в България отбелязваха 100 години от създаването на своята организация. Затова всички провеждани мероприятия в областта на културата, спорта, обучението, социалните дейности, както и контактите с институциите или другите организации бяха свързани или посветени на бележития юбилей.
От 11 до 13 ноември хотелът на ЦКС "Интелкооп" за пореден път любезно приюти представителите на спортни клубове на хора с увреждания от страната, за да премерят сили и умения в състезания по спортна табла и канадска борба. Гостите бяха любезно посрещнати и бързо настанени от пловдивските си домакини от СКЛУ "Изгрев", от Спортен клуб по канадска борба "Изгрев 2019" и от администрацията на хотела. Осигурена беше подходяща просторна зала за игра с всички условия за спазване на противоепидемичните мерки. Пристигналите участници трябваше да са ваксинирани или тествани.
В ранния следобед на 11 ноември състезанието по спортна табла беше открито от председателя на РО Пловдив Красимир Касабов, който поздрави присъстващите и пожела спортсменска битка и успех на състезателите. Георги Генов – отговорник на секцията по спортна табла и член на управителния съвет на спортен клуб "Изгрев", прочете правилника, утвърден от Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания", и регламента на състезанието и представи съдията Милко Кичуков, известен най-вече в шахматните среди.
Според регламента състезанието беше между отбори, всеки отбор с по трима участници. Организаторите счетоха за несправедлива схемата за директна елиминация още от първия кръг, практикувана в някои от държавните първенства. Осемте участващи клуба оформиха две групи по 4 отбора, където в три кръга всеки отбор трябваше да се срещне с останалите от групата. В четвъртия кръг победителите от двете групи трябваше да играят за първо и второ място в общото отборно класиране, класиралите се на вторите места в групите – за трето и четвърто място, класиралите се на третите места – за пето и шесто, и класиралите се на четвъртите места – за седмо и осмо място в крайната класация.
Капитаните предадоха на съдията тимовите списъци и теглиха жребий за номера, под който щяха да участват. Той обяви кой отбор с кого ще играе в първия кръг и даде старт на турнира.
На 11 ноември следобед се играха първи и втори кръг, а на 12 ноември предобед – трети и четвърти кръг. Играта бе оспорвана, но определено протече в спокойна и ведра атмосфера и възникналите спорни ситуации не помрачиха общия толерантен и спортсменски дух.

Крайното класиране се оформи както следва:

1. Спортен клуб "Изгрев“ - Пловдив
2. СК "Пираните" - София
3. СК "Кракра" - Перник
4. СК "Дряново"
5. СК "Дунав" - Русе
6. СК "Достоен живот" - Благоевград
7. СК "Пазарджик"
8. СК "Марица" - Пловдив.
Наградите на победителите – купи и медали – бяха връчени от председателя на РО Пловдив Красимир Касабов.
Същия ден следобед започнаха да пристигат участниците в другото състезание – първенството за хора с увреждания по канадска борба "Воля за победа". 26 участници – мъже и жени от Пловдив, Кърджали, Благоевград, Дряново и Добрич от различни категории, трябваше да премерят сили на масата за игра в Града под тепетата. Противоепидемичните изисквания – ваксинирани или тествани участници, закупени от организаторите дезинфектанти, носене на маски, тук важаха с още по-голяма сила поради директния контакт между състезателите и физическото им напрягане.
Турнирът започна и завърши на 13 ноември предобед. Вещото съдийство на Росен Наков – съдия от Федерацията по канадска борба, и добрата организация спомогнаха за спортсменската и приятелска атмосфера, в която той протече.

Оформи се следното крайно класиране:

ЖЕНИ
Категория до 70 кг
Лява ръка
1. Ася Бурова
2. Анета Христова
3. Емка Танова
Дясна ръка
1. Емка Танова
2. Ася Бурова
3. Анета Христова
Категория +70 кг
Лява ръка
1. Маргарита Дабева
2. Емилия Стоянова
3. Хасмик Варданян
Дясна ръка
1. Емилия Стоянова
2. Маргарита Дабева
3. Хасмик Варданян


МЪЖЕ
Категория до 80 кг
Лява ръка
1. Марин Пейчев
2. Борислав Касабов
3. Мирослав Николов
Дясна ръка
1. Марин Пейчев
2. Тихомир Трифонов
3. Алпай Ибрям
Категория +80 кг
Лява ръка
1. Росен Седефчев
2. Кирчо Родопски
3. Венцислав Георгиев
Дясна ръка
1. Захари Стоянов
2. Кирчо Родопски
3. Рейхан Карабекир
Председателят на пловдивската регионална организация на ССБ Красимир Касабов връчи медалите на победителите. С гордост можем да отбележим, че 11 от 24-те медала са за състезателите от пловдивския клуб "Изгрев 2019".
Макар че не успяха да присъстват, нашите дългогодишни приятели от Лайънс клуб "Филипополис" подпомогнаха финансово спортните мероприятия, за което сърдечно им благодарим.
На вечерите в ресторанта на хотела хората се радваха на възможността за контакт със свои съсъдбеници от страната, което може би е не по-малко важно от самите състезания, и си пожелаваха скорошни нови срещи. Домакините от Пловдив безспорно бяха удовлетворени от добре оценената организация на проведените спортни изяви.

Георги ГЕНОВ

Назад

Всички статии на Брой 01, 2022

**ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР
м. Януари и м. Февруари
*ПРАЗНИЧНО
Новата година
В СТУДИОТО ЗА ЗВУКОЗАПИС НА ССБ
Обща информация
Списък на записаните нови заглавия през 2021 година
Списък на възстановените заглавия през 2021 година
Книги, издадени на брайл от Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" през 2021 година
ЗДРАВЕ
Повече от 40 погрешни схващания за COVID-19
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
София
Шумен
Пловдив
Петрич
ИЗГУБЕНИ ВЪВ ВРЕМЕТО
Загубено поколение
НАШИЯТ БРАЙЛ
Отбелязваме Световният ден на брайловата азбука
ОБЩЕСТВО
Четете!
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
Да влезеш в обувките на слепите
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
Архив на изданието
1 2 3